Social

Betonarea Văii Dipșei, camuflată cu bucăți de piatră ca să pară totul ”natural” (FOTO)

Ministerul Apelor și Pădurilor, condus încă de Ioan Deneș, investește 10,5 milioane de lei în recalibrarea Văii Dipșa în comuna Galații Bistriței și alte 19,5 milioane de lei în zona Teaca, lucrările fiind în curs de realizare în această perioadă. Deși de departe s-ar părea că malurile sunt consolidate cu piatră, în realitate e beton, o abordare considerată de specialiști ”agresivă” întrucât afectează ecosistemul natural.

În imagini vedeți cum arată lucrările exact în satul Dipșa.

”Dacă ar fi să comparăm regularizările de râuri cu defrișările, ambele distrugeri ale elementelor esențiale ale cadrului natural (râurile și pădurile), echivalentul în materie de păduri al regularizărilor ar fi să taie la ras pădurea și apoi să și betoneze suprafața respectivă. La râuri este o distrugere totală a majorității elementelor care stau la baza stării ecologice. Betonarea/”consolidarea” malurilor este extrem de gravă și pentru că malul, având caracter de ecoton, are o importanță ecologică enormă”, scrie biologul și economistul Călin Dejeu în România Curată.

El se referă și la monstruosul proiect ”Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, prin care ministrul Ioan Deneș voia să facă același lucru pe râul Bistrița Ardeleană. ”Experiențe mai vechi cu APM BN, privind distrugerea prin microhidrocentrale a Budușelului și a Ilvei, nu ne dau motive de optimism. Ce să mai vorbim de interesele enorme din spate, interese sugerate și de lobby-ul politic consistent al acestui proiect”.

Despre sesizările ONG-urilor la care a aplecat urechea JASPERS și i-a blocat proiectul, ministrul Ioan Deneș a spus: ”Practic aceste ONG-uri doresc, de exemplu, intervențiile pe intravilanul Bistriței să se facă cu soluții prietenoase cu mediul, adică să înfigem niște pari în talvegul cursului de apă și în parii respectivi să împletim niște nuiele. Nu se poate. E neadmisibil! Cum să faci așa ceva când noi, pe cursul Bistriței Ardelene, intenționăm să facem un parteneriat cu Primăria Bistrița și, pe lucrările pe care noi le vom face pe zona de intravilan, să facă o zonă de promenadă în care omul să meargă să stea pe o băncuță, să vadă răsăritul soarelui, să se plimbe cu bicicleta? Cum să înfigi niște pari în talvegul râului și să împletești niște nuiele? E noaptea minții”.

Reamintim că Ministerul Apelor și Pădurilor a motivat nevoia de lucrări pe Valea Dipșei după ce în luna mai a anului în curs, apele râului s-au umflat atât de tare încât hidrologii au emis o avertizare Cod roşu de inundaţii.

21 comentarii

  • Am fost in Franta pe Valea Loarei si am vazut consolidari de maluri facute cu adevarat,doar cu birne din lemn (casite),pamint consolidat cu panza de iuta si plantat.La noi ca la nimenea,betoane,betoane si asfalt ca-i fain asa.La aceasta lucrare se vede de pe luna ca e vorba de spalare de bani,chiar daca se distruge mediul iremediabil.Din pacate asa zisii ecologisti sunt doar pt poze si gargara,poate d-voastra doamna Cristiana in baza dreptului la libera informatie cereti avizele de la APM si GNM pt aceasta lucrare ,care ma indoiesc ca exista.
    PAREREA MEA!

    • Dnle Ion, de ar fi ecologist nu insemnea sa faci munca administratiei publice. Maxim pozibil este sa pui deget pe rana. Aici si in multe alte cazuri, asa cum ati deschris corect in comparatie cu cea ce ar trebui facut ca si in Franta, este vorba de lucrari facute in spiritul comunist, invechit, contra orice trend stiintific.
      In plus canalele astea dau un aspect industrial, nicidecum unui mediu ambient placut pentru locuitori din zona si nici pentru fauna si flora. Esta ca si cum construiesti o autostrada prin mijloc satului peste orice structura natural crescut.
      Daca ar pasa cuiva din administratie de mediu, ar incepe si cu o ampla actiune foarte drastica contra specii invazive care se intind langa drumuri si calea ferata. De exemplu doar.

    • Foarte faina treaba, felicitari constructorului si proiectantilor care s-au gandit la binele localnicilor, nu-ti place ia-ti cortul si pe Loara daca te tot uiti peste gard, si vecinii mei au Mercedes eu tot cu Dacia dar nu inseamna ca nu sunt fericit.

    • E foarte greu daca nu esti specialist sa formulezi o parere numai de dragul de a te afla in treaba si numai ca sa fi bagat in seama. Solutii sunt foarte multe, specificate in cartile de specialitate si prin normative, dar alegerea o face numai un specialist avand in vedere toate caracteristicile vaii respective: valoarea debitelor cu 5%,2% si 1%, viteza de scurgere a apei, panta hidraulica, coeficientul de frecare( chezy ), natura retenului care asigura scurgerea si gradul lui de erodare si subspalare. Cand detii toate aceste date atunci da, poti sa exprimi un punct de vedere. Ce se poate face la prima citre a unei astfel de lucrari este daca ceea ce este facut este si bine executat. In acest caz pozarea pietre de rau lasa de dorit d.p.d.v. estetic.

    • La noi orice lucrare este pe bani multi si de prost gust. Denes sau Raducu oare si-ar face asa ceva acasa??? Este o lucrare ca la prosti. Nici romanii acum 2000 de ani nu ar fi construit asa mediocru cum fac astia. Penibil

  • Nea ion obraz gros care esti prezent doar sa jignesti pt. ca ti-ai propus un meci de pimpong indelungat cu mine, fara sa cunosti realitatile. Nu eu sunt seful APM-ului si a GARZII de MEDIU. Toata vina este al celor doua institutii si a ministerului Mediului. Vom vedea ce putem face intr-o instanta si daca avem vreo sansa sa indreptam ceva. Nu cred ca in acest stat super mafiotizat cativa ecologisti pot sa se impuna. Aduna tu daca esti mai destept cateva mii de cetateni din BN si faceti mitinguri pana creapa digurile. Noi am vorbit fix treaba asta cu cei de la Apele Romane si cu domnul Prefect. Vad ca situatia s-a schimbat si nu este asa cum ne-a fost descrisa. Vom trimite poze si la Comisia Europeana de Mediu .

    • Nu domnule obraz subtire,nu am nici un meci cu nimeni,iar cand vine vorba de jigniri…nu te intrece nimeni.Arata-mi te rog o copie ,cu nr de inregistrare depusa la APM,GNM si judecatorie pe aceasta speta,nu pe cea cu casa si cer scuze urgent,pana atunci repet GARGARA IEFTINA.
      PAREREA MEA!

  • Ministrul IOAN DENES este un politruc aflat temporar in slujba partidului rosu. El nu are puterea mintii sa inteleaga ce fel de lucrare exista in realitate si cat rau s-a facut faunei si florei din apa si de pe maluri. Intradevar d-le ministru, e o lucrare de NOAPTEA MINTII pt. ca nicaieri in Europa civilizata nu este permis acest lucru.

    • Nene Balane mai incet cu pianu pe scari, la fel se comentat si cand s-a inceput barajul la Colibita ca nu o sa mai fie pastrav,ca nu stiu ce si nu stiu ce,ce vreti sa patim cu pestii ca si cu ursii sa ne invadeze fantanile? doamne feri de minte slaba,atatia Gica Contra mergeti pe valea Sieului sa vedeti consolidari de maluri ca in anii 70 bravo Radu Moldovan! Multumim si Respect! Probabil ca cei dinainte de asta nu au facut nimic,au protejat ecosistemele si la o ploaie mai sanatoasa s-au vazut rezultatele,ecosistemul vostru astazi si maine!

    • Pestisorul de aur: Consolidarea vaii Sieului pe sectorul Mariselu a fost executata in perioada 98-99 cu fonduri Phare si este executata in urma unui studiu si a unui proiect de executie cu pereu din piatra de cariera de granit.

  • Du-te Ioane la Prefectura du-te la SGA si cere copii. Acolo reprezentantii VERZILOR au avut discutii serioase impreuna cu ONG-urile. Daca pe raul B-ta nu s-a inceput acest masacru asta se datoreaza discutiilor avute. Si comisiile Europene au fost instiintate . Cu Prefectul ju BN am stat o ora in discutii in biroul dansului pe acest subiect. Din pacate una am vorbit dar se vede ca ordinile de la Bucuresti ne-au infrant pe amandoi. Am avut impresia ca si domnul Prefect dorea sa nu se intample si sa se lucreze in forma aceasta. Eu mi-am facut si imi fac datoria de ECOLOGIST de fiecare data. Din pacate vom suferi cu totii tocmai de la o administratie care inca mai bantuie Romania si care este plina de interese ascunse. Daca te dai mare civic iesi naibii in strada si nu sta ascuns dupa taste varsandu-ti rautatile prin comentarii total aiurea si in necunostinta de cauza.

  • Si iti amintesti tu precis ca Balan si Partidul VERDE a comentat ceva in anii 80 cand s-a facut barajul ? Ce-mi vine sa rad de bine de cat de documentat sunteti. Or fi fost comentarii de la bietii bargoveni care au fost mutati cu sila pierzandu-si proprietatile si biserica si cimitirul.

  • Si inca una cat o suta ! Asta se intampla cand o asemenea lucrare este platita si sustinuta de un ministru al Finantelor numit ministru DISCOTECA. Nimeni altul decat Orlando Teodorovici care a declarat in sedinta de audiere a ministrilor noi propusi ca-i plac CURVELE. Acestia sunt specialistii Romaniei. Asa sunt si lucrarile dupa gustul lor. Ca sa fiti si mai lamuriti cititi ziarul NOTA BN si veti vedea scrisoarea unui tanar elev care ne lasa cu gura inchisa adresata circarului de politruc cu soric in obraz. NO COMENT !

  • În timp ce alții distrug digurile pentru a reda râurilor aspectul natural, noi încorsetăm cursurile de apă și le transformăm în canale betonate.

    Citat din https://peterlengyel.wordpress.com/2011/06/15/alpii-austrieci-tirol-valea-lech/

    „Îndiguirile, amenajările hidrotehnice reprezintă o abordare care își are limitele ei. Apele crescute, când sunt constrânse a se scurge într-o secțiune strâmtă a zonei îndiguite, au o viteză de curgere foarte mare, erodează cu putere și adâncesc albia, ceea ce duce ulterior la o scădere a nivelului de apă freatică în vecinătate, cu consecințe asupra viabilității arborilor, prezenței apei în fântâni, dispariția zonelor umede, etc. etc. Totodată, apele mari trecând prin zone îndiguite, ușor cresc la o înălțime mai mare decât a digului, și se revarsă prin împrejurimi inundând și măturând totul în cale. În Austria este din ce în ce mai puternic reprezentată ideea de a reda râurilor luncile lor inundabile, în interesul oamenilor și al naturii, un fel de abordare win-win dacă există așa-ceva. Austria a făcut cele mai multe proiecte de restaurare a râurilor din toată UE, în ultimii 5 ani au fost începute 22 de proiecte de management natural al râurilor, de reconstrucție ecologică.”

    Dar, cine să curpindă aspectele astea. Cei care ar da cu bâta în cap unui șarpe cu proxima ocazie, ori cei care și-ar turna beton și în sufragerie?!

  • Azi 02 11 2019 în amonte de podul din Joseni doua excavatoare erau efectiv în apa lucrul total interzis,totuși orașul Bistrița are alimentare cu apă din râul Bistrița.Nu mai vb de impactul asupra mediului.

  • Oare ministrul asta stie ce inseamna talveg sau le zice dupa ureche?
    „Prin talveg (adesea numit şi firul văii) se înţelege linia care urmează partea cea mai joasă a albiei unui curs de apă sau a unei văi şi care uneşte între ele punctele cele mai adânci ale albiei unei ape curgătoare”.Talvegul-i acolo unde-i apa cea mai adanca, de obicei la mijlocul vaii raului.
    Nu cred ca a propus nimeni, oricat de ecologist ar fi, sa se regularizeze o apa prin bagarea unor pari in mijlocul albiei.Poate or fi zis sa bage pari pe langa maluri.Ministrul o fi prins cuvantul talveg din zbor ca pelicanul si dupa aia i-a dat drumul din gusha.
    Lucrarea din poze e proasta.Paramentul nu e incastrat in teren la partea inferioara.
    In timp apa va spala pe dedesuptul paramentului.Le zice afuieri.
    Ia sa vedem dom ministru, o prinzi si pe asta din zbor? Afuieri.

  • Paraul Dipsa nu necesita o astfel de lucrare. In 2009 a ieșit o dată albia văii Sangeorzului care se varsă în paraul Dipsei în zona bisericii Scroafei. In rest nu există riscuri de inundații în acea zonă. In afara de faptul că acea construcție este total lipsită de logică și fără a respecta principiile minime de protecție a mediului, se pare că argumentul forte a fost de a se face o lucrare, nu contează cum, dar sa fie mare, adică pe bani multi. Bani mulți înseamnă comision gros. Cat despre Denes sau Moldovan? Ca sunt in ceata (doar cica e fratele primarului din Beclean pe care îl cheamă Moldovan) el a fost pus acolo doar să semneze. In rest habar mare de ce se întâmplă pe acolo.

  • Astea sunt „marile” proiecte din PNDL-ul Dragnea-Dancila prin care se spala banii pentru campaniile electorale. Teaca, primar PSD, Galatii Bistritei, primar PSD. Mai trebuie vreo dovada?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS