Actualitate

Biologul Ciprian Samoilă de la Harta Verde România explică de ce nu ar trebui plantaţi molizi în oraşe

Biologul Ciprian Samoilă, preşedintele Asociaţiei Harta Verde România, atrage atenţia cîntr-o postare pe Facebook că administraţiile locale nu au o strategie de gestionare a spaţiilor verzi şi a speciilor lemnoase care sunt plantate.

Ciprian Samoilă scrie: „Molizii nu au ce căuta plantați în orașe. Rădăcinile superficiale se fixează doar de un strat subțire de sol. Pădurile native de molid la noi se regăsesc în zona subalpină. Este încă un exemplu nefericit în care observ că în municipiul Bistrița, dar și în alte orașe din România, nu există o strategie de gestionare a spațiilor verzi și a speciilor lemnoase care sunt plantate”.

Reamintim că furtunile puternice care au lovit judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimele zile au rupt copaci şi în alte zone din judeţ, însă doar în municipiu un molid a distrus, în cădere, o maşină.

4 comentarii

  • D-le biolog CIPRIAN SAMOILA; pana la un punct sunt de acord cu d-vs, cum ca administratia nu are nici o strategie in materie de plantari de arbori in oras. Ba din contra, sunt habarnisti si distrugatori si sub comanda primarului care este seful comisiei de taieri- toaletari arbori, ordona aiurea niste operatiuni pe bietii arbori care sfideaza orice regula de baza privind felul in care trebuie sa se faca operatiunea. Nu intru in amanunte. V-o spune un cunoscator, care a fost in aceasta comisie cu statut de invitat timp de 9 luni si m-am lamurit. Va atrag atentia ca povestea cu molizii si brazii nu o impartasesc si nu este reala si definitorie in a subaprecia o specie de arbore. Sunt un mare plantator de brazi, si din tinerete de pe bancile scolii fac neintrerupt plantari. Am si parculetul meu la tara langa cabana mea unde am plantat 100 de molizi, brazi, pini etc acum 17 ani. In satul bunicilor SIRIOARA exista un parc de 1.5 ha care era mandria satului unde erau molizi si pini uriasi plantati de grofii unguri acum 200 de ani. Stiti cate furtuni au trecut peste ei in 200 de ani ? Ne poate spune asta cineva ? In schimb va pot spune cu exactitate ca din anii 90 doar un singur molid cel mai mare pe care il avea parcul si masurat de mine avea 51 de metri si a cazut la o furtuna mare sub propria lui greutate si inaltime. Grosimea era cat a doua frigidere lipite. Ce mai d-le biolog, daca ne ducem prin preajma palatelor administrative, veti vedea ca in toate orasele exista molizi si brazi plantati inca din anii 70- 80. In toate statiunile de munte SOVATA, HERCULANE etc sunt plini de molizi pe la toate pensiunile si hotelurile. Acolo nu sunt oameni si masini. ? Realitatea este una ,omul modern se panicheaza din tot si din toate stirile pe care le vede si le aude. El nu mai stie si nu este croit sa traiasca in pace cu NATURA. De cand este lumea in orice colt a planetei se frang copaci la furtuni. Baiul mare este ca acuma sub fiecare copac sta parcata o masina. Cand se intampla aceste mici nenorociri sigur ca omul reactioneaza si se intristeaza pt. pagubele produse. Asta nu da dreptul sa spunem ca MOLIDUL si BRADUL e de vina. Vina ne apartine tot noua si daca meditam aflam si raspunsurile. Va invit sa va arat pinii si molizii de200 de ani din SIRIOARA si care rezista in picioare inca mult timp de -acum incolo . Nu va impartasesc afirmatiile. O ZI BUNA.

  • IOANE multam fain . Daca ar fi asa cu mare drag iti daruiesc si tie 10 din ei. Cu ajutorul lui DUMNEZEU astazi de SANZAIENE tocmai am implinit 61. Si tie iti doresc o viata cat mai i9ndelungata !

  • Strategia e simpla sa. Planteze brazi și brazi argintii ca au înrădăcinate pivotanta și nu ii mai dezradacineaza vântul dar de câți specialiști…. Sunt la primarii cine mai încape

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS