Cultură

File de poveste în Cetatea Medievală Bistriţa (FOTO)

Vivat! Vivat! Vivat! Eroii Veacurilor Apuse, Străjerii Cetăţii Bistriţa, Scutierii de Muhlbach, Trimbulinzii şi menestrelii au pus stăpânire pe centrul vechi al oraşului şi i-au transpus pe privitori în alte timpuri prin spectacole de animaţie stradală. Totodată, cei interesaţi au putut să se iniţieze în tainele jocului de strategie Carcassonne. Serbările Bistriţei Medievale sunt în toi.

Pietonalul Liviu Rebreanu a devenit tabără medievală şi loc pentru schimburi de gardă, lupte între cavaleri sau dansuri ale domniţelor. Până la apusul soarelui, tinerii scutieri îndrumaţi de cavalerul Hartmann le arată trecătorilor ce au învăţat de la maestru, în timp ce străjerii fac rondul cetăţii şi galeşele domniţe îşi etalează rochiile.

Sâmbătă, Eroii Veacurilor Apuse (Braşov) au început pregătirea pentru apărarea cetăţii şi au organizat ateliere de tras cu arcul la ţintă şi de mânuire a spadei, iar Străjerii Cetăţii Bistriţa au trecut la instruiri în tehnica de folosire a armelor de apărare.

Scutierii de Muhlbach (Sebeş) au pus în scenă un spectacol medieval, din care nu au lipsit dansurile şi luptele pentru mâna domniţei, apoi în cetate şi-au făcut apariţia Trimbulinzii. Trupa de actori din Sibiu a dat reprezentaţii de teatru stradal inspirat din arta medievală cu piese comice interactive precum ”Sărutul morţii” sau ”Ghilotina”, rolul principal fiind jucat de Domniţa Hortensia.

În avanpremiera etapei locale a campionatului naţional de Carcassonne, participanţii şi-au exersat mâna pentru concursul de duminică iar curioşii au luat lecţii de strategie. În cadru medieval, jucătorii construiesc cu ajutorul cartonaşelor o întreagă reţea de oraşe, drumuri, pajişti şi mănăstiri. Oraşul medieval fortificat Carcassonne din sudul Franţei l-a inspirat pe autorul Klaus-Jürgen Wrede, al cărui joc a fost votat în anul 2001 jocul anului.

Atmosfera a fost întreţinută de trupa Ad Hoc, care s-a plimbat prin cetate pentru a împărţi ”dezmăţ şi muzici medievale”, şi de menestrelul britanic Pat O’Mahoney. Spectacolul continuă!

Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!

1 serbari m 29 iun 2 serbari m 29 iun 3 serbari m 29 iun 4 serbari m 29 iun

3 comentarii

  • O mare aiureaala. Vechii cetateni ai Bistritei erau in costume sasesti. Tot programul inventat de un domn Sasarman si grupul lui e un program mai mult artistic si turistic (chinuit), dar total lipsit de realitatea istorica. Niste bani „tocati”…..

  • eu cred ca ar trebui sa lasam criticile de oparte si sa ne bucuram de spectacolul in sine si de faptul ca la noi in oras se tin astfel de serbari

  • PTR ,,LUDO,,…….Am Vazut Cum Predai Copiilor La Gradinita.LE SPUNEA-I CUMVA CA ATUNCI CAND SE FAC MARI ,,SA PLECE DE ACASA SI SA NU MAI ASCULTE DE PARINTI ?????????????????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.