Actualitate

Ce spun ONG-urile care apără Roşia Montană despre vizita Comisiei pentru relaţia cu UNESCO

Vizita la Roşia Montană a Comisiei comune pentru relaţia cu UNESCO, din care face parte şi senatorul PNL Dorin Dobra, nu a trecut neobservată de organizaţiile care apără zona. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de acestea, ministrul culturii, Daniel Barbu, şi Comisia UNESCO au refuzat dialogul cu cei ce se opun proiectului minier! Redăm integral comunicatul.

„Vizită de dez-informare la Roşia Montană – ministrul culturii şi Comisia UNESCO au refuzat dialogul cu cei ce se opun proiectului minier!

Marţi, 20 august, a avut loc în Roşia Montană o pseudo vizită de informare din partea Ministrului Culturii, Daniel Barbu şi a Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Vizita s-a desfăşurat, din momentul lansării invitaţiilor către societatea civilă, şi până la momentul în care Comisia a părăsit Roşia Montană, sub patronajul explicit şi absolut al companiei miniere.  Această deplasare din partea Comisiei şi a ministrului Culturii, având scopul declarat de “informare şi evaluare a proiectului la faţa locului, din perspectiva riscurilor pentru patrimoniul cultural”,  nu a fost anunţată şi către organizaţiile de specialişti care au întocmit documentaţiile şi solicitările de includere în Lista Patrimoniul Universal UNESCO a Roşiei Montane.  Aceste solicitări au fost comunicate ministerului încă din 2009 şi reamintite oficialilor cu ocazia acestei vizite.

Deşi reprezentanţi ai Comisiei au afirmat că deplasarea a fost organizată exclusiv de către autorităţi, vă semnalăm următoarele fapte deosebit de grave:

Întâlnirile de lucru s-au derulat în spaţii ale companiei miniere, în clădirea vechii primării, concesionată recent către aceasta, motiv pentru care  Alburnus Maior a invitat membrii Comisiei să vină la sediul asociaţiei pentru un dialog pe poziţii de egalitate.

Atât reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi membri ai Comisiei Parlamentare  au fost transportaţi cu maşini puse la dispoziţie de firma minieră.

Firma minieră a organizat o manifestaţie în centrul localităţi la care au fost aduşi participanţi cu autocare (chiar si autobuze destinate transportului elevilor) din mai multe localităţi. 

Traseul de vizitare a monumentelor din Roşia Montană a vizat strict obiective în proprietatea Gold Corporation. Au fost evitate cu perseverenţă imobilele aflate în restaurare prin efortul continuu al organizaţiilor neguvernamentale şi prin implicarea voluntarilor. Mai mult, accesul într-una dintre aceste clădiri – casa parohială unitariană, a fost blocat de angajaţi ai companiei miniere pentru ca vreun membru al Comisiei să nu accepte invitaţia de a intra.

Pe tot parcursul vizitei jurnalişti şi simpli cetăţeni care filmau evenimentele şi care reuşeau să pună întrebări nefavorabile companiei miniere au fost bruscaţi, loviti şi înjuraţi de persoane purtand uniforma angajatilor RMGC.

Firma minieră a asigurat paza membrilor comisiei şi ministrului şi a imobilului în care s-au derulat discuţiile. Jandarmeria a mobilizat doar 4 jandarmi la manifestaţia minerilor şi vizita Comisiei, în schimb la sediul Alburnus Maior au fost trimişi 8 jandarmi să pazească grupul de localnici care aşteptau vizita Comisiei.

Pe traseul vizitei Comisiei aveau acces doar vehicule ale firmei miniere, accesul fiind blocat pentru oricine altcineva.

Asociaţia Alburnus Maior a invitat Comisia Parlamentara sa discute si cu  localnicii ce se opun distrugerii patrimoniului la sediul asociaţiei, şi nu în clădirea companiei miniere şi în atmosfera ostilă alimentată de angajaţii companiei miniere. Aceştia însă au trimis un reprezentant să negocieze cu localnicii participarea lor la “dezbateri”. Coborât la rândul său dintr- un autoturism proprietate a companiei miniere, Ionuţ Munteanu, consilierul Comisiei Parlamentare, a recunoscut în faţa membrilor Alburnus Maior că membrii Comisiei NU VOR să discute de fapt cu ei.

“Noi la Roşia Montană ne-am săturat să tot vedem autorităţile cum se comportă ca nişte departamente ale companiei miniere. Am văzut astăzi acelaşi gen de turism practicat de companie cu jurnalişti prin Noua Zeelandă. Dar aceşti oameni nici măcar nu mimează imparţialitatea, s-au dus toţi la un pişcot şi o friptură şi s-au făcut că nu ne văd la plecare. De la Rosia Montană până la Bucureşti, România se află sub asediul RMGC. Dar, ceea ce uită reprezentanţii autoritaţilor, dar şi compania şi presa, e ca noi nu am glumit când am spus că revoluţia începe la Roşia Montană”, a declarat Eugen David, preşedinte Alburnus Maior.

„Am fost total dezgustată să văd cum reprezentanţi ai unei Comisii Parlamentare responsabilă de soarta acestui patrimoniu, şi care în trecut a avut o poziţie complet diferita, s-au pus acum la dispoziţia companiei miniere. Au preferat vizitele cu jeep-ul sub escorta minerilor în loc să se întâlnească cu tineri ce lucrează voluntar de săptămâni pentru restaurarea caselor din Roşia. Spre deosebire de membrii Comisiei, oricare din aceşti voluntari se bucură de respectul nostru deplin pentru contribuţia lor la salvarea patrimoniului din Roşia Montană”, Claudia Apostol, architect, membru Asociatia ARA”.

Reamintim că senatorul Dorin Dobra a anunţat, după această vizită, că se declară în favoarea începerii lucrărilor de exploatare a minereurilor la Roşia Montana.

10 comentarii

  • pun pariu ca buna parte din aceste organizatii au votat useleul, bazandu-se (ca atatia altii) pe promisiunile pe care antenescu si copy/ponta le faceau: CA EI NU VOR CIANURI, CA EI NU VOR GAZE DE SIST.. Ei na… nu zau?! S-au sters undeva cu voturile oamenilor…

  • eu spun ca este de cumparat unitati la fondul de investitii IFG [listat la BVB] , acum pina cind nu creste pretul explosiv. acum este 59 lei , cotatia de ieri . aceste unitati de fond detin actiuni la: Gabriel Resources (Rosia Montana Gold Corporation) si European Goldfields (in prezent Eldorado Gold Corporation, in urma fuziunii dintre European Goldfields si Eldorado Gold Corporation), mai are actiuni la: Barrick Gold Inc. Alamos Gold Inc. New Gold Inc. Yamana Gold Inc. Carpathian Gold. eu detin unitati de fond si vi le recomand cu caldura, e doar un sfat care va poate aduce satisfactii si bucurii. binenteles daca vreti, daca nu…………………ascultati si va luati dupa politicieni si tot felul de destepti care va duc suparare si va ofera promisiuni fara acoperire . va salut si va doresc mult succes !

  • cred că decizia politică în legătură cu Roşia Montană se va lua pe acest final de an”, a declarat pentru Timp Online senatorul Dorin Dobra. deci incepe numaratoarea inversa. eu ca om si roman sint total impotriva acestor exploatari si a folosirii cianurii sau alte substante periculoase . asi vrea ca o firma romaneasca sa ex. aceste resurse , sau sa ramina acolo ,fiindca , ptr. o revedenta de 20-25 % nu merita sa le dam. Dar cum eu ca persoana simpla nu am nici cea mai mica putere de decizie [in acest caz] , nu-mi ramine decit sa ma las dus de trend si sa fac sa cistig ceva din aceasta poveste. intelegeti ?asta e . citeodata in viata trebuie sa fi in barca ,,dracului,, , fiindca sa fiti siguri ca daca statul roman va cistiga ceva din aceasta afacere ………nici un leu nu va va reveni voua oamenilor simpli si nici nu veti vedea ceva schimbari in viata noastra. sa fiti siguri de asta .

    • eu cred ca ar fi bine sa vina decizia de pornire a proiectului cat mai repede, pentru ca pe langa redeventa, avem si participatie la proiect, la care se adauga taxele si impozitele, ca in total sa castigam peste jumatate din profiturile acestui proiect la bugetul de stat, fara sa scoatem niciun leu de la buget. in plus intra in economie cateva miliarde de dolari prin investitii, se creeaza cateva mii de locuri de munca si se reabiliteaza patrimoniul pe cheltuiala investitorilor!

  • asta spun ONGistii, dar in realitate, aia de la Alburnus Maior au REFUZAT sa participe la dezbatere si apoi s-au apucat sa faca scandal ca de ce nu au fost bagati in seama! Pai cum vine asta? intai refuzi si apoi te scandalizezi ca de ce ai refuzat? E aberant! E clar ca nu au niciun argument si de asta au preferat sa se victimizeze, sa mai capete putina atentie, asta este tot ce i-a interesat vreodata!

    • Argumentele aduse de domnul Călin sunt reale dar puțin inversate în aplicarea lor. Participarea nostră la proiect este nulă, dar echivalent la taxele ce trebuie plătite Statul Român nu va primi nici un ban ci doar cotă de participare în societatea de exploatare. Așa de bine se pare sunt toate calculate că la finalul exploatări Romania va fi unicul proprietar și singurul responsabil de conservare și reabilitare a mediului.

    • Nu are nicio noima ce spuneti acolo, avem 20% din proiectul asta prin actiuni, si se negociaza cresterea si e oricum participatie gratuita, adica nu contribuim la cheltuieli, doar investitorii, avem redeventa, care e cea mai mare din europa, avem taxele si impozitele, ca RMGC e companie romaneasca, inregistrata in Romania. Iar reecologizarea va fi acoperita tot de investitori. Adica, astea sunt faptele si astea sunt normele. Dvs pe ce va bazati? Sau doar aruncati acuzatii?

  • Dar ongurile astea de ce nu au participat efectiv la discutie? Sau e mai simplu sa refuzi dezbaterea si apoi sa dai comunicate de presa? Oricum, in ce priveste patrimoniul, cei de la RMGC sunt singurii care chiar au investit in asta, printre altele au salvat galeriile romabe vechi de 2000 de ani de la prabusire. Ongurile astea care cica „apara” patrimoniul doar au incercat sa opreasca reabilitarile!!

  • Să fiu eu mincinos dragă valdi, să primim de-a moca tone de aur. Sigur este multă manipulare, din care se gâştigă sume fabuloase, dar orb nu sunt, văd civili care fac ordine pe stradă, acestea se chemă miliţii. Democraţia folseşte pentru ordine instituţii legal constituite în acest scop. Minerii au făcut curăţenie în Bucureşti şi de atunci batem pasul pe loc, privind cu ochi-n soare să primim ceva de-a moca.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS