Actualitate

Bistrița Medievală: Întreceri cavalerești, Bordó Sárkány, show cu foc

FOTO A doua zi a Serbărilor Bistriței Medievale a adus pe pietonal, pe lângă paradă, momente cavalerești și de dansuri specifice Evului Mediu, teatru de stradă cu Trimbulinzii, concerte de muzică medievală susținute de Cimpoierii din Transilvania și Bordó Sárkány și un spectacol de jonglerii cu foc al trupei Juggling din Cluj.

Sâmbătă dimineață, în cetatea unde 60 de meșteri și comercianți au venit la târg, și-au instalat taberele Paladinii de Terra Medies, conduşi de Cavalerul Ioan de Siebenburgen, şi Ordinul Cavalerilor Lup, aflat sub porunca Marelui Lup Liviu Pancu. Paladinii de Terra Medies și Ordinul Cavalerilor Lup au pus în scenă o serie de momente cavalerești, au prezentat arme și au exemplificat mânuirea lor.

1 serbari medievale 27 iun 15 2 trimbulinzi serbari 26 iun 15 3 serbari medievale 27 iun 15 4 serbari medievale 27 iun 15

Trupa Sirius i-a inițiat pe doritori în jongleriile cu poiuri, Şcoala de Arte Medievale (Medieval Art), în artele frumoase. Atelierele de creație au fost disponibile pentru bistrițeni de toate vârstele: ateliere de mânuit spade şi pictură pe scuturi din lemn, atelier de ţesut pe gherghef, atelier de olărit şi pictură pe ceramică, atelier de quilling – rularea fâşiilor de hârtie, o artă ce provine din Egiptul antic – dar şi de un atelier de pictură pe textil şi măşti. 

Trimbulinzii, o echipă specializată în teatru de stradă şi în story-telling cu participări numeroase la festivaluri medievale și formată din actori profesionişti din Sibiu şi din Bucureşti, coordonaţi de regizorul Bogdan Sărătean, le-au oferit trecătorilor ”Sărutul morții” și alte scurte legende și au jucat în ”Dureroasa execuție a ducelui Leopold, cel vrăjit de domnița Hortensia”.

”Legenda paznicului din turn” a început să-și depene firul, paznicul fiind o prezenţă mistică ce poartă în ea toată istoria cetăţii şi care, după aproape 500 de ani petrecuţi în turn, visează să îşi recapete dreptul de a trăi între concetăţenii săi.

5 serbari medievale 27 iun 15 6 bordo sarkany 27 iun 15 7 bordo sarkany 27 iun 15 8 bordo sarkany 27 iun 15

În a doua zi a festivalului și-au făcut apariția și concurentele de la competiția Domnița Bistriței. Domnița inimilor, a curajului, a creației artistice, a îndemânării și iscusinței, a grației și eleganței, a muzicii și poeziei, a curajului și îndrăznelii, a gastronomiei, sunt doar câteva din titlurile ce pot fi câștigate de domnițele participante. Însa numai una va fi desemnată Domnița supremă, cea care va îndeplini cel puțin trei din aceste calități pentru a-l putea cuceri pe Cavalerul din turn. 

Concertele de muzică medievală au fost susținute de Cimpoierii din Transilvania și, cireașa de pe tort, Bordó Sárkány (Ungaria), formație care a revenit la Bistriţa după trei ani, în componența Roland Dickmann (lead) – cimpoi medieval, schalmei, blockflote, fluier unguresc, fluier irlandez, percuţii, voce principală, András Bergics – cimpoi medieval, cimpoi unguresc, fluier unguresc, vioară, schalmei, voce, Márió Gál – tobe medievale, percuţii, Ernő Kiss – cister, tambur, László Szlama – cobză, ţiteră, schalmei, voce.

Seara numărul 2 a Serbărilor Bistriței Medievale s-a încheiat cu un spectaculos show cu foc susținut de trupa Juggling din Cluj, care a adus jongleria cu flăcări la rang de artă. ”Flamma Spiritus” a fost denumirea spectacolului, simbolizând flacăra care arde în sufletul fiecăruia.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII!

9 juggling foc 27 iun 15 10 juggling foc 27 iun 15 11 juggling foc 27 iun 15 12 juggling foc 27 iun 15

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS