(FOTO) 70 de arhitecţi, restauratori şi oameni de ştiinţă din Ungaria au venit în România să evalueze anumite monumente istorice, iar în periplul lor au ajuns şi în Bistriţa-Năsăud, la Jelna, acolo unde Fundaţia Teleki din Ungaria a făcut deja o donaţie de 5 milioane de forinţi pentru restaurararea monumentului care adăposteşte o replică a idelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma.
Potrit preşedintelui Fundaţiei Teleki Laszlo, dr. Dioszegi Laszlo, organizaţia din Ungaria a bugetat şi pentru anul acesta 5 milioane de forinţi pentru continuarea lucrărilor la biserică, iar pentru 2018 a prevăzut aceeaşi sumă.
„Ceea ce am făcut până acum a fost evaluarea stării de conservare a picturilor şi pregătire pentru realizarea unui proiect de restaurarea picturilor şi o intervenţie de urgenţă ca să nu cadă până se face consolidarea bolţii. În ce priveşte mozaicul, acesta a fost realizat la sfârşitul sec. al XIV-lea, începutul sec. al XV-lea, spun asta pe baza tehnicii de realizare, când a fost pictat tot altarul. Am descoperit picturi şi pe exteriorul altarului. Ceea ce se vede azi e puţin din acel puţin, dar la finalul restaurării va fi tot fragmentar, dar vor fi fragmente care vor fi perceptibile. Va fi şi o prezentare grafică şi cu text prin care se va explica paralela între Giotto şi ce vedem aici”, a spus Lorand Kiss, pictor restaurator.
Managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Alexandru Gavrilaş, a spus că şi autorităţile judeţene vor continua să aloce bani pentru biserica din Jelna, după care vor întocmi un proiect pe fonduri europene pentru a pune în valoare întregul ansamblul: incinta, zidul de împrejmuire şi ruinele bisericii. Investiţia este estimată la peste un milion de euro.
La restaurarea bisericii din Jelna şi-a adus contribuţia şi Fundaţia Bocskai Bistriţa, preşedinte Bocskai Gyla Zoltan, care are în vedere şi alte monumente din judeţ aflate în stare de degradare.
„Această echipă din care am făcut parte şi noi îşi propune să lucreze în continuare cu rezultate concrete. Eu spun că partea română s-a mişcat foarte bine, iar meteahna care ne-a urmărit ani de zile ne va părăsi şi vom putea prezenta rezultate. Eu cred – din evaluările personale ale turiştilor din Polonia, Elveţia, care au venit să vadă biserica din Jelna de când se lucrează la restuarare – că va fi un monument european important. Îi mulţumesc domnului primar, partenilor de la CJ şi de la Complexul Muzeal”, a spus Bocskai Gyla Zoltan.
Cercetătorii maghiari au făcut o descoperire foarte importantă în Biserica Evanghelică din Jelna, ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma.
Potrivit specialiştilor, în întreaga lume mai există doar câteva astfel de picturi. Descoperirea a fost prezentată la o conferință care are loc în 18 februarie la Budapesta la Centrul de Arhitectură, ocazie cu care experții avertizează că Biserica Jelna riscă prăbuşirea, iar mozaicul rar este pe cale de a fi distrus. O asociaţie maghiară a semnalat situaţia arhitectului şef al judeţului, Biserica Jelna fiind acum în proprietatea Consiliului Judeţean.
Potrivit unor documente păstrate de Muzeul Brukental din Sibiu, Biserica din Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim.
În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas. Astăzi, totul e ruină.
Las ca vine BOR si toarna o piramida de beton deasupra si rezolva totul :))))))))))))))))
Iulica.. daca zecilor de mii de tone de beton turnate de BOR in ultimii ani (doar in Catedrala Mituirii Popoului) le spui tu cultura.. atunci probabil ca esti diriginte de santier.. sau sofer de basculanta..
Un fel de Dorel.. de la BOR.. :))