Încă o biserică ortodoxă la Bistriţa. Parohia cu 1200 de enoriaşi şi-a sărbătorit deja hramul (FOTO)

Holistic

O nouă biserică ortodoxă cu hramul Sfântul Pahomie de la Gledin va fi construită la Bistriţa pe strada Zefirului. Viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae, subprefectul Ciprian Ceclan, şeful Fiscului, Cristian Parasca, şi cel al ANRSC, Doru Ciocan, au participat la slujba oficiată în aer liber de mai mulţi preoţi care au venit la hram să slujească alături de noul preot paroh.

„Am participat azi, alături de alți credincioși ortodocși, la Sfânta Liturghie săvârșită cu ocazia hramului bisericii de pe strada Zefirului din orașul nostru, Sfântul Pahomie de la Gledin. Țin să îl felicit cu acest prilej pe parintele Marius Dan Cîrcu, cel care slujește în această parohie și sunt impresionat de dorința și de efortul pe care îl face zi de zi pentru a ridica un nou lacaș de cult, unde credincioșii să se poată ruga și să se simtă aproape de Bunul Dumnezeu. Bunul Dumnezeu să le ajute celor implicați în acest frumos proiect să îl ducă până la capăt, pentru slava Lui Dumnezeu și mântuirea noastră! Cu dragoste și cu credință în puterea Lui Dumnezeu, totul devine posibil. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi toți, Bunul Dumnezeu să binecuvânteze Bistrița!”, a scris viceprimarul pe Facebook.

Primăria Bistrița a scos luna trecută la licitaţie un teren în suprafaţă de 1.049 mp, proprietate privată a municipiului, situat pe strada Zefirului, în zona fostei uzine termice unde Organizaţia Patronală UGIR 1903 – Filiala Bistriţa-Năsăud a intenţionat să construiască un sediu, dar nu a mai reuşit. Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa a solicitat concesionarea unei suprafeţe de teren din str. Zefirului pentru construirea unei biserici.

Parohia nou înființată „Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin”are aproximativ 1.200 de enoriași ortodocși și este situată între strada Tărpiului, linia ferată și Drumul Cetății.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Episcopu

  Inca una? Chiar duceam mare lipsa de biserici, nevoie mare! Pe cand constructia unei scoli, gradinita sau cresa? Sau poate ceva in domeniul sanatatii….. sau ceva mai intelept, chiar nu se poate realiza in acest oras? Orice se construieste are un singur scop, acela de a aduce cat mai multe voturi prin intermediul popilor. Un mare rahat si aceasta constructie!

  (0)
  • Cetățean

   Întreaba oamenii care merg la biserică ce cred. Este sau nu nevoie de biserici ?
   Cât despre scoli si gradinite, din păcate sunt tot mai putini copii , asa ca sunt suficiente cele existente .

   (0)
 2. pentru cetatean

  Stimate domnule cetatean, ai copii mici si sa te bati pe un loc la camin sau gradinita? Sunteti pe dinafara. Cum termina scoala un copil de popa hopa biserica.

  (0)
  • Cetățean

   Nu este asa. Problema e ca toți vor la scoala X și învățătoarea Y . Si atunci nu au loc. In străinătate , in Irlanda mai exact, fiecare își duce copilul in cartier , unde aparține . La noi nu, toți vor la “fițe” .

   (0)
 3. Vasile

  Personal sunt socat de faptul ca politicienii vremurilor noastre se asociaza cu orice se face in tara asta. Doar ca in cazul de fata daca nu cred ca e ceva necesar pentru comunitate. In ultima vreme in mersul la biserica la rugaciune nu mai e nici un pic de piosenie, doar o alta ocazie de falire. Oameni buni nu uitati pentru ce mergeti la biserica, pentru rugaciune. Domnilor senatori, deputati, primari, consilieri nu mai sustineti evaziunea fiscala a BOR. Oameni buni nu mai dati bani la constructia bisericilor ca preoti nu tin cont de asta si va jecmanesc ori de cate ori au ocazia(botez, cununie, inmormantare). Deschideti ochii si investiti banii care ii dati la biserici in viitorul vostru si al copiilor vostri. Nu mai dati banii la popi, ganditiva ca la un moment dat copilul vostru poate ajunge victima unui abuz… Nu ma incurajati hotia… Biserica inseamna mai mult decat o cladire impresionanta…

  (0)
 4. Loro

  Acum biserica peste 15 ani pub.
  La cum a ajuns biserica ortodoxa , tot mai multi se vor departa de biserica.
  Se va intampla ce s-a intamplat si in vest bisericile vor fi goale sau vor avea alta destinatie si asta datorita mercantilismului celor ce o slujesc

  (0)
 5. Kmc

  MINUNAT!!!
  ÎNCĂ O BISERICA!!!
  daca cei 1200 de enoriasi si popa respectiv au nevoie de o biserica ar trebui sa si-o construiasca pe bani lor fara ajutoare de la stat.

  (0)
 6. Mento San

  Jenant… Înapoiați, primitivi, mincinoși, leneși, invidioși, să moară capra vecinului, fățarnici… asta suntem, fie că ne place sau nu 🙁

  (0)
 7. Dumitru Cruceru

  Interesant dar deloc surprinzător că cititorii care-și dau cu părerea despre multe din articolele publicate(ca și cel de față) împrumută atitudinea țânțarilor: când nu-i vede nimeni(in anonimat) bâzâie și înțeapă, iar când aprinzi lumina , stau ascunși prin toate cotloanele, sub nume fictive.
  Cred că fiecare om ar trebui să fie responsabil pentru părerile pe care și le expune public și să nu se rușineze de acest lucru.
  Referitor la ideea articolului sunt de părere că se exagerează cu înmulțirea bisericilor: cei care vor să-și trimită rugăciunea către Dumnezeu o pot face așa cum zice Iisus în „Evanghelia după Matei”- despre rugăciune. Dar având în vedere că foarte mulți din cei care vor să fie VĂZUȚI la biserică, nu au citit Biblia, e normal să-și dorească locuri unde să-și arate „creștinismul” de care apoi imediat se leapădă prin fapte antisociale.
  Și mai apare în funcționarea bisericilor aspectul lipsei de respect față de locuitorii din imediata vecinătate: sunetul slujbei amplificat in exterior fără a ține seama de existența unor posibili de altă credință, a ateilor, sau a unora care stând în casă doresc liniștea ambientală.
  Iar până la urmă ne amintim iar de vorba: „Nu fă ce face popa, ci fă ce zice”.

  (0)
 8. Marius

  Marin,

  Inca o biserica ortodoxa,in conditiile in care bisericile greco-catolice furate de ortodocsi sunt inca in marea majoritate in proprietatea lor!Rusine si fatarnicie extrema,dar,normal copiii popilor (multi fosti turnatori la Secu,trebuie sa aiba biserici in oras)

  (0)
 9. Cristian

  Avem această îndatorire sfântă de a cultiva, de a mări, de a amplifica cultul Sfântului Pahomie de la Gledin și al Sfinților Mărturisitori Năsăudeni. Omul acesta, care s-a născut în Gledin, face cinste Bisericii noastre si neamului romanesc!

  IN SCURTUL TIMP dedicat lecturii cautati sa aflati mai multe despre Sfantul Pahomie… este unul nascut la 1000 de ani din acest neam, pentru ale carui rugaciuni muntele Chiriacu s-a facut Tabor. De aici neamul romanesc isi atrage ajutorul in vremuri de restriste. Ganditi-va daca in acele vremuri in satele ardelene preotii si calugarii ortodoxi erau alungati iar in fiecare sat erau hirotoniti peste noapte 5-6 preoti de alta confesiune pentru a distruge
  crezul si graiul ardelenilor.

  A inteles sa apere dreptul la cultul ortodox plecand din satul natal in pribegie in Moldova, amintind consatenilor , revenind sa hirotoneasca pe ascuns preoti ortodoxi, deseori cand credința și dragostea față de neam, de valorile, de tradițiile lui erau interzise de alte confesiuni.

  Și atunci, aducându-ne aminte de Sfântul Pahomie de la Gledin care pe masura ce se afunda in rugaciune si sihastrie era scos in fata de domnitorii Moldovei ca cel mai vrednic de a ocupa cele mai inalte functii bisericesti, dorim să și întărim în sufletele oamenilor convingerea că merită păstrate aceste sfinte tradiții, cultivate de sfinții noștri înaintași. Acesta a fost mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei la sărbătoarea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, informează Mitropolia Clujului -anul 2007

  (0)
 10. mircea

  :)) Lumea se pregateste sa zboare pe Marte si romanii „familisti traditionali” fac biserici :)))

  Nu uitati copii, BOR este cancerul Romaniei.

  (-1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.