Cornurile și biscuiții pe care le primesc elevii de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud prin program guvernamental sunt tari ca piatra. O demonstrează un părinte cu o înregistrare video.
Cornul tare ca piatra a fost găsit de o mamă pe bancă, în sala de clasă a unor elevi de ciclul primar de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud. În momentul în care este lovit de masă, cornul sună ca o piatră.
Contactată telefonic, directoarea școlii, prof. Steluța Vâju, a declarat că este pentru prima oară când află despre o astfel de situație. ”De când sunt eu director e prima oară când am o astfel de sesizare. Eu când am văzut produsele (lapte, cornuri, mere) erau în bună regulă, însă se ocupă administratorul de patrimoniu și vă spune mai multe. Vi-l dau la telefon”.
Administratorul de patrimoniu Marian Roș ne-a declarat că furnizorul de cornuri este firma Fagul Impex din județul Alba, cu punct de lucru la Turda.
”Noi nu am avut probleme cu cornurile, avem și un grup unde a mai scris unul, altul că au fost mai tari, dar chiar și eu am doi copii aici care aduc acasă în fiecare zi cornurile și chiar nu am avut (probleme cu ele – n.a). Ele vin în fiecare zi, nu le aduce de azi pe mâine. Nu noi am făcut achiziția, achiziția a făcut-o Consiliul Județean. E adevărat că noi răspundem de ce punem pe masa copiilor, dar dacă cornul cu care a dat de masă era de luni? Eu nu am mai avut problema asta până acum. O voi suna și pe doamna Suciu de la CJ să vedem dacă a mai avut reclamații de la școli, dar eu nu am avut. Nouă ni le aduce în fiecare zi. Mere le dăm două zile pe săptămână, lapte timp de cinci zile, iar cornuri le dăm luni, marți și miercuri. Azi (joi – n.r.) nu le dăm cornuri, doar mere. Joia și vinerea le dăm lapte și mere. Poate au rămas în sala de clasă. Știți cum e realitatea? Sunt copii care mănâncă, alții care nu mănâncă (corn – n.a) și rămân în sala de clasă. Femeia de serviciu, a doua zi când face curat, le ia și le aruncă la gunoi fiindcă nu mai ai ce să faci cu ele. Și merele le cam lasă, dar laptele îl iau toți copiii”, a spus Marian Roș.
Întrebat dacă sunt verificate de cineva în momentul în care sunt înmânate copiilor, el a răspuns că ”femeia de serviciu le verifică pe toate, ea e avizată de Ministerul Sănătății, are analizele acum cu medicina muncii și ea pune mâna pe fiecare corn în parte”: ”Ele vin în 4-5 lăzi mari, iar femeia de serviciu le pune în niște cutii de carton și pune în ele cornuri pentru fiecare elev din fiecare clasă: pune 25-30 și pune mâna pe fiecare corn. Ea decide dacă sunt bune de mâncat că prin mâna ei trec”.
Administratorul nu știa nici măcar că elevii primesc biscuiți, la fel de tari ca și cornurile. ”Anul trecut ne-au adus biscuiți digestivi, dar până acum nu că e abia a patra zi de școală. Nu știu dacă se mai primesc sau nu”, a declarat el.
Cu toate acestea, în sălile de clasă sunt biscuiți la fel de tari ca și cornurile.
Întrebată dacă i se pare normal să lase la latitudinea femeii de serviciu responsabilitatea de a verifica produsele alimentare, directoarea Vâju a declarat: ”Femeia de serviciu lucrează la noi de 15 ani și e un om foarte serios. Eu chiar am încredere. Poate că ar trebui și o altă persoană, dar cu cine să mai fie în afară de învățătoare? Mă gândesc să mă întâlnesc cu doamnele învățătoare și să le rog să verifice personal. Eu sunt mai mult în clădirea principală pentru că 28 de clase din 37 sunt aici și recunosc că merg mai rar acolo (în clădirea cu clasele primare – n.r.), dar voi merge să verific și asta”.
Preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, precum și pentru preșcolarii și elevii incluși în învățământul special din județul Bistrița-Năsăud primesc fructe, lapte și cornuri conform Programului pentru școli aprobat prin HG nr.652/2023.
Conform contractului, merele trebuie să aibă greutate minimă de 100 g, încadrate la categoria extra şi/sau categoria a I-a, laptele de consum să nu aibă adaos de lapte praf, să fie lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT, fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori, fără adaos de cacao, fără adaos de grăsimi vegetale, iar cornul sau baton ambalat să fie din făină integrală/dietetică, care nu sunt produse pe bază de aluat congelat, care pot conține adaos de zaharuri și grăsimi, cu încadrarea în limitele prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății publice nr.1.563/2008 – biscuiți uscați, ambalați, din făină integrală/dietetică, care nu sunt produse pe bază de aluat congelat, care pot conține adaos de zaharuri și grăsimi, cu încadrarea în limitele prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății publice nr.1.563/2008.
Sa nu va inchipuiti ca ,femeia de serviciu pune mana pe fiecare corn….. control macroscopic,eventual pune mana pe cornul ambalat ! Un corn ca sa fie ca „‘piatra”‘ sau sa se mucegaiasca are nevoie de cel putin5 zile! Am verificat!Asa ca, nu are rost sa intram in panica! Laptele e mult mai periculos daca se strica din anumite motive….
pt toate acestea multumiti conducerii CJ BN, in frunte cu mult alesul Radu Modovan.
Fara stirea dansului nu misca nimic in CJ
Femeia de servici verifica cornurile înainte sau dupa ce presteaza munca de curatenie prin grupurile sanitare?
Mă gândesc ca fiecare școală are un Consiliu al elevilor, organizație a părinților etc.
astfel de evenimente se pot dezbate intern, între reprezentanții părinților/elevilor și școala, fără să știe toată lumea.
Dacă nu funcționează lumina în imobilul în care locuiesc , mă duc la administrator, nu fac filmări și le pun pe Facebook.
Părerea mea.
Toți „stătenii”și ong&istii Îs ocupați cu relocarea Urșilor 🐻de pe Transfăgărășan ! Sa le asigure hrana bună, de calitate, piscină,bazin….
Copiii pot manca și mai rău,spre muced!!!🤭🥺
Un tânăr american se întreabă „cum de n_iba pot funcționa elevii români cu un asemenea „prânz „?
Vizionează „Romanian School Lunch 🇷🇴” pe YouTube
https://youtube.com/shorts/l8_i8oZtf5w?si=E_UM3ITz48h0lhsS
Biscuiții tari parca-s
pentru marinari; pesmetzi🙃😏
Situația asta este prezenta în mai multe scoli din județ, dar se pare ca toată lumea tace și înghite…..