Actualitate

Cel mai bun balmoş trebuie amestecat ”până te trec trei transpiraţii”

(FOTO) Cel mai bun balmoş este cel pe care îl amesteci până „te trec trei transpiraţii”, dar e un fel de mâncare bogat în calorii care nu ar trebui consumat decât în cantităţi mici şi numai dacă te aşteaptă o zi grea de muncă. Cel puţin aşa ne recomandă ciobanii din Bistriţa-Năsăud care astăzi au pregătit acest fel de mâncare tradiţional la ceaun pentru bistriţeni la prima ediţie a Festivalului Balmoşului.

Florin Gordon din Livezile a explicat că, în judeţul nostru, balmoşul se face cu jântuit, brânză şi făină de mălai. „Trebuie să-l învârţi până te trec trei transpiraţii şi atunci e foarte bun balmoşul. Cu cât se învârte mai mult, cu atât e mai bun. Jântuitul se obţine după ce se stoarce caşul şi iese aşa, ca laptele, alb. Şi ăla se numeşte jântuit. Noi, la stână, facem aproape săptămânal”.

George Petri din Coşbuc a spus că ciobanii din zonă folosesc jântuitul care provine din „urditul zărului după ce se face caşul”, din caş şi urdă. „Se foloseşte făină de mălai de casă şi sare. Balmoşul bun e cel cu multă grăsime, gust bun, arată bine. Se poate greşi în momentul în care se pune la fiert. Se poate greşi, dar se remediază. Trebuie amestecat până jântuitul, urda, caşul slobod unt şi untul îşi face treaba”.

George Ilie din Coşbuc: „Prima dată am pus zară (grăsime de la oi, zamă de la caş pusă la acrit -n.r.) de la oi, făină, urdă şi mestecăm aici până transpirăm. Dacă nu-l mesteci nu iese bun. Se face şi la stână, dar mai rar pentru că îţi trebuie mult timp şi la stână nu ai timp numai în zile festive”.

Ioan Braicu din Coşbuc ne-a spus la rândul lui că balmoşul bun e cel pentru pregătirea căruia „trebuie să asuzi pe spate până ce e gata”. „După ce ai pus toate ingredientele la ceaun, atunci e gata când se desface singur de pe ceaun. Femeile mai greu îl pot face”.

Primarul comunei Coşbuc, Ioan Pavelea, care s-a autodeclarat un mare amator de balmoş, ne-a spus că a adus din comuna sa cei mai pricepuţi ciobani la făcut balmoş. „Cu mari sacrificii i-am adus la Bistriţa că ei sunt foarte ocupaţi. Eu sunt un împătimit al balmoşului. Las orice mâncare dacă pot alege balmoşul, cu toate că e foarte gras şi nu e foarte indicat pentru sănătate. Nu-l mâncăm toată ziua, oricum. Tot ce am adus azi la Bistriţa e proaspăt de la stână. Ţuica noastră de Bistriţa merge cel mai bine cu el”.

Managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaș, a menționat: „Curtea muzeului a fost împărţită în trei, iar partea din spate este dedicată târgurilor. Pentru că la noi în judeţ este sâmbra oilor şi măsuratul oilor chiar în această perioadă, am încercat să aducem ceva din această poveste şi la muzeu. Am încercat să avem 4-5 producători care fac în direct pentru oameni balmoş ca la stână şi miel la ceaun. Creăm aici o atmosferă. Este posibil să continuăm acest festival şi în anii care urmează. Încercăm să-l permanetizăm ca să dăm un tip de cursivitate acestei curţi”.

Pe pagina noastră de Facebook puteți vedea mai multe imagini.

1 comentariu

  • când pun ciobanii brânza în balmos gustul e deosebit.
    sa va fie de bine politicieni dragi, sa va fie de bine….. în sfârsit mai mâncati si voi ceva de la popor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.