Actualitate

Bisericile rămân deschise, dar vor fi dezinfectate mai des. Recomandări pentru preoți și credincioși

”În acest context de criză, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului înțelege că este de datoria ei să sprijine toate demersurile autorităților statului privitoare la limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus și recomandă preoților și credincioșilor ei să respecte cu strictețe și responsabilitate recomandările medicale cu privire la siguranța sănătății lor și a celor din jur”, anunță Mitropolia Clujului, din care fac parte și protopopiatele județului Bistrița-Năsăud:

”Prima și cea mai importantă misiune a Bisericii este sa fie în permanență deschisă și să le ofere oamenilor mângâiere, rugăciune și speranță. Pentru a garanta însă un climat decent și de siguranță în desfășurarea slujbelor religioase din această perioadă, recomandăm preoților să asigure în fiecare biserică dezinfectantarea frecventă a căilor de acces și a obiectelor cu care credincioșii vin în contact, să pună la dispoziție un recipient cu dozator pentru igiena mâinilor și să asigure o bună sonorizare. Împreună cu consilierii parohiali să vegheze la evitarea aglomerării din biserici, iar în astfel de situații să recomande credincioșilor ascultarea slujbelor de afară sau în spațiile sonorizate de la demisol. La toate acestea, transmisiunile Radio și TV ale sfintelor slujbe asigură comuniunea liturgică și de rugăciune pentru cei care nu pot fi în biserică.

Credincioșii trebuie să știe că în această perioadă a Postului Mare, în biserici se săvârșesc slujbe și peste săptămână, se pot spovedi și împărtăși în orice zi, evitând astfel aglomerarea în interior, în special duminica.

Este un semn de dragoste și responsabilitate creștină ca fiecare să se cerceteze pe sine, să nu se expună în mod inutil îmbolnăvirii și să nu îi pună în pericol nici pe ceilalți. Să sporim în aceste zile postul și răbdarea și să înmulțim rugăciunea pentru toată lumea, ca Dumnezeu să nu își întoarcă fața Lui de la noi!”.

”Ținând seama de situația actualã din societatea româneascã, în conformitate cu recomandãrile fãcute de autoritãțile de stat și de reprezentanții Centrului Eparhial, programul sfintelor slujbe pentru acest sfârșit de sãptãmânã la biserica Coroana”, este urmãtorul:

VINERI, 13 martie

 • 07.00 – 08.30 Acatistul Mântuitorului Nostru Iisus Hristos (în bisericã)
 • 15.30 – 16.45 Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite (în biserică)
 • 17.00 – 18.30 Taina Sfântului Maslu și Seara Duhovnicească (în curtea bisericii)

SÂMBÃTÃ, 14 martie

 • 07.30-09.00 Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gurã de Aur (în bisericã)
 • 11.00 – 12.00 Parastasele pentru cei adormiți (în curtea bisericii)
 • 17.00 – 18.00 Vecernie (în bisericã)

DUMINICÃ, 15 martie

 • 09.00-10.00 Acatistul Buneivestiri și Canonul de rugãciune la vreme de molime și boli molipsitoare (în bisericã)
 • 10.00-12.00 Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare (în curtea bisericii)”
https://www.facebook.com/emanuel.vidican/posts/2763505267065303

6 comentarii

  • este biserica statului, intotdeauna a fost asa, atat pe vremea comunistilor, cat si azi

 • Pe termen lung v-ati gândit? Enoriașii se cam încadrează în media de vârstă cu riscul cel mai mare. Chiar vreți să-i pierdeți?

 • Cred cu tarie ca biserica ortodoxa nici sub Ceausescu nu a jucat la vedere ,cum joaca acuma cu clasa politica.Acest cult ne va tine in feudalism ,daca continuam sa stam ca oile cu capul plecat la acesi smecheri,plini de bani cu mertanuri si plini de aur.NU Cred ca bnul Dzeu nu o sai pedepseasca pe acesti informatori ai securitati.Vati gandit ca acesti oameni sant protejati de statul roman[salari mari neimpozabile,tot ce le intra de la enoriasi folosesc in scop propriu,nu fac nimic gratuit ,totul pe lei ,pamanturile luate abuziv ,padurile de asemeanea,nu le folosesc decat in scopuri personale,bisericile grecocatolice luate ca cucu leau implut de haptibilduri,de zici ca esti in Las Vegas nu in sfanta biserica.

  • Si ce te intereseaza pe tine ce fac cu banii altora? Ti sa nu dai bani si stai departe de ei nici pe mine nu ma intereseaza existenta ta deci nu te judec de ce decizii si comportamente ai . Daca eu vreau sa stinco banii mei e dreptul meu unde si cum ! No sa tii dau tie daca nu am placere . E democratie. Sau nu? Atat va mai agitati ca biserica sau preotii fac si dreg cu banii oamenilor . Oamenii daca vor sa dea bani la biserica e dreptul lor , nu crezi? Fa te si tu preot si imbogateste te daca esti invidios .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.