Social

Biserica din Jelna, în celebrul Le Figaro: ”O bijuterie printre buruieni”

Descoperirea făcută de cercetătorii maghiari la Biserica Evanghelică din Jelna este tratată amplu în paginile cunoscutului cotidian francez Le Figaro: ”Un istoric maghiar spune că a descoperit în interiorul ruinelor unei vechi biserici protestante pierdută într-un capăt de Românie o copie foarte rară a unui celebru mozaic pictat de artistul italian Giotto. O bijuterie printre buruieni?”. Și agenția de presă AFP a prezentat un material despre Biserica din Jelna.

Ce scrie Le Figaro

Abandonată de mai multe decenii şi aproape complet distrusă, bătută de ploi şi vânt, fosta biserică protestantă se află în Jelna, o mică localitate din judeţul Bistriţa-Năsăud, la o distanţă de aproximativ 430 de kilometri de Bucureşti.

Cu ocazia unei vizite pe care a făcut-o în România în 2014, atenţia istoricului maghiar Szilard Papp a fost atrasă de câteva fragmente dintr-o frescă decolorată. Căutările ce au urmat i-au confirmat presupunerile. Potrivit acestui istoric, ar fi vorba de o copie străveche şi foarte rară, până în prezent complet ignorată, a celebrului mozaic ”La Navicella”, pictat de Giotto.

Realizat în jurul anului 1300 în vechea bazilică Sfântul Petru din Roma şi degradată în mai multe ocazii, opera lui Giotto, ce are dimensiunile de 10 metri x 14 metri, prezintă scena biblică a episodului petrecut pe Lacul Tiberiada (Marea Galileei), atunci când, potrivit tradiţiei, Iisus ar fi mers pe apă.

Pictura lui Giotto a inspirat zeci de copii, dar până în prezent, doar trei dintre ele sunt recunoscute ca fiind contemporane cu mozaicul original: una conservată la Strasbourg (Franţa) şi alte două exemplare prezente în Italia, în oraşele Florenţa şi Pistoia.

”Iat-o pe cea de-a patra”, a declarat istoricul Szilard Papp, care colaborează cu Fundaţia Istvan Moller din Budapesta, specializată în protejarea operelor de patrimoniu.

Ipoteza lui este considerată ”cât se poate de plauzibilă” de istoricul român Ciprian Firea de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca.

După părerea lui Szilard Papp, fresca din Jelna ar fi putut fi realizată de unul sau de mai mulţi artişti locali, pe baza unor schiţe aduse de pelerini.

”În orice caz, este surprinzător să găseşti o astfel de operă reprodusă într-un sat care se afla pe atunci la periferia lumii creştine, foarte departe de Roma”, spune, cu încântare, istoricul maghiar. Cu atât mai mai mult cu cât, potrivit spuselor sale, copia din Jelna redă ”cu mare fidelitate” mozaicul original, în ciuda stării jalnice în care se află fosta biserică protestantă în care a fost pictată.

Istoricul Ciprian Firea speră că descoperirea pe care colegul său de breaslă a făcut-o la Jelna ”va trage un semnal de alarmă pentru autorităţi”. ”Dacă nu se intervine într-un an sau doi, totul se va prăbuşi”, a adăugat istoricul român.

Construită în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de o comunitate catolică germană, biserica din Jelna a fost revopsită în alb după Reforma protestantă din secolul al XVI-lea, fapt ce ar fi putut să contribuie la căderea în uitare a acelei picturi.

Mai multe alte fresce străvechi au fost deja descoperite în bisericile aflate în ruine, în Transilvania, după prăbuşirea regimului comunist din România, în 1989.

fresca Jelna 1 le figaro jelna 2  le figaro jelna 3  le figaro jelna

Papp Szilard a fost la Bistrița

Complexul Muzeal Județean a organizat săptămâna trecută o rundă de comunicări științifice având ca temă ”Biserica din Jelna. De la strălucire la năruire”. Au vorbit: Papp Szilard (Museum of Fine Arts, Budapesta) – ”De la ridicare la prăbușire. Biserica medievală și frescele din Jelna”, Adinel Dincă (Institutul de Istorie ”George Barițiu” Cluj-Napoca) – ”Registrul de socoteli a bisericii parohiale din Jelna. Sec. XV-XVI”, Ciprian Firea (Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca) – ”Statutul breslei pictorilor din Bistrița”.

VEZI: Descoperire istorică în Biserica Evanghelică din Jelna, lăsată de autorităţi să se prăbuşească

Așa cum Timp Online a scris, cercetătorii maghiari au făcut o descoperire foarte importantă în Biserica Evanghelică din Jelna, ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500.Pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma. Potrivit specialiştilor, în întreaga lume mai există doar câteva astfel de picturi.
Descoperirea a fost prezentată la o conferință care are loc în 18 februarie la Budapesta la Centrul de Arhitectură, ocazie cu care experții avertizează că Biserica Jelna riscă prăbuşirea, iar mozaicul rar este pe cale de a fi distrus. O asociaţie maghiară a semnalat situaţia arhitectului şef al judeţului, Biserica Jelna fiind acum în proprietatea Consiliului Judeţean.

VEZI: Zidurile nu votează, dar istoria nu vă iartă

Potrivit unor documente păstrate de Muzeul Brukental din Sibiu, Biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas. Astăzi, totul e ruină.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS