Actualitate

Biserica de lemn din Fânațele Silivașului, monument istoric, resfințită cu ocazia hramului

La sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, miercuri 8 noiembrie, IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va sluji la biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Fânațele Silivașului, cu prilejul resfințirii lăcașului de cult, monument istoric din secolele XVI-XVII.

Conform Wikipedia, până în anul 1936, credincioșii din Fânațele Silivașului, comuna Silivașu de Câmpie, peste 120 de familii, participau la slujbe religioase la biserica din Silivaș. În acel an credincioșii au cumpărat o biserică din lemn de la credincioșii din Socolul de Câmpie de lângă Reghin. Biserica este construită din lemn de stejar în cheotori, sub formă de navă cu clopotniță separată. Are târnaț (pridvor), ca și casele vechi românești.

Există foarte puține date despre istoricul acestei biserici. Este vechea biserică a Mănăstirii Socol, care se afla undeva în pădurea satului. Istoricii au datat-o după forma construcției ca fiind din secolele XVI-XVII.

În anul 1994, la reînființarea Mănăstirii Socol, a avut loc un simpozion istoric. Atunci s-a făcut afirmația că această biserică ar data de la sfârșitul secolului al XIII-lea (1293) și doar în secolul al XVI-lea ar fi fost mutată din pădure la vechea mănăstire. Adevărul nu se poate afla decât printr-o datare exactă, dendrocronologică.

La mutarea în Fânațele Silivașului s-a refăcut exact cum a fost, doar s-a înlocuit șindrila cu țiglă și s-au tăiat spații pentru geamuri, până atunci neavând decât mici orificii pentru aerisire. Clopotnița a fost acoperită cu tablă zincată. Din anul 1938, când a fost adusă, au avut loc mai multe reparații. În 1994 s-a introdus curentul electric, iar în 1998 s-a reparat pridvorul căzut. S-au înlocuit și câțiva corni din acoperiș care au căzut, fără a schimba cu nimic aspectul original. Biserica este folosită în prezent ca biserică de mir.

4 comentarii

  • Foarte interesantă retrospectiva istorică. Lipsește o precizare, fără de care informațiile prezentate pot fi derutante. Ce fel de credincioși erau în Fânațele de Câmpie, Silivașul de Câmpie și Socolul de Câmpie până în anul 1936. Din fericire avem documente accesibile online: Șematismele veneratului cler al Arhidiecezei Mitropolitate greco-catolice de Alba Iulia și Făgăras pe anul 1932 și pe anul 1937.
    La 1932 în Silivașul de Câmpie în total erau 1631 de credincioși greco-catolici, 4 ortodocși, 14 romano-catolici, 36 reformați(calvini), 1 evanghelic C.A. și 6 izraeliți.
    La 1932 în Socolu de Câmpie erau 948 credincioși – greco-catolici toți.
    La 1937 în Silivașul de Câmpie numărul credincioșilor greco-catolici a crescut la 1840 – preot fiind același Nicolae Racovițan
    La 1937 în Socolu de Câmpie numărul credincioșilor greco-catolici a crescut la 1061.
    De interes poate fi și faptul că Socolu de Câmpie ținea la vremea aceea de Protopopiatul Teaca condus de protopopul Dionisiu Decei, personalitate a vieții sociale și politice a vremii, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, membru al Consiliului național român, al PNR și al Despărțământului Astrei al cărui mormânt se află în Teaca. Fără îndoială a fost implicat și în oferirea și mutarea bisericii din Socolul de Câmpie, vecinilor din Fânațele Silivașului.
    Fără îndoială că de sărbătoarea hramului aceste lucruri vor fi amintite și credincioșii vor spune o rugăciune pentru înaintașii lor greco-catolici care au trudit pentru ridicarea, strămutarea și întreținerea sfântului lăcaș. Și dacă nu vor fi amintite de ierarhii venetici, cu siguranță, sătenii din Fânațele Silivașului își vor aminti cu afecțiune de bunicii lor greco-catolici care erau tineri și în putere la vremea când bisericuța de lemn a fost adusă și sfințită în timpul serviciului Multonoratului Domn și viceprotopop onorar Nicolae Racovițan.

    13
    5
    • Mulțumesc ptr aceasta posibilitate-aflarea detaliilor-despre evenimentul din 8 Nov 2023 am auzit de la o vecină-născută acolo,oamenii sunt fără prea multe cunoștințe pentruca ignoranța și etc sunt cultivate în această țară, din păcate, sănătate și cinstire! Balan Mihaela

  • Mulțumim din inimă partidului !
    Cine-l va acompania mâine pe Preaînaltul, în calitate de prim -diacon, -epitrop, -secretar ? Om vedea !

    2
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.