Actualitate

Băsescu: Abdicarea Regelui a fost un act de trădare

Președintele Traian Băsescu a declarat că le-a spus reprezentanților UDMR, la Cotroceni, că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt județe plus Harghita și Covasna, separat, care să rămână așa cum sunt acum, dar "niciodată unite".

„Le-am spus (reprezentanților UDMR, n.r.) că maxim ce putem face în condițiile în care nu vreți să organizăm teritoriul pe județe mari este ca cele două județe, Covasna și Harghita, să rămână așa cum sunt. Separate, ca județe. Le avem acum, Covasna și Harghita. Rămân așa cum sunt. Este varianta opt plus doi și este maxim ce puteți obține”, a spus Băsescu la B1 TV , referindu-se la discuțiile avute la Cotroceni.

El a spus că citează din ceea ce le-a spus celor de la UDMR, adăugând că, dacă are acordul Uniunii, va publica stenograma discuției.

„Am spus: Vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece, adică opt județe plus două care rămân așa cum sunt, Covasna și Harghita de acum. Nu unite. Niciodată”, a mai spus el, potrivit Mediafax.

Președintele Traian Băsescu a declarat că Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor și a țiganilor, ducerea lor în Transnistria și nimeni nu spune că statul român avea un șef de stat atunci. Doar pentru că unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele.

Întrebat despre informația că s-ar pregăti să devină bunic Traian Băsescu a spus la B1 TV că aceasta ar fi prima veste bună din ultimele luni, șeful statului întrebând apoi care dintre fiicele sale ar fi însărcinată:”Să dea Dumnezeu! Îmi dați o veste bună, prima veste bună din ultimele luni. Dar de la care? De la cea mică sau de la cea mare?”

”Nu cred că partidele se tem de mine. Dacă s-ar teme, s-ar comporta altfel.

Îmi dau seama cât de dăunătoare sunt alegerile prea dese. Avem deja patru categorii de alegeri. Țările au nevoie și de stabilitate. Aș fi dispus să cedez parte din mandat pentru a suprapune mandatul președintelui cu cel al parlamentului.

Întrebat dacă i se pare firească o poziție atât de categorică precum cea a ambasadei SUA într-o chestiune de politică internă, cea a reorganizării, președintele a spus : „Sincer să fiu, nu. Nu și a niciunei ambasade n-o consider în regulă”.

Legat de cazul abstract în care Parchetul l-ar ancheta pe Ion Iliescu pentru mineriade, părerea mea este că niciun șef de stat nu are circumstanțe legate de încălcarea legii. Și mai ales atunci când încălcarea legii înseamnă violență împotriva altor categorii de cetățeni tot ai țării tale. Dar nici nu trebuie hărțuit neapărat un șef de stat dacă nu sunt probe.

Nu susțin scăderea pragului electoral la 3%. Asta ne-ar mai lipsi, să aducem în Parlament tot soiul de partide și partidulețe. Polarizarea politică într-o societate modernă trebuie să se facă prin partide mari.

Nu voi avea o întâlnire formală cu Laszlo Tokes. Am mica exigență ca toți să respectăm statul român.

Nu cred ca voi fi suspendat până la sfârșitul mandatului, dar nu exclud posibilitatea.

Cel puțin parțial putem intra în Schengen anul acesta dacă vrem.

O fregată a forțelor navale ale Rusiei va sosi în portul Constanța pentru a marca scufundarea în urmă cu 70 de ani a vasului „Moskvade” către navele românești „Mărășești” și „Regina Maria”.

Nu am abandonat ideea premierului tehnocrat. Momentul când acest lucru era posibil a trecut. Dar dacă va veni un alt moment, discuția între mine și Boc va fi una sinceră. Nu i-am propus lui Isărescu să fie premier.

Dan Diaconescu ca jurnalist e treaba lui, dar ca politician e o caricatură. Dacă el crede că așa se fac voturi – veniți, că vă dau câte 20.000, veniți că vă dau mobilă, ba case…

Vedeți, noi încă nu ne așezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toți și pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor și a țiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu știu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un șef de stat atunci. Ăsta (mareșalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alții îi considerăm criminali de război – șeful de stat și prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele.

În contextul împlinirii a 70 de ani hai să-i spunem de la celebra «Soldați români, vă ordon treceți Prutul!», dacă aș fi fost în acel moment istoric aș fi dat același ordin, pentru că aveam un aliat și aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condițiile de atunci probabil că aș fi făcut-o.

Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului național al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere

Legat de colaborarea cu UNPR, cred că vor avea potențialul de a intra în Parlament. Mai au câțiva parlamentari foarte experientați, deci vor face față pe bătălia politică. În al doilea rând Gabi Oprea a reușit să strângă structurile rezerviștilor militari în jurul lui. Marian Sârbu are legături foarte bune în zona sindicală. O oarecare parte din societatea civilă are o apropiere față de domnul Diaconescu. Deci cred că au perspectiva intrării în Parlament.

Nu avem probleme cu băncile străine. Am informația de la guvernatorul Isărescu că nici chiar cele în dificultate nu au ajuns să scoată capital din țară.

Constituția spune că averile dobândite licit nu pot fi confiscate și că averea se prezumă a fi licită. Eu am propus scoaterea celei de-a doua părți.

USL-ul spune că vrea parlament bicameral dar e de acord cu 300 de parlamentari. Dacă partidele refuză să dea curs rezultatului referendumului din noiembrie 2009, trebuie să mă flexibilizez. Am încercat să găsesc o soluție care să apropie punctul de vedere al poporului de cel al opoziției.

Uniunea Europeană nu ne acuză de fraudă în cazul fondurilor europene despre care se spune că trebuie returnate. Contractele sunt în curs de verificare. S-a constatat că s-a utilizat un procedeu mai scump decât altul. E o iregularitate, nu o fraudă.

Sorin Oprescu nu este un candidat credibil la președinție. Este în categoria lui Antonescu. Nu are elemente de viziune în abordarea sa politică.

Oprescu nu are viziune despre oraș. Proiectele din București sunt începute ori de Videanu ori de mine. Oprescu știe totuși să valorifice ceea ce termină. Nu văd totuși niște proiecte credibile începute în mandatul lui.

Elena Udrea are dreptate, Pasajul Basarab e în ilegalitate. Lucrările nu sunt finalizate de aceea nu a primit avizul inspectoratului, deși este circulabil.

Am avut o discuție la Primărie cu Oprescu. I-am spus că nu am de ce să vin la inaugurarea Pasajului Basarab pentru că este vrut de mine, dar făcut de el.

Nu am vrut să se creeze un sentiment de alertă pentru că discutăm despre incidente minore, dar am refuzat să particip la întâlnirea organizată de ambasadorul Ungariei cu ambasadorii UE premergător Consiliului. Trebuia să fie o astfel de întâlnire. Ambasadorul Ungariei, având președinția UE, a dorit să aibă obișnuita întâlnire cu președintele României. Ca țară deținătoare a președinției UE organizează această întâlnire cu toți ambasadorii UE la care mă duceam. Sigur că n-am avut timp să particip. Nu am avut timp a fost răspunsul diplomatic, dar n-am vrut.

În legătură cu posibilitatea ca Guvernul de la Budapesta să reia retorica privind persecutarea minorităților, aceasta este problema Executivului ungar și de-asta probabil că nu vor reuși să mențină o atmosferă caldă.

În legătură cu declarațiile lui Kelemen Hunor privind posibila ieșire în stradă a maghiarilor, sunt lucruri condamnabile. Eu n-am vrut să tensionez mai mult atmosfera, dar indiscutabil… Mă uitam cum a fost abordat incidentul de la Alba Iulia. Domne, erau trei bețivani, potrivit informării. Erau trei bețivani care și dacă eram eu, și dacă erați dumneavoastră, și dacă era rectorul maghiar, la fel se purtau cu el. Habar n-au avut că e rectorul maghiar. S-au dumirit pe urmă, după ce au început să-l înjure, să-l nu știu ce, dar ei și-au continuat treaba cu ungurii, mai ales când au aflat că e ungur. Deci trei bețivani care ar fi intrat în conflict și cu dumneavoastră, și cu mine, și cu cetățeanul care întâmplător era ungur. De aici afirmații de genul «un minoritar atacat» este prea mult și deplasat, mai ales pentru un demnitar al statului român, cetățean al statului român.

Referendumul în cazul reorganizării nu va duce la nici un rezultat. Vor fi 10 județe pentru, 10 împotriva și în 20 nu va fi cvorum. Ce vom face atunci?

Prin reorganizare cresc și locurile de muncă în economia reală, în afara insituțiilor statului.

Legea minorităților este o colecție de drepturi obținute din toate legile de până acum. Nu este nimic nou. Prin parlament nu cred că poate trece. Odată cu reorganizarea administrativă se poate să se asume răspunderea pe această lege.

Minoritatea maghiară a obținut la noi mult mai mult decât media europeană. A fost totuși o politică corectă a statului român. S-au evitat astfel conflictele. Nu i-am auzit pe maghiari vorbind atât de urât despre România cum o fac românii. Oamenii aceștia sunt atașați de locul unde s-au născut, dar vor să poată să-și vorbească limba, să se poată educe în limba maghiară.

Sebastian Lăzăroiu s-a considerat un analist liber. Până la urmă a venit și a spus că nu poate sta în cămașa strâmtă a consilierului prezidențial.

Suntem al șasele stat din Uniunea Europeană în privința costurilor de funcționare a statului.

Dacă variantele de reorganizare sunt refuzate de către UDMR, se trece la varianta reformei deconcentratelor. Se vor face reforme în instituții. Se reduce astfel numărul de salariați, se reduc cheltuielile.

Varianta de 8 județe plus Ținutul Covasna-Harghita este o minciună. Acest ținut nu există. Trebuie să găsim o formulă pentru ca actuala coaliție să accepte reorganizarea. Ceea ce se poate întâmpla maximal este ca cele două județe Harghita și Covasna să rămână așa cum sunt. Acestea vor rămâne dependente de finanțarea de la Guvern, spre deosebire de celelalte regiuni.

Maghiarii nu ar vrea să-și piardă din drepturile câștigate până acum, cum ar fi plăcuțele cu denumirile localităților în două limbi, dreptul de utilizare a școlilor în limba maternă, dreptul de a fi audiați în instanță în maghiară. Trebuie să-i asigurăm că asta nu se va întâmpla.

Modul nostru de a trăi este atât de ieșit din standardele Uniunii Europene încât considerăm normal ceea ce este de fapt corupție.

Actalul sistem de organizare administrativă este extrem de scump și extrem de ineficient. Relațiile care s-au creat pe aceste feude au adus instituțiile statului în imposibilitatea de a lupta eficient împotriva corupției. Reorganizarea este necesară din cauza costurilor, a eficienței în absorbirea fondurilor europene și a acestor relații.

Năstase poate fi acid și agresiv dar poate fi un partener serios de discuții. Ion Iliescu, Calin Popescu Tăriceanu și Mircea Geoană sunt politicieni din opoziție mai maturi decât Victor Ponta și Crin Antonescu. Ponta e mult prea sus pentru maturitatea pe care o are. E un om inteligent și util în politică. A fost util de exemplu în campania lui Geoană. Dar este așezat prea sus.

România este afectată dacă se produce un derapaj în orice țară din Uniunea Europeană.

Așteptam un compromis de la opoziție, soluțiile cu care a venit au fost guvern de tehnocrați și alegeri anticipate. Nu putem genera deliberat instabilitate politică.

Inclusiv în 2011 România împrumută bani ca să plătească salariile și pensiile.

Chestiunea – jos Băsescu- nu spune electoratului nimic. Problema unui politician în opoziție este să vină cu alternative credibile.

Am încercat discuții cu opoziția. Liderii opoziției au refuzat dialogul. Când mă duc în Parlament ies din sală, când îi chem la consultări nu vin.

Domnul Ponta ar trebui să spună numele emisarului pe care se presupune că l-am trimis. Afirmațiile lui sunt minciuni. Când am vrut să vină la mine, a venit repectuos, în urmă cu 2-3 ani.

Văzându-i cât sunt de copii în abordare, de lipsiți de maturitate mi s-a părut că trebuie să-i spun un lucru esențial : Domnule Antonescu, evident vreți să rămâneți în opoziție până în 2016”.

 

Foto: presidency.ro

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.