Timp de gândire

Bine că se încheie campania de cămin cultural!

Bine că se termină această campanie electorală, total diferită de tot ce am trăit până acum în fragila noastră democraţie. După inaugurările în cascadă de cămine culturale, dacă mai ţinea o săptămână campania aceasta, se cădea total în derizoriu. Cred că singurul eveniment notabil a fost retragerea din cursa pentru şefia CJ a candidatului PRM. Puteau să îi urmeze exemplul şi alţii, dar au pierdut ocazia.

Ca să alergi la un maraton fără să te faci de râs ai nevoie de antrenament serios. Şefia CJ şi funcţia de primar al Bistriţei le asemăn cu trecerea liniei de sosire după o cursă de tip maraton. Mulţi iau startul, puţini trec linia de sosire. Majoritatea abandonează, leşinaţi, pe prima turnantă.

Poporul vrea pâine şi circ. Nu aşa spuneau romanii? Pâine nu a prea fost (pacheţelele date copiilor de 1 iunie, discret, la ieşirea din grădiniţe, de aceeaşi fundaţie filantropico-politică nu se pun), iar circ în arenă ne-au oferit doar cei care şi-au permis, acesta fiind ceva mai scump şi necesitând buget serios de campanie. Credeţi că Anna Lesko şi Mandinga şi-au arătat de pomană picioarele şi fesele la Bistriţa? Şi mai credeţi că Smiley ne duce degeaba pe Marte?

În schimb, am avut parte din plin de „circ de doi bani”. Din această categorie aş zice că a făcut parte şi maculatura pe care am scos-o zilnic din cutia poştală. Ce am aflat nou din foile propagandistice? La testul vitezei aş putea spune că nimic.

Pe principiul „cea mai bună apărare este atacul”, PDL a dat primul pumni. Numai că, aşa cum am spus câteva rânduri mai sus, sportivilor din ring le-a cam lipsit antrenamentul fiindcă habar nu au avut că vor concura. În ultimii patru ani, unul şi-a văzut de „afacerea groapa de gunoi”, altul de comună. Niciunul nu s-a concentrat pe adversar. Aşa că s-au dat mulţi pumni, dar majoritate au nimerit pe lângă. Asta nu înseamnă că susţinătorii nu s-au agitat din public. Dovada clară a panicii din această tabără este aceea că am primit, în poştă, acelaşi număr de foaie de propagandă de trei ori într-o săptămână. La un moment dat chiar mi-a venit să le spun, în stilul lor de primă pagină, „opriţi-vă, mă!”. Când înţeleg, înţeleg din prima. Nu mai are rost să tăiaţi copaci ca să-mi spuneţi de 15 ori acelaşi lucru!

Spre final de cursă în care a alergat fără să se uite în stânga şi în dreapta, parcă s-a trezit şi USL din amorţire. Vedem ceva mişcare în ring, dovadă că profesorii din cele două partide au avut şi ei un cuvânt de spus. Înainte să dai teza, faci o recapitulare şi o sinteză.

Dovadă că  PDL şi USL sunt cele două formaţiuni care contează este faptul că au luptat pe toate planurile şi continuă să o facă. Ceilalţi au crezut că succesul în alegeri e asigurat de numărul de bannere atârnate de stâlpi sau de multitudinea de crezuri transmise în zeci de conferinţe de presă în care au îmbrăcat nimicul în multe forme. Cei din urmă nu ştiu sau au uitat că nu locuim într-o regiune autonomă, că activitatea oricărui conducător local depinde de banii pe care îi primeşte de la cel judeţean şi naţional. Vorba lui Băsescu, de acum celebră, „daţi-mi un consiliu şi conduc Primăria!”.

Oameni buni, la capătul unei campanii din care unii probabil că nu aţi înţeles nimic, nici care sunt cei buni, nici care sunt răii, meditaţi la ce vă spun acum: un primar fără consiliu care să-i susţină proiectele, fără şefi la judeţ care să nu îl încurce şi fără Guvern care să fie de partea lui nu e nimic. Timp de patru ani veţi auzi de la el explicaţii legate de ce nu a reuşit să facă. Nu vă irosiţi voturile aiurea! Cine vrea să facă politică minoră aşa rămâne. Cine acceptă să cânte într-o orchestră mare, după partitura lui, mai întâi discret, în mulţime, apoi ca solist, acela va vedea lumea şi va primi aplauzele sălilor magistrale. Ceilalţi vor fi măreţi în locuri mici şi se vor aplauda singuri ca să le treacă depresia.

Cristiana Sabău

16 comentarii

  • Prin urmare, concluzia ar fi ca noi oamenii politici sunt foarte dezbinati, urmaresc doar interese personale in primul rand, pe urma interesele de grup (partid), abia pe ultimul loc este comunitatea la glasul careia nu prea stau sa asculte, ci doresc s-o transforme dupa standardele personale, de parca, odata ajunsi in fruntea acesteia au ajuns si stapanii ei, prilej de a taia si a spanzura dupa bunul plac. Sau altfel spus: trebuie votat o singura culoare politica de sus pana jos, adica incepand cu membrii consiliului local, continuand cu primarul, consilierii judeteni, presedintele consiliului judetean, iar mai in toamna-iarna, terminand cu deputatii, senatorii – toti acestia ar trebui sa reprezinte o singura culoare politica,( rosie din cate deduc), numai astfel va exista coeziune, n-o sa mai fie sicane, toti vor primi banii la fel, nu se vor preocupa decat sa ceara de la inalta stapanire… ce proiecte, ce valoare personala… las ca stiu cei de sus ce ne trebuieste noua.
    Grele vremuri am ajuns!

  • In sensul asta, Cristiana, fara opozitie cei ajuns si votati in pozitiile uniforme si cu drept de decizie, ar face chiar ce vor ei, fara niciun control a opozitiei si fara nici o pozibilitate pentru minoritati sa primeasca si ei drepturi. Ar ignora ca si pana acum dorinta celor care nu le au votat, doar cu alta culoare.

    Cu alte cuvinte, asta ar fi exact cea ce nu dorim: o democratie nefunctionala, si returnare la sistem de partid unic…a impuscatului.

    O democratie insemnea totusi altceva si dreptul la vot nu insemnea doar sa ai drept sa alegi sa votez sau nu. Opozitia, fie ea cit de mica are si un rol de control asupra celor de majoritate si sa le aminteasca in continuu ca daca au fost votati in functie, nu numai reprezinta votanti lor ci toata populatie. Votul decide doar directie in care sa merge ci nu ca celealti care nu au „gastigat” sa nu aiba drepturi si sa nu fie reprezentati.

    Fiecare poate sa aiba o parere propriu dar declaritii de felul ca trebuie neaparat decis doar dintre 2 partide este absolut gresit.

    Aici cites dintrun editorial de la Romania Libera referitor la Nicusor Dan( http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/nicusor-dan-fata-cu-reactiunea-266421.html ): „cetăţenii …. au ocazia de a sancţiona blatul dintre USL şi PDL”.

    Si aici in Bistrita au pozibilitate a sanctionarea celor care au ignorant nevoilie ceteteniilor timp de 12 ani sau mai mult prin vot la un partid mai mic sa ajunge macar cu un picior in consiliu local ca sa deranjeze cei care nu le pase de minoritati.

    • Există nişte cazuri celebre de reprezentanţi ai „opoziţiei” care au schimbat foaia rapid. Domnul Ioan Botiş a fost un mare ecologist, apoi un mare PSD-ist, iar acum un mic PDL-ist. Iniţial a făcut opoziţie. Apoi a făcut ce a vrut.

    • Daca sint cazuri unice asta nu insemena ca si celelalti care au fost in opozitie si sint acum, erau dejaba acollo. Esenta democratiei este ca cei la putere sint controlate de opozitie. opozitie poate sa fie si presa, dovada este chiar Botis…

      De fapt cei din fata partidelor dau doar o imagina rudimentara, cea vizibila. Cum PDL nu este compus doar de Botis sau Oltean, nici PSD este un partid care are doar pe Cretu sau Moldovan pe liste. Si partidele sau miscari politice nu sint doar cea ce scrie in presa.
      In niciun partid nu exista doar 2 membri sau 3 simpatizanti.

      Asta doresc sa pun in evidenta ca in spatele fiecarui partid sint foarte multi omeni cu o parere, cu nevoi si idei care poate difere si cu celor din frunte partidelor pe care voteaza. Eu sunt absolut dimpotiva unui sistem absolutionist care iti dea de alege doar intre alb si negru, intre PDL sau PSD.

      Eu cred ca fiecare om are nu doar dreptul la vot ci are si dreptul sa aiba parerea personala. Adica respect viziunea ta, care vrea sa alege doar dintre doua variante, dar parerea mea este ca exista mult mai multe variante si nu face bine sa inchidem ochi si sa votam opportunism curat.

      Sunt convins si cred ca in fiecare partid, daca ar fi bunavointa si deschiderea, s-ar gasi omeni care ar fi bine pus impreuna la cirma, doar incapatinarea stupida si promovata si in presa nu permite asa ceva….inca.

      Daca asi fi intrebat, asi putea face o lista de persoane, fie din politica sau din viata in afara politici, sustinatori a mai multor partide, chiar si controverse, care ar trebuie cel putin sa aiba o convorbire impreuna, daca nu ar fi bine sa fie puse in functii publice. exista omeni capabili si in afara partidelor, care sustin idei care merite.

      Culmea, daca crezi sau nu, in „partidul meu” avea loc si Oltean si Cretu, dar asi dea si lui Toniuc un post si ar aparea si numele Tarmure sau Gheorghe lafel ca si Krauss sau Somesan(nu cel care crezi tu) si alte numele din care majorite nu sa amestesca in politica pana acum sau care nu au trecut prin presa si care le au fost tocat prin comenatri rautacioase din presa online (ma refer mai ales la alte ziare) 🙂

      Partidul meu care votezi eu este partidul omului priceput, omului specialist in ceva si omului de incredere si care nu neaparat are o culoare anume. Eu asi vota oricare partid care dovedeste in toate miscarile bunului simt si respect fata de toti ceteteni nu doar a membrilor sai. Pana partidul asta va fi formata si pana cei care eu le consider apt sa formeaza, eu nu votez dar am voie sa am preferintele mele si sa suport pe ei.

  • Intr-adevar nu prea am perceput in Campania electorala prea multe proiecte realiste si necesare muncipiului si judetului. Si nici nu prea avem candidati carismatici care sa stie sa relationeze cu marele public. Iar promovarea proiectelor s-a facut la general, nu la particular, concret, de la om la om.

    Chiar daca nu are o oferta pliata pe nevoile cetatenilor, USL-ul (mai ales PSD-ul din cadrul acestei aliante) are sanse sa castige alegerile locale. Dar vor avea probleme serioase din partea PDL si PD (cca 30%, impreuna) in cadrul consiliilor locale, daca nu vor obtine majoritate.

    Dar, cum bine ati subliniat, cei care vor conduce destinele noastre timp de patru ani trebuie sa conlucreze cu un consiliu local cu membrii din acelasi partid sau aliante. Tendinta in alegerile trecute a fost alegerea unor lideri si consilii aflati in opozitie, spre a exista un control reciproc in gestionarea politicilor locale. Un exemplu edificator a fost situatia contradictorie de la Consiliul judetean, unde seful judetului nu s-a inteles deloc cu membrii consiliului. Cine a suferit? Cetateanul de rand!

    In aceste ultime zile fiecare dintre noi trebuie sa ne hotaram calm si lucid pe cine alegem, de ce si ce speram sa se faca din partea lui (lor) pentru comunitate. Participarea la vot este esentiala! Fiecare cetatean cu acest drept trebuie sa voteze pe cel care crede ca in acest moment ii poate reprezenta interesele. Este, poate singurul moment in care NOI cetatenii putem dispune sau hotari soarta viitoare a unui lider politic local, si poate, rezolvarea benefica a unor probleme stringente locale. Numai ACUM liderii politici au emotii si depind de noi, cetatenii! Chiar daca cei care ii vom vota nu vor castiga, vom fi impacati ca am incercat. A nu vota ACUM si a critica ulterior pe cei alesi este o mare ipocrizie! Iar iesirea dupa cateva luni in strada spre a protesta nu isi prea are rostul.

    • O completare: Cu 400 de ani înaintea erei noastre, Aristofan nu rata nicio ocazie să ironizeze politicienii vremii. În comedia sa „Broaştele”, publicului i se dă un sfat care rămâne valabil şi astăzi:”Alegeţi lideri buni dacă nu vreţi să rămâneţi cu cei proşti”. Iar „Una dintre penalizările refuzului de a participa la vot este că vei sfârşi prin a fi condus de cei inferiori ţie.” zicea Platon (cca. 427 î.Hr.-cca. 347 î.Hr.)

  • Cata dreptate ai! Ai pierdut din vedere ceva. Daca va iesi primar PDL si Consiliu majoritar PDL, cred ca-ti musti limba (de lemn).

    • Pot să pun pariu cu dvs. că începând de luni „postacii” PDL îşi vor încheia misiunea pentru care au fost plătiţi, aceea de a scrie comentarii pe acest site ca să mă discrediteze. Dificilă misiune aţi mai primit: să citiţi tot ce scriu şi să încercaţi să exprimaţi ceva corent şi inteligibil. Măcar a meritat toată truda?
      Pe de altă parte, dacă iese alt primar şi alt consiliu, nu-i aşa că vă veţi muşca între voi?

    • Atat pricepi atat zici. Crezi ca toti sunt ca tine? N-am inteles ce inseamna „corent”.

    • Bine. Eu mănânc litere. Ştiu asta. Dacă altă treabă mai bună de făcut nu aveţi decât să căutaţi literele mâncate de mine, atunci vă urez spor la căutat. O fi şi acesta un mod prin care să vă meritaţi existenţa într-un partid.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.