Actualitate

Bistriţa, în finala concursului naţional de arhitectură pentru spaţiul public urban

ARHETIPURI 2011 este un concurs de arhitectură internaţional, deschis, care îşi propune să îmbunătăţească spaţiul public urban din România.

ARHETIPURI este un concept unic în România, care crează legături între administraţiile publice, arhitecţi şi mediul economic privat, pentru a creşte calitatea spaţiului public, ca o componentă importantă a calităţii vieţii membrilor comunităţilor româneşti. Se poate astfel afirma un demers consecvent, sincron cu eforturile multor ţări europene de a dezvolta spaţii publice de calitate.

Prima etapă a concursului din acest an s-a încheiat. Au fost înscrise 122 de proiecte provenite de la arhitecţi din 15 ţări. În urma jurizării etapei întâi, au fost stabilite cele 10 proiecte finaliste, care s-au calificat în cursa pentru marele premiu de 15.000 de euro şi a stabilirii pavilionului câştigător. Bistriţa se află printre cele patru oraşe finaliste, alături de Bucureşti, Cluj – Napoca şi Iaşi, cu un număr de cinci situri: Bistriţa cu locaţia Poarta Lemnelor, Bucureşti cu amplasamentele Piaţa George Enescu şi Podul Calicilor, Cluj – Napoca cu Platoul Sălii Sporturilor, respectiv Râpa Galbenă – Iaşi.

Proiectul finalist din Bistriţa se numeşte „Slumbering Tower” şi este realizat de o echipă de patru tineri arhitecţi formată din: Dumitru Răzvan – student arhitect din Târgşoru Vechi – Strejnic, Simona Meilescu din Drobeta-Turnu Severin, Ruxandra Maria Osiac şi Vlad Octavian Osiac din Bucureşti.

Din consideraţiile juriului cu privire la acest proiect: „Juriul a apreciat apelul la memoria locului prin reiterarea vechii Porţi a Lemnelor, pe care nu o transpune pur şi simplu în spaţiul real, ci o reinterpretează într-o cheie contemporană. Astfel, pavilionul propus e un mijloc de reapropiere a oraşului pentru proprii locuitori, prin cunoaşterea istoriei acestuia in situ. Turnul-poartă răsturnat e un palimpsest de layere ale istoriei oraşului, ce conţine în sine nu doar informaţia existenţei vechii porţi în sistemul de fortificaţii medievale al oraşului ci, chiar prin gestul simbolic al răsturnării turnului, el rememorează şi evenimentul demolării acestuia în 1862, în plin proces de dezvoltare a oraşului. Dacă o refacere integrală a vechii porţi ar fi o rememorare trunchiată a istoriei acestuia, acest gest e mai bogat şi mai corect în mesajul transmis. […]”

Prima ediţie a concursului ARHETIPURI s-a desfăşurat în 2010, a durat patru luni pe parcursul a două etape, a implicat nouă oraşe importante din România; peste 900 de arhitecţi au participat la concurs, cu 204 proiecte. Pavilionul câştigător a fost stabilit de către un juriu cu componenţă naţională şi internaţională. Proiectul câştigător a fost propus în Piaţa Victoriei din Bucureşti, construcţia acestuia fiind demarată.

Pentru ediţia a doua s-au înscris 13 oraşe: Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Iaşi, Piteşti, Satu Mare, Slobozia, Timişoara şi Zalău.

Concursul are ca obiect proiectarea unui pavilion temporar sau a unei soluţii de (re)activare a unui spaţiu public nefolosit, folosit necorespunzător sau degradat. Acest pavilion / această soluţie poate să fie un obiect, o instalaţie, o amenajare al acelui spaţiu pus la dispoziţie de către administraţii. Bugetul estimat pentru construirea pavilionului câştigător al ediţiei de anul acesta este de maximum 100.000 euro. Pavilionul poate fi o construcţie, deschisă în totalitate publicului, fără spaţii închise – caz în care nu va depăşi 100 mp construiţi, sau poate fi o instalaţie, o amenajare – caz în care se poate întinde pe întreaga suprafaţă a amplasamentului pus la dispoziţie de către administraţii.

Scopul principal al pavilionului este de a demonstra capacitatea şi forţa arhitecturii de a se integra într-un context al locului şi de a dialoga cu elementele spaţiale concurente, oferind răspunsuri valoroase, atrăgătoare, potenţând locul.

În perioada 1 – 28 august 2011 se desfăşoară a doua etapă a concursului ARHETIPURI 2011, echipele finaliste având posibilitatea să îşi dezvolte proiectul şi să îl adapteze cerinţelor juriului. Juriul internaţional va stabili proiectele câştigătoare în 2 septembrie, iar festivitatea de premiere va avea loc în ziua de 3 septembrie, la Bucureşti.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS