Actualitate

Biserica Evanghelică va avea mobilier nou. Se vor păstra și elemente restaurate

”Împreună cu reprezentanți ai Parohiei Evanghelice, specialiștii cărora li s-a atribuit proiectul de restaurare a Bisericii Evanghelice și experți din cadrul Primăriei Bistrița, am avut o ședință de lucru pe tema stadiului lucrărilor la cel mai reprezentativ monument al Bistriței.

A fost stabilit modul de amenajare a navei centrale a bisericii, astfel încât spațiul să fie unul confortabil pentru publicul care va participa la slujbele și la evenimentele culturale care vor fi găzduite de interiorul impozant al lăcașului de cult. În acest sens, Parohia Evanghelică va pune la dispoziție bănci noi, însă vom păstra și câteva elemente restaurate din mobilierul vechi, datat la sfârșitul secolului al XIX-lea.

După finalizarea lucrărilor, ne vom bucura de sunetul celei mai mari orgi seculare Prause din cele 26 din Transilvania, singura de acest fel care, prin restaurare, a fost adusă la forma originală.

Dorim ca prin toate aceste elemente să atragem atât muzicieni, cât și public care să se bucure de tot ceea ce are de oferit Biserica Evanghelică, un tezaur emblematic pentru arhitectura orașului nostru!”, spune primarul Ioan Turc.

În prezent, se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”: lucrări de restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), lucrări de consolidare structuri istorice – rezistență, lucrări de restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, lucrări de restaurare mobilier bisericesc, lucrări de restaurare orgă, lucrări de organizare de șantier, lucrări instalații. Valoarea investiției este de 21,1 milioane lei (circa 4,3 milioane euro).

6 comentarii

  • Nu este destul sa ne incante numai ORGA si sa stam comozi in bancile noi.
    Domnule primar , intrebati asa zisii specialisti daca stiu unde se afla marea colectie de covoare orientale si steagurile breslelor originale unice de o valoare inestimabila. Eu stiu unde se afla, bistritenii interesati stiu la fel insa nu putem face nimic in acest sens. Ramane ca d-vs si membri CL sa cereti repatrierea acestor bogatii ale orasului.

    9
    6
    • Stimate Domnule Balan! Chiar stiti unde se afla? Indraznesc sa ma indoiesc! Nu sunt pierdute ci in siguranta! De asta Va pot asigura! Treptat Biserica Evanghelica Sf. Nicolae din Bistrita va reuni tezaurul ei patrimonial sub acoperisul si intre zidurile ei. Intai trebuie sa le asigure treptat siguranta pastrarii lor in incinta ei. Pot sa Va asigur ca aceasta este o lucrare anevoioasa si de durata. Oameni inimosi si cu mult optimism si idealism s-au antrenat in ea. Sunteti invitat sa va alaturati lor! Aluzii subliminale nu ajuta pe nimeni, ci mai degraba Va creeaza un disconfort emotional. Oricaruia ii este adresata invitatia sa se implice dupa puterea lui. A baga bete prin gard este usor, dar a se implica presupune o doza de abnegatie. Fiecare dupa cum il lasa inima! Numai bine!

      10
      4
    • Balane vezi ca directia unde e derector Țetcu ,taie arbori pe bulevard .Ai recurs la manevre tipic sekuriste cum ai fost instruit sa distragi atentia de la prostiile alora pe care i saruti cu patima in dos ,aruncand diversiuni in alte directii .

      4
      1
  • Bănci noi ?
    Dar cele vechi , ce aveau ?
    Nu dădeau bine cu noua tencuială a bisericii ?
    Se potriveau mai bine în ruina aia de punct termic de pe Gării , unde le-au depozitat „specialistii ” si „expertii primariei ” ?
    Și dacă tot aduceți bănci noi , alea vechi , cele valoroase , unde le-ați dus ?
    Păstrăm doar câteva elemente ?
    Are dreptate Bălan !
    Unde-s steagurile ? Unde-s covoarele ?
    Băncile vechi , la cine au ajuns ?
    Orga e restaurată sau înlocuită cu una agreată de ” specialistii si „expertii din cadrul Primariei Bistrita ” ?
    Ce mai urmează să ” inlocuiti ” ?
    Altarul ?
    Grijă mare , băieți !
    Vă jucați cu lucruri sfinte !

    11
    3
    • Distrugerea si falsificarea patrimoniului cultural pe bani europeni. Incredibil! Mobilierul vechi face parte din patrimoniul bisericii. Ce-o sa faceti cu vechile banci ale breslelor? O sa le lasati sa se degradeze si sa se piardă, ntr-un depozit? Inlocuirea lui va lipsi de autenticitate biserica, care, totuși nu este sala de operă. Cum o sa înteleaga vizitatorii cum erau organizați si cum traiau vechii bistriteni când biserica lor va fi transformată în sala de bâlci. Pentru concertele de orgă mobilierul era foarte potrivit. Stateam in banci cu respectul cuvenit locului. Și prin mobir se făcea legatura cu cei care au trait în timpul in care a fost creata muzica destinată a fi cântată în spațiul de cult.
      Specialiștii din primărie?! Serios!!! Manifestări ale bunului plac al unor politruci lipsiți de cultură și bun simț! Atât.

      8
      1
  • Proiectul intitulat „Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional” în valoare de 3,3 milioane euro (12.952.030 lei) este finanțat din fonduri atrase de la Uniunea Europeană si a fost demarat in anul 2017. Potrivit proiectului, se prevedea executarea unor lucrări de consolidare şi reabilitare în interiorul bisericii, incluzând restaurarea pereţilor, porţilor laterale, vitraliilor, picturilor murale şi monumentelor din piatră. De asemenea, orga și mobilierul din interiorul bisericii urmau a fi restaurate. Proiectul mai prevede amenajarea unor platforme de vizitare pentru turiști. Întreaga investiție având ca obiectiv general dezvoltarea turismului din municipiul Bistriţa şi punerea în valoare a monumentelor istorice pe care oraşul le are, pentru a atrage turişti autohtoni şi străini. Prin urmare, proiectul nu prevedea mobilier nou, ci restaurarea celui original, mai ales că Biserica Evanghelică din Bistrita are o colectie bine păstrată de mobilier bisericesc unic. Dupa cum se stie, in anul 2014 Opera de Stat din Craiova a pus în scenă opera Nabuco de Giuseppe Verdi chiar în Biserica Evanghelică din centrul istoric al municipiului Bistriţa unde singurul lucru distonant a constat in scaunele din plastic pentru public introduse in hala centrală a bisericii : (Vezi: https://timponline.ro/biserica-evanghelica-cea-mai-mare-sala-a-bistritei-neincapatoare-la-nabucco-de-verdi-foto/)
    Lucrul acesta nu trebuie să se mai repete , mai ales ca Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului Bistrita, fiind considerată emblema burgului medieval. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi în anii 1332–1333. Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano. Înălţimea turnului, de 76 m, îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. Rolul său era, pe lângă cel de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, cel de poziţie „cheie” destinată observaţiei şi alarmării în caz de incendiu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.