Evenimentul din acest an vine şi cu un element nou: Earth Hour 2012 este ediţia provocărilor!
Oraşele care au acceptat provocarea WWF de a demonstra că pot construi strategii pe termen mediu şi lung în beneficiul cetăţenilor şi al naturii, sunt: Adjud, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Mizil, Panciu, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Slobozia, Suceava, Timişoara şi Vaslui.
Primăriile care participă la concurs în numele comunităţilor lor vor trebui să realizeze un dosar în care să detalieze atât proiectele şi iniţiativele din domeniul protecţiei mediului înconjurător derulate în anii trecuţi, cât şi pe cele ce urmează a fi implementate în viitorul apropiat, inclusiv planurile pentru organizarea Earth Hour 2012. Domeniile avute în vedere sunt: infrastructura de mediu, economisirea energiei şi investiţii în surse de energie regenerabilă, gestionarea şi extinderea spaţiilor verzi, educaţie şi comunicare în acest domeniu, îmbunătăţirea/dezvoltarea reţelei de transport în comun, conservarea biodiversităţii şi aplicarea bunelor practici de mediu la sediul primăriei.
Bătălia pentru titlul de Capitala Earth Hour nu se dă doar între municipalităţi, ci diferenţa o vor face locuitorii oraşelor concurente. Conform regulamentului, oraşele care, în urma evaluării dosarelor, vor obţine primele 3 punctaje, vor intra în Finala Competiţiei pentru Capitala Earth Hour, în cadrul căreia locuitorii celor trei oraşe sunt invitaţi să aducă, într-un punct al oraşului care va fi comunicat ulterior de către municipalitate, cât mai multe PET-uri. Oraşul în care va fi colectată cea mai mare cantitate de PET-uri va fi desemnat drept Capitala Earth Hour România, 2012.
Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.
În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. În 2010, 4500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În 2011, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 1.8 miliarde de oameni, din 5200 de oraşe, din peste 135 de ţări.
Primăria Bistriţa, prezentă la ”Târgul de Vacanţe”
Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa participă, în perioada 2 – 4 martie 2012, la cea de-a treia ediţie a „Târgului de Vacanţe”, care se desfăşoară în spaţiul expoziţional Expo – Transilvania din Cluj-Napoca. Participarea la acest eveniment are drept scop promovarea potenţialului turistic al municipiului şi valorificarea tradiţiei populare a zonei, informează municipalitatea.
Standul de prezentare al oraşului va fi animat sâmbătă, în cea de-a doua zi a târgului, începând cu ora 12.00, de către „Toboşarii Cetăţii Medievale” ai Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, care îi vor introduce pe vizitatorii târgului în atmosfera specifică unui burg medieval, atât prin frumuseţea costumelor, cât şi prin originalitatea interpretării. De asemenea, ansamblul „Cununa de pe Someş” al Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” va prezenta un program folcloric care va pune în valoare bogăţia culturală a judeţului nostru.
Adaugă comentariu