Timp de gândire

Bistrița înfundată. O lecție de-a dreptul naturală

Cred că, dincolo de constatarea că a plouat mult și niciun sistem de canalizare nu ar face față unui volum atât de mare de apă, ar trebui să înțelegem, dacă nu e cumva prea târziu, că lucrurile făcute anapoda și de mântuială, celebrul ”lasă că merge și așa” ne costă pe noi toți.

Cred că nu e bistrițean care să nu știe că tot ce se scurge de pe dealul Budacului ajunge în casele oamenilor, multe construite după ani de sacrificii și trudă. Administrația locală nu a fost capabilă nici până în zilele noastre să facă un sistem care să preia apele de pe un deal, dar a putut da zeci, dacă nu sute de autorizații de construire în zone inundabile. Cine s-a mai uitat pe hărțile alea? Cred că unii nici nu știu că există.

Să luăm un alt exemplu despre care se vorbește mai puțin că, deh, e mai de la țară: Viișoara. Încă de pe vremea când se lucra la canalizare, sătenii care au casele sub deal au atras atenția că apa nu are cum să se scurgă în țevi din moment ce acestea sunt amplasate mai sus decât casele lor. Nimeni nu i-a ascultat. Niște unii au făcut un proiect prost, alții l-au pus în practică și mai prost. Așa se face că oamenii nu au fost inundați de apa care curgea de pe deal, ci de apa care venea din conducte. În disperare de cauză, unii au înfundat cu cârpe țevile, așa cum fac la fiecare ploaie ca să mai oprească din râul care curge în gospodăriile lor.

Povestea e veche de cel puțin 10 ani și se repetă la fiecare ploaie. ”Lăsați că e bine și așa! Alții nu au canalizare deloc!”, li s-a spus. Cei cu care am vorbit ieri se săturaseră să tot sune. Mulți și-au cumpărat pompe și au scos apa singuri. În afară de prețul mare pe metrul cub vor mai plăti și o factură gigant la curent.

Așa cum se știe, de când s-a făcut acest sistem ultra prost, prețul apei și al canalizării a crescut de câteva ori nu doar la Viișoara, ci în tot județul. Cică așa e contractul semnat de Aquabis cu BERD, banca europeană ce a finanțat numeroasele masterplanuri cu sute de milioane de euro. Din păcate, această bancă nu a prevăzut bani pentru ca inginerii care proiectează sisteme să înțeleagă și ei că apa nu curge în sus și nici pentru ca strămutații din cătune la Bistrița – așa-zișii orășeni – să priceapă că butoiul cu murături nu încape pe țeava de canal. Neștiința unora plus prostia altora dau în final dezastrul pe care îl vedem la fiecare ploaie. Ceva însă e neschimbat: resemnarea tuturor. Ridică din umeri atât cei inundați, cât și autoritățile: ”Ce să facem? Nu avem ce face!”.

Ba aveți! Voi, cei afectați veșnic de ploi, veșnic inundați, puteți cere celor care ne conduc sau vor să ne conducă – fiindcă a mai rămas doar un an până se termină mandatele actualilor – să facă mai întâi acele lucruri care țin de buna funcționare a vieții noastre de zi cu zi: drumuri, apă, canal, electricitate. Când vin să vă dea pliante cu desene frumoase, când fac declarații pompoase, întrebați-i: cum rezolvați această problemă și când? Puneți-i să semneze un angajament! Dacă până atunci nu o rezolvi, demisionezi! Întrebați-i de unde iau banii cu care schimbă țevile, la ce aiureli pe care toacă banii publici renunță ca să rezolve problema, cum au de gând să procedeze când se apucă efectiv de lucru, cu ce ”nepriceputeni” vor lucra. Dacă nu vă pasă de aceste lucruri, dacă nu vreți să fiți cetățeni responsabili care stau efectiv pe capul politicienilor și nu îi lasă să facă ce vor cu banii plătiți pentru taxe și impozite, atunci îndurați. Veți avea parte în continuare de inundații, de dezastre, străzile noi se vor surpa fiindcă apa nu va avea pe unde să se scurgă, trotuarele se vor prăbuși fiindcă nu sunt șanturi. Ei vor veni, vor constata, chipurile vă vor ajuta, vor poza în eroi, dar istoria se va repeta la fiecare ploaie. Ar putea demisiona dacă nu se pricep, dar nu vom vedea acest lucru în timpul vieții noastre, așa că singura șansă să schimbăm ceva ține de noi toți.

În primul rând, nu mai cereți nimănui să facă excepții în cazul vostru și să uite de harta cu zone inundabile ca să vă dea autorizație de construire. În al doilea rând, asigurați-vă că atunci când ridicați o casă, o ridicați pe stâncă – și Biblia vă învață acest lucru elementar – fiți cu ochii pe cei care fac lucrări cu bani publici și nu-i lăsați să își bată joc. Nu treceți indiferenți pe lângă vecinul care aruncă saci în canal și nu vă prefaceți că nu ați văzut. Trăim într-o comunitate și orice face fiecare ne costă pe noi toți.

De câte ploi mai e nevoie ca să înțelegem lucrurile acestea simple?

23 comentarii

  • Ce sa inteleaga politicienii actuali , majoritatea absolventi de Spiru Haret si alte astfel de faculati de renume.
    In alt ordine de idei nici ingineri cu state vechi si aici fac referire direct la d-nul inginer Cretu, cel mai bun primar dintre ingineri, in mandatul caruia avem urmatoarele realizari:
    podul inclinat + strada falezei la care panta e inspre case si nu inspre rau, strada dealtfel care la fiecare ploiicica strange apa
    partia de noroi, pardon de schi, unde dealul o ia vale
    pasajele de unde mai mereu se dezasambleaza pavajul
    mai nou strada Colibitei , unde la nici o saptamna de la inaugurare trotuarul se scufunda in pamant
    trotuarele de pe centura , foarte utile pentru fetele care defileaza pe marginea ei, ca vorba aceiia cineva trebuie sa se ingrijeasca si de sufletelul lor
    si sa nu uita, minunatele famtani in care o parte din locuitori urbei fac cunostinta cu apa
    Strandul de un milion de euro ,la care vopseaua si tencuiala s-a desprins dupa cateva zile de utilizare
    Ar mai fi veveritele si voletiera , ce ne-au transformat in Caracalul Ardealului .
    Asa ca hai la vot , sa alegem alti ca cu actuali ne-am lamurit

  • Subscriu la tot ce ați scris.
    Și aș completa:
    1. Există rețele subterane pentru canalizare și pentru colectarea apelor pluviale; ne poate spune Aquabis câte racorduri de conducte de canal sunt la rețeua de colectare a apelor pluviale și câte scurgeri de ape pluviale sunt racordate la rețeaua de canalizare (colectarea apelor menajere uzate)?
    2. Să ne spună Aquabis și ADI Apă-Canal cum este realizată preluarea apelor pluviale de la cartierul Unirea de către rețeaua aferentă orașului Bistrița. Conducta în care sunt preluate apele pluviale din Unirea are secțiunea corelată cu debitul?
    3. Să ne spună Aquabis și ADI câte racorduri de 400 în 200 (și nu invers) sunt pe raza municipiului Bistrița);
    4. Municipiul Bistrița este a șaptea (de fapt a 50-a) roată la căruța Aquabis și ADI Apă-Canal, are drept de vot în Adunarea generală 1%, cu toate că vânzările/veniturile Aquabis sunt realizate în proporție de două-treimi de la consumatorii din Bistrița. La fel ca la ADI-Deșeuri, o comună cu 2000 de locuitori are drept de vot ca mun.Bistrița.
    5. Primarul Crețu și majoritatea obedientă din CL au respins proiectul de HCL pe care l-am depus spre dezbatere și aprobare de a recupera în domeniul public al municipiului Bistrița a rețelelor de apă și canalizare. Sistemul de apă și canalizare a fost inițiat de orașul Bistrița la începutul sec.XX-lea, când au cumpărat terenurile de la Cușma unde au captat mai multe izvoare, au realizat conducta de aducțiune până la Bistrița, distribuția în oraș, în paralel cu sistemul de canalizare. Dacă rețelele ar reveni în proprietatea Bistriței, ponderea noastră în organele de decizie ale Aquabis ar crește și locuitorii , poate, ar fi mai bine reprezentați (sau măcar s-ar crea premisele unei mai bune reprezentări după ce pleacă actuala administrație incapabilă, neprofesionistă) și lucrările necesare pe raza municipiului Bistrița (inclusiv Slătinița) ar fi realizate mai repede și de mai bună calitate;
    6. O întrebare de final: să facă publică organigrama, inclusiv cu numele celor ce ocupă posturile de conducere și execuție și pregătirea profesională, atât ADI-Apă Canal cât și Aquabis; cred că după aceea vom avea una dintre explicațiile situației în care suntem.

    • Ai fost primar Adrian Florin Chereji de ce nu ai facut nimic in cei doi ani? Acum vi si dai solutii pentru altii si mai si arati cu degetul ca au facut lucrari proaste. Oare tu ca n-ai facut nimic nu esti la fel de vinovat? Vinovati sunteti toti care ati fost primari si nu ati facut ceea ce trebuia pentru acest oras!

    • @Rabinule, aka Almatonberg, întreabă-l pe taică-tău ce a făcut în cei patru ani cât a fost primar?

    • @Rabi, Spune ce a facut cei care au venit dupa Chereji, inclusiv urmatorul.

  • Domnul FLORIN eu sunt perfect de acord cu ce spuneti dumneavoastra dar dacă acești edili ai urbei nu fac aproape nimic încercați dumneavoastra s_au faceți o unitate in consiliul local și cand vremea este frumoasă. Acuma toată lumea este nemulțumită dar când se îndreaptă vremea iar se uită de probleme. Vă salut cu mult respect!

  • „De câte ploi mai e nevoie ca să înțelegem lucrurile acestea simple?”

    lasati doamna Cristiana, ca dupa noi vine POTOPUL. 🙂

  • Sa nu uitam de partie. Si totusi, dati-mi un exemplu de lucrare de canalizare care s-a facut cu cap? Dati-mi un exemplu de clasa politica care nu a urmarit interesul propriu si/sau a avut atata sange in instalatie incat sa nu semneze receptia finala la o lucrare si sa traga constructorul la raspundere. Nu caut scuze nimanui insa lucrurile asa merg de dupa revolutie incoace atat la nivel local cat si national. Cred ca este nitel exagerat sa credem ca totul se datoreaza administratiei actuale, nu neg, da, aveti dreptate insa mai sunt si altii pe acolo care se pot opune gen „opozitia” care pana acum s-a spalat pe maini cu cei actuali laolalta. Constructii aiurea peste santuri? Si sa mergem noi sa le daramam? Sunt responsabili si pe zona asta. Drumuri printre case fara trotuar? Si asa mai departe. Problema este ca nu avem noi oamenii puterea sa infruntam un sistem, suntem oarecum neputinciosi sau nepasatori. De ce in alte tari cand se face o modificare pe plan economic si este atins buzunarul cetateanului ies revolte de neimaginat? La noi? Ploua.

  • Cu riscul de-a nu fi publicat acest ”comentariu”, îmi fac datoria de-a prezenta link-urile a două site-uri de foarte mare interes și ajutor pentru această perioadă și alegerile care vor urma:
    1. https://www.alegerile-europene.eu/cum-votezi/romania
    2. https://romania-alege.ro/
    În cadrul site-ului romania-alege, la secțiunea CANDIDAȚI, veți găsi lista tuturor candidaților pentru alegerile Europarlamentare din 26 mai, cu valorile de integritate specifice fiecăruia, stabilite în baza unor criterii comune, descrise în banda din stânga paginii – scris vertical ”Legenda”.
    VOTAȚI – Informați și DOCUMENTAȚI

  • E si asta o masura. Partea dureroasa pentru mine este ca intr-adevar nu am cu cine vota si trebuie sa ma rezum la a vota raul cel mai mic, cu toate ca nu este alegerea corecta pentru mine personal. Si presupun ca sunt destui in aceasta situatie de a alege raul cel mia mic.
    Oricum melodia o cunoastem, votam pe altii, acesti „altii” vor veni la putere, se vor canta o perioada ca nu au putut face nimic pentru ca cei de inainte au secat bugetul, vor trece cativa ani pana la urmatoarele alegeri cand se vor gandi sa ne mai arunce si noua o jumara si asa mai departe. Melodia pare cunoscuta….

  • Ba da e la fel de vinovat pentru cei 2 ani de primarie dupa revolutie, asa cum esti tu cu sleahta ta de acoliti care ati condus tara vreo 20 de ani din 30 de la revolutie cu bugete de zeci de ori mai mari si cu posibilitatea de accesare a altora , care, din lene, nepasare si faptul ca nu le-ati putut fura, ati considerat ca nu merita sa fie accesate. Du-te nene in Russia ta scumpa de unde iti primesti finantarea si lasa-ne pe noi astia de aici din Ioropa asta dezbinata , asa cu este ea, sau du-te la prietenii tai teleolteni pentru acolo te vei simti ca acasa! Aici presedintele CJ a reusit sa faca multe in anii de „domnie”, dar din pacate, este din alt film, este o exceptie la tot PSD-ul inclusiv la cei de pe plan local din Bistrita. Asa ca lasa sfaturile! Assalam Alaikum

  • Nu că nu aș fi de acord cu toate acuzele expuse în comentariile de dinainte, dar facem exact invers decât ar trebui. Vedem numai greșelile celor care trebuiau să slujească celor care i-au ales să le reprezinte interesele, dar nu vedem grinda din proprii ochi, din conștiința proprie, care ne reproșează faptul că nici noi n-am contribuit cu nimic la rezolvarea problemelor generale care afectează interesele tuturor locuitorilor urbei, ci dimpotrivă ne referim doar la propriile interese, chiar dacă acestea sunt contrare celor din jur. Nu ne gândim la propriile fapte făcute intenționat împotriva celorlalți, în intenția ”ca mie să-mi fie bine, de celălalt nu-mi pasă.” Fiecare dintre noi își are vina proprie în aceste necazuri, chiar și prin nepăsarea cu care trece pe lângă încălcarea voită a canoanelor conviețuirii într-o colectivitate. Pentru că mi-am amintit de faptul că domnul prefect a spus deunăzi, că dacă ne ”zgâriem” puțin, ne dăm seama că toți provenim de la țară, că toți suntem țărani, vreau să susțin că mai există și oameni, care neam de neamul lor au fost orășeni, și cu toate acestea se manifestă mai rău decât țăranii. Morala unei comunități mai mici sancționa orice încălcare a vreuneia dintre normele de conviețuire, dar ajunși la oraș au uitat de satul și regulile de conviețuire și s-au ”adaptat” rapid la atitudinea orășenilor, care prin neinteresarea față de ceilalți din jur, au judecat lucrurile, ”dacă pe mine nu mă doare, de ce să mă leg la cap”, trecând cu nepăsare peste orice abatere care nu-i tulbură direct viața proprie. Trebuie să știm cu toții, că fiecare dintre noi avem obligații pentru binele întregii comunități, de a lua atitudine împotriva oricărei încălcări a normelor de conviețuire, că ”necazurile” prin care trecem, sunt lecții prin care ni se arată ce ”murdării” facem în jurul nostru, că aceasta înfundă canalizarea, iar viteza și puterea viiturilor, ne arată că am procedat greșit când am ras pădurile, dar că Cel care ne-a dăruit Pământul, prin aceste inundații spală mizeria pe care noi am produs-o prin nepăsarea noastră, prin care am adoptat acest fel de viață nepăsătoare față de mediul înconjurător și semeni, ca nouă să ne fie bine. Ca să putem face curățenie, vă îndemn să participați cu toții la alegerea viitorilor deputați în parlamentul european și la referendum, și fiecare dintre noi să pună ștampila unde-l mână conștiința, deoarece sunt convins că, majoritatea, care dorește schimbarea în bine, însănătoșirea societății, este conștientă că-și face datoria și-și exercită un drept democratic, pentru sine, familia sa și a întregii societăți, că are răspunderi și pentru binele celor din jurul său!!!

  • Motto:
    „Bistriță supusă, mergi la vot, contează!”
    (Imnul Pârtiei Cocoș)
    De foarte multi ani, orasul Bistrita si localitatile componente se confrunta cu mari probleme legate de inundarea strazilor dupa fiecare ploaie mai puternica. De nenumărate ori oamenii s-au trezit cu gospodăriile pline de apă pentru că atunci când plouă mai tare canalizarea nu mai face faţă şi apa refulează. Si cu toate astea nu se face nimic. Primarul Cretu se spala pe maini si da vina pe compania de apa Aquabis care are in gestionare retelele de apa si canalizare, cu toate ca si Primaria Bistrita are obligatia sa asigure colectarea si evacuarea apelor provenite din precipitatii printr-o retea separata de canale pentru ape pluviale separata de cea pentru ape menajere. Ca sa nu mai vorbim de localitatile componente care in secolul XXI, nu dispun de retele de apa si canalizare si unde ploile fac ravagii.

  • Toata lumea e inundata dar rabi este rau dus cu pluta. cand nu e Balan e Cherteji in capul lui plin de namol.

  • chereji mai bine taci si plimba ursul, toti care au fost dupa 90 la conducere ati belit ….usrul sa nu zic altceva

  • VOI STITI CA TOTI ANGAJATII -MUNCITORI DE LA AQUABIS FAC AFACERI IN TIMPUL PROGRAMULUI?
    SUNT TRIMISI LA DESFUNDAT CAMINE SI LEAGA BRANSAMENTE
    SI ASTA PENTRU CA SI SEFII DE LA RETELE FAC LA FEL
    ASTIA AU LASAT SA LEGE LA CANAL SI CETERNELE SI CANALELE DESCHISE LA CONDUCTELE DE CANALIZARE IN CA TEBUIE SA INTRE DOAR PARTEA DE KKAT

    ASTA ATI VOTAT ASTA AVETI
    UN
    KKAT
    IN BECI
    SI FACTURI

  • si cu ce ii ajuta referendumul vietii pe oamenii asia inundati?
    votul la europarlamentare poate poate da referendumul sfinXULUI??????

    • pe oamenii astia inundati ii ajuta si chiar foarte mult!
      stii cum?
      simplu
      ATUNCI REALIZEAZA CA E TARE PROST CA ISI VINDE VOTUL PE O MINCIUNA SPUSA ODATA LA PATRU ANI / SAU CINCI ANI… DE OAMENI DIFERITI !

  • Rabinule, cand a fost Chereji primar nu erau bani de la fonduri europene si sa-i mai si piarda.erau doar bani bugetului iar banii erau mult mai putini.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.