Gunoiul de grajd este principala sursă de poluare cu nitrați din mediul rural, așa încât normele europene impun construirea de platforme pentru depozitarea lui temporară. În toată țara au fost amenajate cu bani europeni și sunt funcționale 175 de platforme comunale, una la Bistrița Bârgăului, însă în prima parte a acestui an, vor fi mai disponibili bani prin PNRR pentru construirea a încă 155, a declarat la Bistrița, Mihai Constantinescu, coordonator instituțional în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați din surse agricole a început în 2002 printr-o finanțare pilot în județul Călărași, ales pentru că este aproape de Dunăre, unde au fost construite 18 platforme comunale.
În perioada 2008-2017 cu 60 de milioane de euro, reprezentând un împrumut Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), s-au mai construit 86 de platforme comunale, au fost înființate perdele forestiere și s-a făcut stația de biogaz de la Seini (Maramureș). A fost revizuit Codul de bune practici agricole. În prezent, Ministerul Apelor, Pădurilor și Mediului este în partea de final a unei finanțări nerambursabile de 48 de milioane de euro.
În 2017, s-au făcut în toată țara platforme comunale dotate cu tractor cu două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiere a gunoiului și vidanje. În baza unui sistem de selecție au fost aleși beneficiarii, printre care și comuna Bistrița Bârgăului din Bistrița-Năsăud, unde platforma este gata, dar și Tiha Bârgăului unde mai este de lucru.
Prin PNRR se vor finanța încă 155 de platforme comunale, iar cele existente vor putea să-și înnoiască parcul de mașini și echipamente. În țară, se vor face cel puțin 5 stații de compostare și cinci stații de biogaz. Finanțarea este asigurată. Se lucrează la ghiduri și sisteme IT, acestea urmând să fie lansate în prima parte a acestui an.
Astfel, administrațiile locale din zona rurală care au proiecte vor putea primi bani pentru amenajarea de platforme comunale pentru managementul gunoiului de grajd, dar și pentru dotări și echipamente necesare platformelor existente.
Banii vor fi acordați de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care a organizat, la Bistrița, o reuniune de lucru zonală dedicată UAT-urilor din judeţele Bistriţa-Năsăud și Maramureş.
De asemenea, în a doua jumătate a anului, va mai fi implementat un program de finanțare de 60 de milioane de euro, bani luați cu împrumut de la Banca Mondială.
Adaugă comentariu