Actualitate Social

Bătaie de joc la Olimpiada Judeţeană de Geografie. Cine a copiat subiectele şi merită nota 1: Bistriţa-Năsăud sau Bacău?

În acest weekend a mai trecut o fază judeţeană a unui concurs de geografie, am mai asistat la o bătaie de joc. Şi din nou mi-am amintit străvechea zicală cu peştele care începe a se strica de la cap.

Dar să o luăm cu începutul. În primul rând, în 7 februarie, a apărut pe site-ul ISJ Bistriţa-Năsăud un anunţ cu precizări privind organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei de Geografie. Avea antetul Ministerului, dar nu avea nicio ştampilă şi nici număr de înregistrare. Şi, m-am întrebat, firesc, ce caută pe site-ul unei instituţii publice un astfel de document care nu a fost încă avizat în Minister. Aveam să aflu, de la un inspector din alt judeţ, că acel regulament fusese discutat la întrunirea inspectorilor de geografie din ţară, undeva în toamnă, şi că la începutul lunii februarie, era încă … la semnat în Minister.

Dar surpriză: cu 4 zile înainte de olimpiadă regulamentul a apărut semnat pe site-ul Ministerului, având însă, mici modificări…prin părţile esenţiale. Mai precis, a fost modificată partea care se referă la elaborarea subiectelor.

Dacă până în acest an, subiectele la faza judeţeană erau elaborate în Ministerul Educaţiei fiind  transmise în inpectorate în dimineaţa concursului, conform regulamentului oficial apărut pe site-ul edu.ro şi pe site-ul isjbn.ro în data 28.02.2012, subiectele la faza judeţeană  din 03.03.2012 urmau să se elaboreze de către Comisia Judeţeană a Olimpiadei de Geografie. Mai mult decât atât, în data de 29.02.2012, pe site-ul ISJ a apărut şi un regulament de organizare şi desfăşurare a a fazei judeţene a Olimpiadei de Geografie, care specifica la art 6.a. că membrii Comsiei Judeţene au obligaţia de a elabora subiectele de concurs, în timp ce art. 3.g. stipulează că preşedintele executiv, adică inspectorul de specialitate, conform regulamentului, are obligaţia de a coordona şi monitoriza, în condiţii de siguranţă,  elaborarea subiectelor de către membrii Comisiei Judeţene.

După desfăşurarea concursului şi afişarea subiectelor, am luat legătura cu mai multe cunoştinţe, profesori din diverse judeţe ca să schimbăm impresii cu privire la concurs şi mai ales la subiecte, care pentru prima dată după anul 1998, au fost elaborate în fiecare judeţ, deci, teoretic, au fost diferite de la un judeţ la altul. Dar stupoare: conversând cu cineva dinBacău, aveam să aflu şi, ulterior să mi se demostreze, prin schimb de subiecte că la clasa a XII-a, acestea au fost identice în cele două judeţe! Identice-până la punct şi virgulă. Atât subiectele, cât şi baremele!

În aceste condiţii, se ridică următoarele întrebări: ce Comisie Judeţeană a elaborat subiectele la clasa a XII -a, cea de la Bistriţa-Năsăud sau cea de la Bacău şi care dintre aceste două comisii a încălcat regulamentul? Când şi cum au ajuns aceste subiecte, dintr-un judeţ în celălalt, în baza cărui regulament s-a făcut schimb de subiecte între judeţe, a existat oare un troc cu subiecte la nivelul ţării?

Dacă înainte de concurs, subiectele au ,,circulat” prin ţară, atunci, cum s-a asigurat securizarea acestora şi cine poate garanta că ele nu au ajuns şi la persoane care au participat, în calitate de elevi sau profesori, la acest concurs? Şi, vorba unui elev participant la olimpiadă, e clar că una dintre Comisiile Judeţene, fie Bistriţa-Năsăud, fie Bacău, au preluat subiectele de la celălalt judeţ, adică le-a copiat în viziunea elevului, ca urmare cine merită oare nota 1? Eu nu pot să vă spun ce intuiesc, pot doar să vă informez că subiectul la clasa a XII a a fost greu, pretenţios elaborat, nu s-au regăsit subiecte  din anii trecuţi de la olimpiade, ca şi la alte clase; dacă în judeţul Bacău, subiectele au fost elaborate de profesori care pregătesc an de an copii la olimpiade, la noi în judeţ, de elaborarea subiectelor s-au ocupat colegi care nu au pregătit anul acesta elevi pentru olimpiadă, unii dintre dânşii nu au pregătit vreun elev la acest concurs niciodată. Nu vreau să fiu interpretată greşit, vreau doar să spun că unii colegi nu au avut experienţă în privinţa subiectelor care s-ar putea elabora la un concurs precum olimpiada judeţeană.

Dar, cum orice ghinion nu vine niciodată singur, deşi în procedura de desfăşurare a Olimpiadei Judeţene de Geografie, procedură aflată pe site-ul isjbn.ro, accesul în săli era posibil între orele 8,30 – 8,50, în dimineaţa concursului un anunţ lipit pe uşă preciza că elevii pot intra în săli până la orele 9,30, dar informaţia era prea târzie pentru elevii care au venit din alte localităţi şi au fost nevoiţi să se trezească pe la orele 5 dimineaţa! Unii chiar mai ghinionişti, şi nu puţini la număr,  nu s-au regăsit pe listele afişate, fiind nevoiţi să aştepte până sa fie trecuţi pe listele de concurs…

Apoi, majoritatea elevilor aveau să afle tot în ziua concursului că vor sta în săli 4 ore, deoarece Comisia Judeţeană a hotărât să se dea în aceeaşi zi şi proba practică, informaţia fusese anunţată pe site doar în 29.02.2012, adică înainte cu doar două zile de concurs, dar nu toată lumea a accesat site în ultimele două zile!

Despre programa probei practice nu au existat precizări, la faza naţională aceasta vizează aspecte ale orizontului local din judeţul organizator, la faza judeţeană nu s-a mai desfăşurat acestă probă, iar de la consfătuirile din toamnă, am reţinut că această probă va viza cunoştinţe din judeţul nostru, ca urmare, elevii s-au pregătit şi din geografia judeţului, dar s-au pregătit degeaba, învăţând în plus, pentru că şi proba practică a vizat cunoştinţe tot din programa probei teoretice.

Iar cireaşa de pe tort a venit în momentul afişării rezultatelor: 58 din cei 115 de elevi participanţi au obţinut note sub 5. Situaţia cea mai rea a fost tocmai la clasa a XII-a, unde, din 28 de elevi participanţi, un elev a obţinut 8,90, altul puţin peste 6, iar ceilalţi participanţi au obţinut note de 4, 3, 2 şi 1.

Veţi spune că asta este situaţia şi că ei nu au învăţat, iar profesorii nu şi-au dat interesul să îi pregătească, dar eu vă voi contrazice: ştiu cât au muncit elevii mei, ştiu cât au muncit şi alţi colegi, cunosc elevi  care au participat la acest concurs de la alte licee bistriţene, care vin la consultaţii la geografiela Centrul Pentru Tineret Bistriţa, unde fac voluntariat, şi ştiu cât au muncit unii dintre ei pentru olimpiadă! Unul dintre elevii mei a participat în clasa a X-a la faza naţională a Olimpiadei de Geografie, a obţinut acolo puţin sub media 7, anul trecut a obţinut premiul II pe judeţ, iar în acest an, a fost al patrulea cu….4,80, deşi a învăţat mult mai mult ca şi anul trecut!

Şi atunci mă veţi întreba, de unde aceste rezultate? În primul rând programa la cls a XII-a la olimpiada de geografie este foarte încărcată, elevii au de învăţat foarte multă materie pentru faza judeţeană, subiectele au cuprind toată materia, primul subiect vizând chiar ultima lecţie din programa de olimpiadă, majoritatea elevilor au o singură oră de geografie pe săptămână, ca urmare se pregătesc mai mult după masă, subiectele au avut un grad de mare de dificultate, bănuiesc că s-a corectat …la sânge, adică foarte exigent şi aş mai putea continua.

În schimb, la clasa a X-a subiectele au fost uşoare, de fapt a fost vorba de subiecte din alţi ani care au fost acum preluate, astfel că, din 20 de elevi participanţi 16 elevi au obţinut note peste 7, iar prin redistribuirea premiilor şi menţiunilor, aceşti 16 elevi ar putea lua premii şi menţiuni. Aceşti elevi, au fost pregatiţi tot de profesorii care au pregătit elevii ce au luat note de 1, 2 3, şi 4  la clasa a XII-a.

În orice caz, reluând sintagma din titlu, eu una simt că la această olimpiadă, cineva şi-a bătut joc. Şi, ca să nu fiu nevoită să explic în scris sensul expresiei ,,a-şi bate joc” (prietenii ştiu ce spun!), precizez că sensurile aceste expresii, conform DEX sunt de: ,,a nu da importanţa cuvenită”, ,,a nu lua în seamă ceva sau pe cineva” şi închei întrebându-mă iar, oare ce Comisie Judeţeană nu a dat importanţa cuvenită elaborării subiectelor de concurs, preferând să le preia din alt judeţ? Dacă una dintre aceste comisii nu a vrut sau nu a fost în stare să elaboreze subiectele de concurs, atunci ce pretenţii mai putem avea noi de la elevii participanţi şi cum îi putem evalua cu note atât de mici?

Şi închei, cerând ISJ-ului să facă publică lista cu membrii Comisiei Judeţene a Olimpiadei de Geografie şi totodată să ne lămurească cum stă treaba cu subiectele de la clasa a XII a, elaborate de Comisia Judeţeană, dar identice cu cele din judeţul Bacău. Macar atât ar mai putea să facă pentru mine şi pentru elevii participanţi la concurs, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud!

Prof. Cristina Rusu

   

36 comentarii

 • Logica e simpla: Bistrita sau Bacau (oricare din ele) nu au mai avut timp sau chef sa elaboreze subiectele la olimpiada, motiv pt care inspectorii s-au sunat si au cerut subiectele. Un telefon sau un mail si se rezolva in 2 minute; poate chiar in dimineata concursului. Nu cred ca e ilegal. Despre organizare, ce sa zic, e specific romanilor sa fie slabi la acest capitol. Nu ma mira nimic.

 • Clar ca Bistrita a copiat. Alte subiecte sunt copiate identic si din subiectele date in alte judete in anii trecuti. Comisia Judeteana in frunte cu inspectoarea trebuie trasa la raspundere.
  Cred ca a fost cea mai prost organizata olimpiada din istoria judetului. Multumim doamna Doina Petrean!

 • Dragi colegi de la INFOEL. Cautati-i un barbat cu care sa-si „omoare timpul” d-ra Cristina Rus, ca sa nu mai aiba timp de se certat cu colegii de geografie din judet.

 • draga domnule ,,dan”,
  esti penibil si urma cu toate stirile!!!!!!!

  Am cu ce si cu cine sa imi omor timpul, merci de grja, nu m-am certat cu nimeni la olimpiada, am semnalat doar o abatere de la regulament. Ce bine ti/ar parea sa fiu un las ca tine, sa nu am curaj sa imi asum sub semnatura ceea ce incalca regulamentele scolare, ca linistiti, tu si unii ca tine sa va puteti face de cap!!!!

  PS. Nu voi mai raspunde unor comentarii penibile de acest gen, scrise sub protectia anonimatului.

  • Sarut mana doamna profesor Cristina Rusu !
   Am citit, cu mare atentie si dezamagire, articolul dumneavoastra.
   Sunt tatal unui baiat care participa in fiecare an la faza judeteana a olimpiadei de geografie. A obtinut locuri numai intre pozitia 2-4…..acum incep sa inteleg de ce!!!
   Ne omoara proba practica…..AJUTOR!!!

 • draga domnule ,,dan”
  esti penibil si in urma cu toare stirile!!!
  Spre cultura ta dumitale generala, am cu cine si cu ce sa-mi ocup timpul.
  Ce bine ti-ar parea sa fiu un las ca tine si sa nu am curajul de a spune ceea ce contravine regulamentelor!!!!!! Si sa scriu comentarii aiurea sub protectia anonimatului.

  PS. Nu voi mai raspunde unor astfel de comentarii.

 • @Dan , dragul meu coleg de la INFOEL .In primul rand viata privata a d-ra Cristina Rus , o priveste doar pe ea.! In al doilea rand , de ce sa taca daca are dreptate ?, cat sa mai toleram asemenea nedreptati, aranjamente. Nu e cinstit ca la un asemenea concurs sa se traga sfori sau sa se copieze, atata timp cat nimeni nu te obliga sa mergi. + ca in joc este reputatia unei generatii..E doar un concurs la care dupa parerea mea , cel mai bun elev trebuie sa castige nu cel mai „descurcatet” profesor! 🙂

  Multumim domnilor din comisie pentru modul in care s-au implicat !!! [-(

 • La Bistrita nu s-a copiat!!! Cristina Rusu este o reclamangista de profesie. Doina Petrean i-a intentat proces de calomnie. Daca era vinovata oare facea asta? Vorbiti fara sa cunoasteti omul!!!! Cred ca aceasta doamna Rusu vrea postul detinut de Petrean. Ii face cate o reclamatie pe saptamana! Oare femeia asta nu are alte treburi? Si stiu pentru ca Doina Petrean este mama mea si stiu cat este de afectata si stiu si cat timp i-a alocat olimpiadei. Tot timpul. Vorbiti fara sa stiti numai ce scrie o ziarista care nu este la curent cu modul in care se fac subiectele.Dar eu va garantez ca nu a fost sunat nimeni de la Bacau. A fost pura intamplare pe care a speculat-o aceasta doamna Rusu. Ea stie ca ai de ales intre anumite subiecte la olimpiada.

  • Stimată Adina, dacă Doina Petrean e mama dvs. nu aveţi cum fi obiectivă. O mamă are întotdeauna dreptate. Ce s-a întâmplat ridică însă mari semne de întrebare referitoare la cum se desfăşoară aceste concursuri pentru care elevii şi profesorii lor muncesc pe brânci. Nu este în regulă să pretinzi că te ocupi cu crearea unor subiecte când tu le copiezi. Chiar nu este, îmi pare rău! În ce priveşte dorinţele domnişoarei Rusu, eu nu mă pot pronunţa. Ce mi-este clar e că a semnalat o neregulă şi nu a minţit când a spus asta. Eu o felicit că are curaj. În învăţământ, toată lumea se teme şi de umbra lui. Poate o întrebaţi pe mama dvs. de ce.

 • Cristina Rusu va spune ce are de spus la proces. Pana atunci mama va aparea la televiziuni. Doamna Petrean este o profesionista recunoscuta de Minister. Doamna Rusu este pusa de altii sa ii faca reclamatii mamei. Fiecare face dupa pregatire. Dar daca doamna Rusu are ca tel in viata sa ii faca mamei reclamatii e un semn bun. Inseamna ca mama mea are valoare. Ea nu are! !!!!!

  • 1. Multumesc ca mi-ati anuntat de proces, nu stiam, asa este, voi spune si acolo ce este de spus!
   2. Altceva….nu am de raspuns si eu as face orice ca sa imi apar mama!

  • O singura precizare pt cititori: nu ma pune nimeni sa scriu sau sa fac ceva, e aberanta afirmatia, iar asa zisele reclamatii, care nu sunt nicidecum cate una pe saptamana, au fost intrebari adresate CA al ISJ, cu privire la nereguli din sistem, iar cum ISJ nu a raspuns la unele intrebari sau a raspuns incomplet, la altele, am fost nevoita sa revin cu solicitarea initiala.
   Daca a intreba de ce se intampla lucruri ce contravin regulamentelor scolare si a insista sa primesti raspuns inseamna reclamatie, in viziunea unora, e strict parerea lor…….

 • Dupa cum scrie Doamna Rusu la comment-uri are un vocabular de liceean. Maxim 12 clase. Deci······· no comment referitor la aceasta doamna care se pretinde profesor!

  • Cristina Rusu este profesoară. Nu se pretinde! Părerea dumneavoastră, în caz că acest lucru exprimaţi, e anulată de diplome. Sub presiunea unor situaţii, nu toţi oamenii nimeresc tastele. Textul de mai sus e scris de dânsa.

 • @ adina, deja incepi sa exagerezi in privinta doamnei profesoare Rusu Cristina, habar nu ai cum stau lucrurile, nu mi se pare frumos din partea ta sa vi cu aseamenea acuzatii la adresa dansei, atata timp cat aceasta are motive foarte bine intemeiate. Inteleg ca sari in sprijinul mamei tale, mi se pare firesc, dar totusi sa nu exageram !!!

 • Doamna Sabau, va rog nu imi insultati inteligenta. Atat am de spus! !! Cat despre doamna Rusu , o sa imi sun avocatii! Se pare ca a omis sa va spuna ca mama i-a intentat proces. Si inca ceva, ce am citit in cateva articole ale dvs din anii anteriori. Scriati, doamna Sabau, Doina Petrean ( PDL ). Sa stiti ca mama nu mai este pdl inca de dinainte de alegerile parlamentare anterioare. Daca doriti, va dau si link-ul . Deci?

  • Îmi daţi link să demonstraţi ce? Că mama dvs. nu mai e membru PDL? Şi ce dacă nu mai e? Mai ştim şi alţi oameni aşa-zis apolitici care fac joc de gleznă pentru putere. Sau îmi insultaţi inteligenţa spunându-mi că în ISJ Bistriţa-Năsăud, în prezent, nu sunt oameni ai actualei puteri? Poate că insulta e atât de mare încât o să pretindeţi că şi domnul Marc e apolitic. Mă faceţi să râd şi nu am chef de glume proaste!

 • pentru doamna Rus Cristina – doamna profesoara, aveti curaj sa apareti la un post de televiziune cu doamna Petrean? Va rog sa raspundeti ca sa stabilim data , ora de difuzare si subiectul. Multumesc!

 • inseamna ca dvs nu sunteti un jurnalist. Un profesionist ar fi stiut. Dar ma bucur ca ati ras. Intr-adevar, cine rade la urma rade mai bine. Noapte buna! Halal jurnalisti de bistrita!!!!!!!

  • Desigur, mama dumneavoastră nu a fost numită niciodată în funcţii pe criterii politice. A fost membră PD şi PDL, aşa, pur întâmplător. Probabil e singurul profesor de geografie din judeţ care nu e „pretins profesor”.

 • nu mai scriu la comment-uri. Daca dvs doamna Sabau ( PSD ) aveti o problema cu doina petrean ( fost pdl si scriu cu litere mici, pt ca scriu de pe tableta si ma grabesc ) cred ca daceti o mare greseala. Daca vreti sa dati in PDL , aveti alti membrii cu carnet. Credeti ca nu isi dau seama cititorii ce faceti? Eu am realizat dupa 2 telefoane! Vedeti-va de Olteanu, Botis, etc. Si nu va chinuiti sa imi raspundeti ca nu ma mai obosesc sa intru pe acest site pe care se vede treaba ca nu il citeste nimeni.

  • Vă agitaţi aici de o oră să scrieţi că mama dumneavoastră nu face politică şi mă acuzaţi în final că aş face jocuri politice pro PSD împotriva mamei dvs. care nu mai e în PDL. Staţi prost cu coerenţa. Şi nu sunteţi singura. Poate că o mai ascultaţi încă odată pe mama dvs. în fişierul audio (dacă vă mai merge tableta) şi vă schimbaţi părerile acestea ferme. Nu era mai simplu ca mama dvs. să pună la treabă o comisie să facă subiecte pentru olimpiadă şi nu să le copieze în loc să-şi pună fiica să scrie aberaţii pe siteuri?

  • Eu citesc zilnic acest ziar. Tu imi spui mie ca sunt …inexistenta??? Pai, da , tu ai tableta, eu n-am. Poate de aceea:))!

 • E ciudat că nu apare și poziția doamnei inspector Petrean, pe care o cunosc prea bine pentru a o suspecta de copierea unor subiecte gândite de colegii din Bacău. De ce nu-și pune nimeni problema că poate băcăuanii i-au copiat pe bistrițeni, sau poate a fost un schimb de subiecte, fără niciun iz de furt. Domnișoară Rusu și doamnă Petrean vă invit să căutăm adevăru,l la emisiunea UNDE-I ADEVĂRUL?, joi, 8 martie, de la ora 20 la 22, timp de 2 ore. Aștept răspunsul dumneavoastră pe acest online.

  • Poziţia doamnei Petrean apare într-un interviu care e postat imediat după această ştire. Dacă aş fi adăugat-o aici ieşea un text de umplut cinci ziare. Mă bucur, oricum, că sunt mare furnizor de subiecte pentru televiziuni.

 • Ministerul trebuia sa elaboreze subiectele, si nu ar mai fi existat toata tevatura asta. De ce nu investigati problema aceasta, a ministerului care nu si-a facut treaba?
  Domnisoara Rusu nu ar mai fi avut motiv de frustrare fata de doamna Petrean (altul decat diferenta dintre unitatile scolare la care lucreaza), iar doamna Sabau nu ar mai fi facut atata tevatura pe marginea subiectului din dorinta, de inteles de a spori audienta site-ului dansei pentru a vinde mai bine publicitatea

 • Sunt o fosta eleva a d-nei profesoare Cristina Rus! Ce pot sa va confirm este ca intradevar se ocupa de elevii ei. Mi se pare ca este una dintre putinele profesoare care se dedica meseriei ….si merita cu desavarsire toata stima si tot respectul!
  jos palaria, d-na profesoara, ca va zbateti pentru elevii dumneavoastra! va tin pumnii!

  • De unde stii ca este una dintre putinele profesoare de geografie care se ocupa de elevii ei? Ai mai avut si altele care nu si-au facut treaba?

 • De ce atunci cand un om scoate la iveala incompetenta altora si o face publica astfel incat si noi,cei de acasa, sa stim ce se intampla in jurul nostru, e etichetat ca fiind cautator de comori,in cazul acesta de publicitate?Nu aruncati cuvinte in van si acuzatii fata de un jurnalist care isi face treaba, concentrati-va asupra problemei si daca tot prezinta un interes pentu dumneavoastra incercati sa propuneti solutii.

 • As intreba-o pe domnisoara Rusu care este dovada ca intradevar s-au copiat subiectele de la cei din Bacau si ca nu a fost o pura coincinenta? Si la urma urmei care ar fi problema? Dar daca veneau da la Bucuresti si erau identice pentru toata lumea? Nu s-a respectat programa scolara? Nu au fost subiectele realizate pe competente? Care este articolul din regulament care nu s-a respectat? Sa-l scrie, domnule, mare si cu rosu, daca se poate, ca poate nu toata lumea cunoaste acest regulament, si atunci cum sa dam dreptate unui sau altuia.
  Dar cred ca este mai usor a fost sa acuze direct de „copiere„. Sau supararea a fost atat de mare pentru ca elevii domnisoarei profesoare nu au trecut mai departe si atunci a trebuit sa gaseasca un tap ispasitor?
  Nu contesta nimeni rezultatele de la concursurile de geografie ale domnisoarei Cristina, dar la fel de bine stim ca acesta profesoara nu stie cum sa reactineze atunci cand elevii ei nu sunt tocmai pe primele locuri. Ca de fapt aici este problema de care sufera aceasta profesoara. Ce ar fi ca toti cei care nu au avut rezultate deosebite la aceasta olimpiada sa caute nod in papura unuia sau altuia din aceasta comisie?

 • Cunoastem persoana domnisoarei Cristina si stim cei mai multi dintre noi, ce vocabular foloseste uneori, nu tocmai adecvat unui profesor. Cred ca ar fi timpul sa se poarte un pic mai civilizat si mai cu respect fata de colegii de breasla ca nu neaparat ea trebuie sa fie cea mai cea. Stiu din experienta ca nu are nici un pic de respect pentru cei care nu-i imprtasesc ideile. Poate ca intr-o zi va fi pusa la punct de cineva si-si va vedea si de lungul nasului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS