Politică

Băsescu: S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în plen că unul dintre motivele solicitării de suspendare a sa din funcţie este conjuctural, determinat de faptul că premierul Victor Ponta, furnizat de USL, a ajuns să fie cunoscut în toată lumea ca "prim-ministrul copy paste".

Parlamentul s-a renunit, joi, în şedinţă comună, pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce dezbaterea şi votul asupra acestei solicitări urmează să aibă loc vineri.

Tot joi, Parlamentul a trimis cererea de suspendare Curţii Constituţionale spre avizare.

Înainte de a intra în sala de plen, preşedintele a fost întâmpinat de deputatul PDL Ioan Oltean, cu care a dat mâna. Ulterior, şeful statului a intrat în biroul de protocol de la Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în plenul Parlamentului, că doreşte să participe la dezbaterea cererii de suspendare a sa din funcţie.

“Onorată conducere a Camerelor Parlamentului României, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Înţeleg că astăzi nu este dezbaterea documentului prezentat şi, aşa cum am discutat cu conducerea celor două Camere, eu doresc să particip la dezbatere. Ca atare, astăzi voi face o scurtă prezentare, iar cu ocazia dezbaterilor voi reveni în Parlament pentru a răspunde şi a prezenta punctul de vedere al Preşedintelui României la fiecare punct. Mărturisesc că sunt şi într-o oarecare dificultate, pentru că Preşedinţia a primit documentul aseară, la ora 19:30, şi ar fi fost imposibil să pregătesc o dezbatere şi o atacare sau o abordare punct cu punct a celor 20 de pagini din documentul grupului PSD şi PNL. Vă mulţumesc, deci, anticipat pentru invitarea mea la dezbaterea în Parlament a documentului politic prezentat anterior.

Aş începe cu afirmaţia că nu contest dreptul Parlamentului de a iniţia şi de a finaliza procedura de suspendare a Preşedintelui. Este un drept constituţional care îl trimite pe Preşedinte în faţa poporului. Cred în acest mod de a-l valida sau invalida pe Preşedintele României, într-un moment în care Parlamentul sau majoritatea parlamentară consideră că trebuie să o facă. Ceea ce nu cred, însă, nu cred că procedura prin care acest drept constituţional este exercitată de Parlament poate avea fisuri sau abuzuri.

În ceea ce priveşte documentul care mi-a fost adus la cunoştinţă aseară, apreciez că are patru mari obiective, dintre care trei de fond şi unul conjunctural. Primul este punerea sub controlul PSD şi al PNL a instituţiilor statului şi în mod deosebit a justiţiei. Al doilea obiectiv este subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid, prin încălcarea gravă a Constituţiei şi a legilor ţării. Cel de-al treilea obiectiv este legat de nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009, prin care poporul, în numele căruia PNL şi PSD afirmă că au făcut, că au declanşat procesul de suspendare a Preşedintelui, a votat cu 85% pentru Parlament unicameral şi pentru 300 de parlamentari. Acestea sunt motivele de fond pentru care doriţi suspendarea Preşedintelui României. Aveţi şi unul conjunctural – primul-ministru pe care l-aţi furnizat este deja recunoscut în toată Europa şi şi dincolo de ocean ca prim-ministru copy, copy-paste. Copy, copy-paste. Mai aveţi o problemă de ultimă oră, privind în CV-ul primului-ministru, şi ea este legată de faptul că toţi îl ştiam masterand la Universitatea din Catania, iar ieri în presă a apărut faptul că n-a urmat niciodată un curs de masterat în Catania. Sigur, este o chestiune conjuncturală, dar este bine să fie acoperită cu un proces de suspendare a Preşedintelui.

Mergând mai departe, aş vrea să vă spun următorul lucru: mulţi dintre dumneavoastră credeţi că instituţiile statului mai sunt ca în anul 2004. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, vă înşelaţi amarnic. Sunt opt ani de când, cu migală, cu perseverenţă, s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic. Ştiu că aveţi probleme de neînţeles legate de acest lucru. Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, „Trebuie să controlăm justiţia”. Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut. Nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor precum Parchet General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la modul de supunere din anii 2000-2004, iar tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justiţie, vă asigur, este una greşită şi poate să eşueze la referendum.

Îmi reproşaţi angajarea publică şi declaraţiile pe care le-am făcut. N-am văzut fapte incriminante, am văzut declaraţii. Vreau să ştiţi că şi eu sunt la fel de liber ca orice parlamentar să fac declaraţii. Vreau să ştiţi că, de cele mai multe ori, declaraţiile mele au fost expresia parteneriatului pe care l-am avut cu coaliţia de guvernare, cu Guvernul, cu Banca Naţională, în momente extreme de criză. Am vrut ca şi majoritatea parlamentară, şi instituţiile să înţeleagă că sunt partenerul lor, că nu mă ascund la Cotroceni să spun „Ce rău aţi făcut”, când ştiam foarte bine că nu aveam alte soluţii pentru a preveni intrarea ţării într-o situaţie foarte dificilă. Şi ţin şi acum să le mulţumesc românilor că şi-au salvat de la o puternică criză economică ţara prin propriile sacrificii. Astăzi, aud că am tăiat eu pensiile pensionarilor. Ştiu că prin dese declaraţii s-a reuşit propagarea acestei convingeri şi către pensionari. La referendumul de suspendare, mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensie sau de pensionarii cărora le-a crescut pensia în timpul mandatelor mele şi, mai ales, de aceia care aveau pensii de 18 lei, de 7 lei şi pe urmă au dobândit 350 de lei, pensia socială. Mi-aş dori să fiu votat de aceia cărora nu le-au scăzut pensiile.

Am văzut că v-aţi asumat o imensă provocare. Vreau să ştiţi că mi-o asum alături de dumneavoastră. Provocarea pe care v-aţi asumat-o este aceea ca un politician, fie el şi Preşedintele României, care a refuzat să-i mintă pe români pe timp de criză este trimis în faţa electoratului să fie validat sau invalidat. Pentru mine a fost o obligaţie ca Preşedinte să le spun românilor adevărul despre finanţele ţării, despre ce poate şi ce nu poate România în timp de criză. S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii. Nu i-am minţit, nu i-am păcălit, le-am spus exact cum stăteam şi ce putea să facă Guvernul pentru ei, dar nu pentru că aşa am gândit eu, ci pentru că ceea ce spuneam era rezultatul discuţiilor şi cu Guvernul, şi cu Banca Naţională, şi cu Fondul Monetar Internaţional, şi cu Uniunea Europeană, şi cu Banca Mondială. Era nevoie ca un politician, politicianul cel mai legitim în sistemul nostru politic, să aibă curaj să se aşeze alături de Guvern şi să le spună românilor care este realitatea. De altfel, cred că în sală sunt şi destul de mulţi oameni care participau la acele întâlniri ale coaliţiei la care nu am fost niciodată. Nimeni nu poate să spună că vreodată m-am dus să bat cu pumnul în masă ca cei aflaţi în coaliţia de guvernare să facă un lucru sau altul. Dar ei toţi au ştiut ce este în acordurile cu instituţiile internaţionale care au finanţat Guvernul atunci când nu se putea finanţa de pe pieţele internaţionale.

Sper că voi avea ocazia să răspund punct cu punct celor aflate în sesizarea făcută de PSD şi PNL. Până atunci însă, aş vrea să vă mai atenţionez asupra unui lucru: nimeni nu va veni să ne facă ordine în România: nici Bruxellesul, nici Washingtonul, nici Beijingul şi nici Moscova. Avem obligaţia să ne facem noi ordine în funcţionarea instituţiilor statului, iar prin procedurile pe care Guvernul şi majoritatea parlamentară le-au aplicat în ultimele 45 de zile arată că sunt dispuşi să dea lovituri consistente funcţionării instituţiilor statului român, fie că vorbim de desfiinţări de comisii, fie că vorbim de transformarea Monitorului Oficial în gazeta de perete a Guvernului, fie că vorbim de emitere de ordonanţe de urgenţă care afectează atribuţiunile Curţii Constituţionale, toate acestea sunt lucruri grave şi fac un apel la dumneavoastră: continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a Preşedintelui României respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României, şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş, ba, dimpotrivă, vă voi spune: mulţumesc, mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului.

Şi închei spunându-vă încă o dată: obiectivul major al acestei suspendări este punerea sub control a justiţiei, punerea sub control şi la dispoziţia partidelor din USL a instituţiilor statului şi, nu în ultimul rând, nerespectarea referendumului care cerea Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Apropo, n-aţi vrea, cu ocazia referendumului de validare sau invalidare a Preşedintelui, să organizaţi şi referendumul pentru Parlament unicameral, pentru validarea noii Constituţii, în care să introduceţi doar atât: Parlament unicameral şi 300 de parlamentari? Puteţi face, într-o sesiune extraordinară, numai această modificare la Constituţie. Acum vă respect pentru că aţi declanşat o procedură constituţională. Aş vrea să fie şi corectă, dar vă voi respecta de două ori dacă, odată cu referendumul de invalidare sau validare a Preşedintelui României, veţi supune votului poporului şi modificările la Constituţie cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Vă mulţumesc mult şi vă asigur de tot respectul meu! Vă mulţumesc!”, a spus Băsescu.

Sursă discurs şi foto: presidency.ro

6 comentarii

  • piratul e optimist, poporul il va vota ! sint sigur de asta dupa cum am vazut cum voteaza Romanii . si uitati-va mai ales la ultimile alegeri din 10 iunie !! asa ca ……….. tot ce se povesteste acum este Kan-Kan !!! si mai spun ca tot ce se-ntimpla acum este mai rau ca ce s-antimplat in Ungaria . eu va doresc : sa traiti bineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee…!!!

  • Dupa cum am mai si zis ieri , Bugetarii carora le-a taiat salariile , au sa-l puna la pamint , ptr ca aia au suferit cel mai mult , in frunte cu Profesorii din scoli si inclusiv politisti !!
    Dar om trai si vom vedea , poate mai scoate base un “iepure” din Joben si mai prosteste prosti inca o data , ceea ce ar fi culmea culmilor prostiei !!
    Insa am mai vazut noi specimene d-astea , cu primari la puscarie ca au furat , si prostimea ai voteaza acasa sa-i conduca mai departe , si eventual sa-i mai usureze de parale ,ca deh e dom’ Primar si se poate orsice !!
    azi la ora 18.00 e sedinta de guv, in care Ponta va semna o oug de modificare a legii referendumului, in sensul ca Base poate fi demis de jumatate plus unu din cei care se vor prezenta la referendum; oug va fi publicata in mo tot azi la ora 19.00; psd si pnl , prin cei 2200 de primari din subordine, vor face o mare mobilizare ca poporul sa iasa la vot si sa-l mazileasca pe Base. ca daca nu ar face asta ……………..9. milioane de oameni nu vor iesi la vot ca sa fie 50 %. asa ca cc acest guvern se va putea la 50 % din cei ce participa la vot . eu unul nu pun botul la asa ceva !!! niciodata !!!

  • Oare Basescu si PDL nu mai au nici un comunicator intreg la cap ?
    Analiza pe fraza:
    ” Prin suspendarea lui Basescu se doreste ca ISL sa puna mana pe justitie”.
    Concluzie: Justitia este la Basescu(in buzunar, in sertar, undeva, o tine bine incuiata Basescu si „astia” vor sa si-o insuseasca).

    • Da! Greu de inteles si de crezut o asemenea fraza. Numai ca ea contine o gresala: nu justitia lui Basescu se afla in pericol, ci justitia INDEPENDENTA, asta care, in calitatea ei de putere separata in stat, are tot dreptul de a controla cu celeritate legalitatea tuturor actelor si faptelor presupus ilegale ale oricarei persoane fizice si juridice din tara asta.
      Ganditi-va ca aceasta justitie intreaba institutia ministerului de externe despre posibile abuzuri de putere in cazul reprezentarii Romaniei la Consiliul Europei. Va vine sa credeti ca acest lucru este posibil?
      Ganditi-va ca, pentru a scapa de controlul de legaliate a unei institutii fundamentale in statul de drept,, guvernul Romaniei prin reprezentantii sai in parlament, a destituit Avocatul Poporului, singurul abilitat in a ataca legalitatea ordonantelor de urgenta ale guvernului la CC.
      Ganditi-va bine la reactiile internationale… toate, fara exceptie, spun ca se incalca separatia puterilor in stat, miza fiind exact justitia si institutiile de control a legalitatii.
      Basescu s-a zbatut pentru a asigura independenta justitiei… va fi infrant de dusmanii acesteia si de tavalugul crizei economice ce a pus greu la incercare vietile multor romani, precum si de valul de ura ce a fost directionat prin toate mijloacele posibile spre persoana presedintelui.

  • Dar iesirea „d-nei” Macovei de ieri, ce inteles are ?
    „Vor sa-l suspende pe presedinte, ca sa scape de puscarie, sa nu ajunga la puscarie ca Adrian Nastase”…concluzia care se poate trage de aici poate fi si: Basescu l-a bagat la puscarie pe Adrian Nastase…oare ?
    Care este legatura dintre prerogativele presedintelui si activitatea justitiei ?
    Repet: constat ca presedintele si (inca)sustinatorii lui si-au pierdut toti comunicatorii, vad. Nu sunt deloc atenti la ce transmit(de fapt) in disperarea lor cand si-au pierdut viclenia frazei

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.