Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat că Masterplanul de apă şi canalizare este un lucru foarte important pentru populaţia judeţului. ”Le adresez recunoştinţa mea predecesorilor mei, celor doi preşedinţi care au început acest proiect, preşedintele Marinescu care a fost iniţiatorul Masterplanului şi cu preşedintele Rusu care a continuat. Sper să putem obţine o suplimentare pentru prima etapă a Masterplanului, în această toamnă vom purta ultimele discuţii pentru a doua etapă şi îmi doresc ca într-un termen rezonabil să rămână cât mai puţine locuri în judeţ unde populaţia să nu aibă acces la minimum de servicii cum sunt cele de apă şi canalizare. Sunt proiecte importante, bani mulţi în joc şi mă bucur că şi aici la Beclean am avut constructori responsabili”, a spus Moldovan.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a afirmat că se bucură să vadă o retehnologizare a staţiei de tratare din Beclean: ”Cu un ochi râd, cu unul plâng, pentru că acum peste 30 de ani am participat la construcţia vechii staţii şi sunt foarte bucuros că inaugurăm o staţie modernă, performantă, care va asigura apă de bună calitate pentru zona Becleanului”.
”În calitate de bistriţean, mă bucură această realizare, din 2008 când a început programul de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în Bistriţa-Năsăud am fost implicat direct ca şi consultant în acest program. După cinci, reuşim să punem în funcţiune primul proiect din cele şapte contracte de lucrări”, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Române a Apei, Florin Iliescu.
Directorul general al Aquabis, Ioan Şandru, a precizat că vechea staţie de tratare a funcţionat până miercuri după-amiază, când s-a trecut pe noua staţie. ”Locuitorii consumă de acum apă de la noua staţie, care poate funcţiona automat. Momentan mergem în paralel şi cu laboratorul, şi cu partea automată, ca să ne asigurăm că totul este OK şi că avem o apă de calitate. Consumul tehnologic este mic, sub 5%, pe staţia veche era undeva la 11-14. Beneficiari ai investiţiei sunt 25.000 de locuitori din Beclean şi localităţile limitrofe. Staţia are o capacitate de 800 metri cubi pe oră, dublu decât necesarul de apă acum. N-a fost gândită doar pentru necesarul actual, ci şi pentru viitor”, a adăugat el.
La inaugurare au mai fost prezenţi patronul CML, Vasile Roş, reprezentanţii firmei spaniole AREMA – constructorii staţiei de tratare, viceprimarul oraşului Beclean, Ştefan Mate, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, prim comisar Maxim Pop, protopopul Becleanului, părintele Doru Zinveliu, care a oficiat o slujbă de sfinţire a staţiei, primari de comune.
Staţia de tratarea a apei de la Beclean a fost realizată în cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, de 83.251.651 euro. Unul dintre primele contracte semnate în cadrul proiectului menţionat a fost ”Staţie de tratare nouă pentru localitatea Beclean”, semnat în octombrie 2011 între SC Aquabis SA, în calitate de autoritate contractantă, şi asocierea dintre SC CML.RO SRL şi Aqua Residuos Y Medio Ambiente SA Barcelona (AREMA), în calitate de prestator. Valoarea contractului a fost de 21.670.805,86 lei. Noua staţie de tratare are un debit de 220 litri/secundă şi va deservi Becleanul şi comunele Braniştea, Chiuza, Uriu, Petru Rareş şi Ciceu Mihăieşti.
Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook!
Adaugă comentariu