Asociaţia OM (Oraşul Mariei), fondată de Gela Neamţu, Alina Diana Pop şi Dorin Oniga, va dărui sâmbătă 23 de biciclete noi şi second-hand unor copii din Tureac. Acţiunea „Două roţi. Vrednic de comunitatea mea” este prima organizată sub umbrela asociaţiei ce doreşte să fie „un furnizor de speranţă, de bunăstare şi de încredere” în comunitate.
Alina Diana Pop, vicepreşedinte al Asociaţiei OM, a explicat pentru Timp Online ce înseamnă acest acronim şi ce şi-au propus membrii fondatori.
„Tot am desfăşurat activităţi de voluntariat şi am spus până la urmă haide să ne constituim într-o asociaţie, să avem o putere mai mare pentru a-i sprijini cu adevărat pe cei care au nevoie de noi. Cu sprijinul unui mare filantrop, am reuşit să punem bazele Asociaţiei OM, un acronim care rezultă de la Oraşul Mariei. Maria este o elevă care provine dintr-o familie cu şapte fraţi, face naveta 65 de kilometri ca să vină la şcoală şi, pe lângă asta, mai face şi acte de voluntariat. Pentru noi a fost o sursă de inspiraţie. Ne-am gândit să o luăm pe Maria ca exemplu şi să ne numim Oraşul Mariei. Este o organizaţie dinamică, vrem să fie un furnizor de speranţă, de bunăstare şi de încredere. Suntem trei membri fondatori: Dorin Oniga, Gela Neamţu şi subsemnata. Scopul organizaţiei este umanitar. Îşi propune să promoveze activităţi de binefacere, educaţionale, culturale, sportive, de mediu. Vrem foarte mult să întărim ideea de comunitate, lumea să vadă că se poate şi putem să ne sprijinim unii pe alţii”., a explicat Alina Diana Pop.
Chiar în acest sfârşit de săptămână, Asociaţia OM va organiza prima acţiune la Tureac, în comuna TIha Bârgăului: „Două roţi. Vrednic de comunitatea mea”.
„Vom dona 23 de biciclete copiilor din Tureac. Am identificat această nevoie deoarece în mediul rural bicicleta chiar e un mijloc de transport real. Mulţi copii care termină şcoala la Tureac fac naveta cu bicicleta la Prundu Bârgăului. Noi vrem să ţinem cont de nevoile comunităţii. Nu vrem să avem idei fantastice care să nu fie practice şi utile comunităţii. În acelaşi timp, ne-am gândit că şi aceşti copii pot da ceva înapoi comunităţii. Am vorbit la primărie şi ne-au spus că e nevoie de ecologizare fiindcă nu se respectă dorinţa lor de a avea o comunitate curată. Aşa că am decis să mobilizăm lumea, să facem curăţenie şi să dovedim că sunt oameni vrednici acolo, iar noi, de la oraş, putem sprijini aceste comunităţi pentru că tare ne place nouă să mergem la ţară din când în când. Asociaţia O masă caldă, (coordonată la Bistriţa de Gea Neamţu -n.r.) va oferi o masă celor ce participă la ecologizare. Vom avea produse de la ei, dar se va implica şi comunitatea. Părinţii vor aduce şi ei ceapă, brânză, slănină şi vom face un fel de party după ecologizare la căminul cultural. Scopul acestui proiect este acela de a ne educa să iubim natura, comunitatea şi să ştim că ceea ce facem pentru oamenii de lângă noi ne face vrednici. Vrem să fim vrednici, să facem parte dintr-o comunitate vrednică. Sintagma aceasta vrednic de comunitatea mea şi nu în comunitate, cum eşti tentat să spui, dovedeşte că acea comunitate are ceva special şi eu chiar vreau să fac parte din comunitatea aceea”, a spus Alina Diana Pop.
Întrebată de ce 23 de biciclete, ea a răspuns că atâtea a reuşit Asociaţia OM să strângă. „Din acestea, cinci sunt noi, restul până la 23 sunt second-hand, dar într-o stare foarte bună, au fost verificate tehnic. Copiii sunt selectaţi deja de Ştefan Sălăgean (profesor la şcoală, un voluntar cu state vechi, iubitor de mediu şi mişcare – n.r.). Prin toamnă, vom merge şi vom face o excursie cu ei să vedem cât au învăţat să se dea cu bicicleta şi cât de mult le-a fost de folos. Dorim ca acest proiect să îl facem anual şi pentru alte comunităţi. În plus, în comuna Tiha Bârgăului, am mai organizat şi o acţiune de plantat arbori şi am colaborat foarte bine cu primăria”, a adăugat Alina Diana Pop.
Acţiunea „Două roţi. Vrednic de comunitatea mea”.va începe sâmbătă la ora 10.00 pe terenul de sport al şcolii din Tureac. Va veni şi un echipaj de Poliţie care le va explica elevilor ce reguli de circulaţie trebuie să respecte ca biciclişti, iar apoi, începând cu ora 11.00, se va pleca spre zonele care trebuie ecologizate.
Foarte frumos! Copiii trebuie sa fie invatati de mici sa mearga pe bicicleta . Ma bucur sa aud ca exista asemenea initiative