Viceprimarul George Avram, care a purtat coroană pe cap, a mers în fruntea alaiului deschis de toboşari, ei fiind urmaţi de întreaga suflare medievală a cetăţii. Nu a lipsit de la paradă cavalerul Emil Hartmann, domn liber de Transilvania. Un alt punct de atracţie a fost echipa Baby Party, formată copii costumaţi în personaje desprinse parcă din cărţile de poveşti.
Parada colorată a urmat traseul pietonal Liviu Rebreanu – Piaţa Unirii – str. Dornei – str. Gheorghe Şincai – str. Al. Odobescu – str. Nicolae Titulescu – pietonal.
Dacă până acum trompeţii dădeau semnalul de începere a festivalului de la balconul Casei Judelui, anul acesta locul ales a fost turnul Bisericii Evanghelice. De altfel, sloganul ediţiei 2013 a Serbărilor Bistriţei Medievale este ”În umbra Marelui Turn”, având în vedere că s-au împlinit cinci ani de la incendiul care a cuprins simbolul oraşului, monumentul istoric fiind între timp refăcut.
Cu această ocazie au răsunat şi salve de tun.
Tot măreţia turnului bisericii, cel mai înalt turn de piatră din Transilvania, a fost şi subiectul piesei de teatru stradal interpretată în stil propriu de Trimbulinzii din Sibiu. Legenda spune că, la sfinţirea turnului din Bistriţa, un medieşean a măsurat cu o sfoară lungimea acestuia, pentru ca la Mediaş să se ridice un turn şi mai înalt. Inventivi, bistriţenii i-au tăiat câţiva metri de sfoară pe când omul dormea. Medieşenii s-au lăudat apoi că au construit cel mai înalt turn, dar bistriţenii au fost cei care au râs la urmă.
Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe fotografii!
Adaugă comentariu