Social

Se face o biserică nouă la Sângeorz-Băi. Pr. Paul Gavriloaie: Să nu vedem construcția ei ca pe o povară

O nouă biserică ortodoxă se va construi în orașul-stațiune Sângeorz-Băi. Inițiatorul proiectului, părintele Paul Gavriloaie, îi îndeamnă pe credincioși pe Facebook: ”Să nu vedem construcția ei ca pe o povară!”.

”Într-adevăr va fi un sacrificiu, însă la final va fi o binecuvântare pentru noi și generația noastră, care trebuie să fie mândră că Dumnezeu a ales-o și a chemat-o să îi ridice o biserică. Nu oricărei generații îi este încredințată o astfel de misiune, un astfel de dar. Dumnezeu ne-a ales pe noi! Să nu vă temeți! Dumnezeu este cel care ne va ajuta, după cum ne încredințează Psalmistul David: „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc” (Ps. 126, 1). În primul rând trebuie să contribuim cu rugăciunea, iar mai apoi, dacă cineva poate și dorește, poate să sprijine și prin alte mijloace. Toți cei care vor contribui la ridicarea viitoarei biserici, vor fi trecuți pe lista ctitorilor, vor fi pomeniți la toate slujbele (atâta vreme cât în biserică se va face slujbă), iar lista cu numele ctitorilor se va pune în piciorul Sfintei Mese la momentul sfințirii, iar peste sute și sute de ani, va vorbi despre existența noastră aici. Dumnezeu să ne ajute!”, a scris el. 

12 comentarii

 • Foarte bine că se face alta nouă!
  Bine că ne-a ferit Dumnezeu de nu a picat pe oameni.
  Trebuie spus că actuala biserică e din lemn și amintite și alte detalii tehnice de la ea. Și vă veți mira cum de a rezistat atâția ani.
  S-a construit în perioada interbelică (pe pământul cumpărat de vrednicul de pomenire ieromonahul Ioachim Bâznog) sub păstorirea părintelui Ioan Bunea.
  Să vă (ne) ajute Dumnezeu pt. a fi ridicată cât mai repede.
  Doamne ajută!

 • Vad aici tot felul de habotnici….care nu au pareri proprii..doar clisee promovate de preoti. Pai bine mai credinciosilor ortodoxi, spuneti-mi voi mie…cu ce drept ni l-a confiscat biserica pe dumnezeu? De ce numai in bisericile voastre scumpe si costisitoare rugaciunea mea este, cica primita? De ce trebuie sa platesc de fiecare data taxa de prost la biserica….la nunta…la botez…la cite si mai cite. Sa huzureasca popii si sa va prosteasca pe voi, habotnici ce sinteti. Asa cum d.zeu e al vostru…exact asa este si al meu…diferenta este ca nici eu nu ma las prostita de biserica voastra plina de securisti. Ps. Si anania a fost securist.

 • vad discutiile de aici si cred ca pierdeti din vedere cateva lucruri de baza. Biserica ar trebui sa aduca in societate pace, intelegere si iubire. Personal consider ca in ultimii 30 de ani preotii ortodoxi s-au cam departat de aceste valori si s-au cam dedat celor lumesti. Cred ca si bisericile sunt necesare dar mai mult decat acestea este necesar ca preotii sa se implice activ in viata oamenilor, sa-i sprijine si sa-i educe in spriritul valorilor crestine. Nu numarul bisericilor, nici marimea sau poleiala acestora vor duce la mantuirea credinciosilor ci respectarea valorilor crestine. In schimb ptr aceasta este nevoie de altceva: EDUCATIE. Un popor needucat este usor de controlat si manipulat iar un popor supus tace si nu face scandal cand nu se fac proiecte ptr comunitate iar banii sunt redirectionati ptr binele singular al unora. Ca un om provenid dintr-o familie cu puternice legaturi ortodoxe sunt din ce in ce mai dezamagit de abordarea BOR-ului si a reprezentantilor lui : ( afaceri economice, furturi de fonduri europene, implicarea in politica, scandaluri sexuale, bunuri achizitionate mult peste nivelul decentei, intoleranta manifestat fata de alte categorii sociale, implicarea limitata in proiecte sociale, etc). Din aceasta cauza in momentuld e fata BOR pierde adepti in defavoarea altor culte. Din pacate poporul roman nu mai este de mult binevoitor, ospitalier, generos, impaciutor ( valori de altfel crestine) si cred ca BOR a esuat in EDUCAREA lui in acesta privinta. Discutia de mai sus este un exemplu clar in acest sens si cred ca face rusine nu doar celor doua persoane ci intregii comunitati din care provin, dar mai ales celor care si-au asumat roluri de leadership printre care si BOR.

 • BOR a investit în ultimul deceniu 150 milioane de euro în scop filantropic. În eparhiile BOR functioneaza peste 719 instituții și servicii sociale: 159 cantine sociale, 38 instituții ce oferă servicii medicale si farmacii, 93 centre de zi pt copii etc, etc. BOR face ceea ce trebuie sa faca statul… iar pt cei nemulțumiți…trist ca vad doar ce vor….

  • Numărul cantinelor sociale, sunt în scădere.
   Apoi.
   Să luăm doar megalomanica Catedrală ce a costat şi costă contribuabilul o avere.
   Doar terenul pe care Statul l-a făcut cadou B.O.R pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, valora pe piață180-200 miloane de euro.
   Successiv primăriile au donat după estimările celor de la Vice vreo 80 milioane de euro.
   Cu alte cuvinte , construcția acelui obiectiv controversat a păgubit bugetul public, înghițând bani mai mulți la nivel local decât ceea ce s-a realizat pe parte socială în decursul a zeci de ani la nivel național.
   Există un dezechilibru.
   Şi lipsă de transparență.
   Lista donatorilor de exemplu, nu a fost actualizată din 2015.
   Există o publicație foarte pertinentă a Secretariatului pentru Culte care merită citită.
   http://culte.gov.ro/fg-content/BookEN.pdf

 • Dl Citizen
  Ati scris :
  PS: Elaine Pagels, profesor religie Princeton University: „De ce mai există religie în secolul al XXI-lea?”
  R: pentru ca exista prosti care înghit povesti nemuritoare.

  Draga Citizen .
  Ca frate al tau de neam , te rog sa te gandesti atent :
  Daca EL exista ?! Adica EL – fiinta suprema – Dumnezeu EXISTA .! ( daca tu nu ai crezut in EL , ai trait cu un risc capital. )
  Si daca EL se manifesta in Biserica ?! ( aici nu vorbesc de preotii sau catedrale , ci de jertfa Lui , jertfa care se aduce mereu catre Tatal pentru a mai tine lumea in fiintare.. ca sunt preoti rai si multe biserici , e alta situatie, dar esenta e ca EL se manifesta )
  Eu personal marturisesc ca EL exista ( nu pot sa nu marturisesc , iarta ma) . Nu imi cere detalii. Ferice de cei care au crezut , fara sa fi vazut .
  Pentru cei care nu pot crede in supra-natural , in EL , nu pot ajunge la EL , li s-a dat vederea Luminii sfinte care vine – atentie- la Inviere ( ortodoxa) in Ierusalim . Toti o pot vedea la TV, net .. E prea mare aceasta vedere ca sa poata fi tagaduita . Eu unul nu am nevoie de ea . Stiu doar ca El – este .
  Asa ca va rog pe fiecare sa va ganditi serios – de la EL am iesit , la EL ne intoarcem .
  In rest , pierdere si vanare de vant ..

  PS : Elaine Pagels NU a L-a trait pe EL . De aceea nu il poate propovadui pt ca NU il cunoaste. Propovaduieste litera ..
  Cu drag tuturor , zile frumoase sa aveti

  • Sunt de acord cu tine. Nu vad o relatie intre BOR si EL. Nu trebuie sa ai case mari si poletite, haine si masini moderne, afaceri economice , profituri uriase ptr a fi slujitor al domnului. Incercati alte culte( cel mai aproape cel catolic in care bisericile acestora abunda de sun simt estetic si decenta) ptr a fi observat de EL. Altele sunt lucrurile care il intereseaza pe EL si din pacate BOR, desi si-a asumat acest rol, a decazut iar acum desi nu spune cinstit are alte obiective. Faptele arata totul si daca facem oricare dintre noi un exercitiu putem sa eliminam bagajul emotional/sufletesc din mesaj si sa vedem ce ramane. Ceea ce ramane … indiferent cat de neplacut este , din pacate este adevarul. Fericit ce-l cel nu vede dar crede, totusi dumnezeu nu ne vrea prosti (Steinhart), ne-a dat cap ca sa judecam nu ca sa avem pe ce pune palaria. observati semnele ptr ca multi falsi propovaduitori se vor arata dar ei nu raspandesc cuvantul LUI ( deprin biblie de pe undeva ). Oare acesti falsi propovaduitori sa fie BOR…. doar o intrebare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS