”Consiliul Baroului Bistrița-Năsăud a luat act de comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 04.06.2020 pentru apărarea reputației profesionale și independenței doamnei judecător Georgiană-Livia Ștefan din cadrul Tribunalului Iași.
Baroul Bistrița-Năsăud constată cu îngrijorare faptul că, la unele instanțe, a devenit o practică menținerea apărătorilor din oficiu în paralel cu cei aleși, ceea ce contravine legii și încalcă dreptul la apărare.
Ori, tocmai o astfel de situație a generat regretabilul incident față de care au intervenit luările de poziții ale Baroului Iași, cât și ale Uniunii Naționale a Barourilor din România.
În acest context, Baroul Bistrița-Năsăud se solidarizează cu demersurile ce vor fi întreprinse pentru apărarea și respectarea drepturilor și intereselor legitime ale profesiei de avocat.
Baroul Bistrița Năsăud este adeptul ideii că relațiile corecte, civilizate, bazate pe respect reciproc între magistrați și avocați sunt esențiale pentru desfășurarea în condiții optime a actului de justitite și pentru realizarea unei aparari corecte și eficiente.
Credem că perceperea avocatului că fiind un partener în actul de justiție trebuie să fie o certitudine, nu doar o prevedere legală fără eficiență în practică”, se arată într-un comunicat al Consiliul Baroului Bistrița-Năsăud, semnat de Decan, avocat Dacia Rübl (foto).
În 3 martie 2020, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) reacţiona la un caz şocant de la Tribunalul Iaşi, unde o judecătoare nu i-ar fi permis unui avocat care se simţea rău să părăsească sala de judecată şi l-ar fi amendat cu 5000 de lei, chiar dacă acesta a leşinat.
După o lună, printr-un comunicat de presă, Tribunalului Iaşi preciza că informaţiile apărute în spaţiul public la început de martie, potrivit cărora un avocat ieşean a leşinat în sala de judecată, nu sunt adevărate, aspect ce poate fi probat prin imaginile surprinse de camerele de supraveghere amplasate în sala de şedinţă a Tribunalului Iaşi şi pe holurile instituţiei.
Mai mult, judecătoarea ce conducea şedinţa, Georgiana Ştefan, l-ar fi amendat pe apărător pentru atitudinea sa nepotrivită, avocatul Gheorghe Potomeanu adresându-se intanţei pe un ton ridicat, insistent, potrivit comunicatului.
În şedinţa de joi, 4 iunie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a hotărât admiterea cererii de apărare a reputaţiei profesionale formulată de judecătoarea Georgiana-Livia Ştefan, din cadrul Tribunalului Iaşi.
Totodată, din oficiu, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a hotărât apărarea independenţei aceleiaşi doamne judecător, se arată într-un comunicat al CSM.
„Soluţia Secţiei pentru judecători a vizat, în esenţă, campania mediatică virulentă împotriva doamnei judecător GEORGIANA-LIVIA ŞTEFAN, campanie declanşată în urma unui comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Barourilor din România care a descris fapte fără corespondent în realitate sau prezentate distorsionat”, mai precizează comunicatul CSM.
In principiu corect, însă atunci când, pentru a lungi procesul și a servi clientul cu eventuala prescripție, nu vă prezentați – din diferite motive/pretexte – (avocații aleși provocând cu rândul astfel de amânări, când sunt mai mulți inculpați în cauză), este corect să vi se aplice amenda judiciară dacă nu vă asigurați substituirea. (?!)
Altfel, rămâneți la imaginea moștenită , de chițibușari ai formelor, lipsiți de verticalitate și de bărbăție în luptă dreaptă.
Valoarea unui avocat nu este dată de scăparea unui client prin neprezentare , ci de conținutul argumentelor legale și faptice aduse instanței.
Cred că prea vă victimizați, deși duceți în spate, în breaslă, și o grămadă de bolovani.