Actualitate Social

Bistrița-Năsăud, codaș la numărul de polițe obligatorii pentru locuințe

În județul nostru s-au încheiat, până joi, doar 3064 de poliție de asigurări obligatorii pentru locuințe, județul situându-se pe ultimul loc la nivel național în privința numărului de polițe încheiate.

Potrivit informațiilor furnizate Pool-ul de Asigurare Im­potriva Dezastrelor Naturale (PAID) România, până joi, în Bistrița-Năsăud se încheiaseră 3064 de asigurări obligatorii de locuințe din care 2819 pentru locuințe de tip A (cu structură de rezistență, construite din beton armat, metal sau lemn) și 245 de asigurări pentru locuințe de tip B (construite cu pereți din cărămidă nearsă, chirpici sau orice alt material care nu a fost supus unui tratament termic).

Potrivit sursei citate, cele mai multe polițe, 1483, au fost încheiate la Bistrița, municipiul reședință de județ. Urmează apoi orașele Năsăud cu 106 polițe încheiate, Beclean cu 71 de polițe și Sîngeorz-Băi cu 49 de polițe încheiate.

Conform sursei citate, locuitorii celor 58 de comune din județul Bistrița-Năsăud au încheiat, în total, 1355 de polițe de asigurare obligatorie.

PAID România a informat că numărul mic de polițe încheiate în Bistrița-Năsăud situaeză județul pe ultimul loc într-un clasament realizat în cursul zilei de joi pe baza datelor existente la momentul respectiv.

Persoanele care până la data de 15 iu­lie 2011 nu dețin o poliță facultativă sau obli­gatorie pentru locuințe care să asi­gu­re cele trei riscuri – cutremur, alunecări de teren, inundații – riscă o amendă cuprinsă între 100 de lei și 500 de lei.

1 comentariu

  • Nu cred ca este relevanta informatia privind situatia asigurarii locuintelor.
    La sfarsitual anului trecut a fost adoptat un amendament la legea asigurarii obligatorii a locuintelor. Acest amendament, foarte logic si in sprijinul populatiei, stipuleaza ca sunt luate in considerare si politele de asigurare facultative care au suma asiguarata min.20000 Euro (respectiv 10000 Euro pt cladiri ti B) si intre riscurile asigurate sunt si cele trei riscuri catastrofice: cutremur, inundatie si alunecare de teren.
    Deoarece societatile de asigurari ofera polite de asigurare care contin cele trei riscuri catastrofice, precum si alte riscuri care reprezinta factori de risc importanti pentru o cladire ( incendiu, explozie, etc) la preturi comparabile cu polita obligatorie, majoritatea proprietarilor de locuinte au preferat sa incheie o polita facultativa. Ii costa la fel si au mult mai multe riscuri acoperite pentru locuinta lor.
    PAID, si daca ar avea acces la datele asiguratorilor privind politele facultative, acoperitoare conform prevederilor legii asigurarii obligatorii a locuintelor, nu va face publice aceste statistice, pentru ca s-ar vedea clar ca PAID este o intitutie muribunda.
    Scopul legii este insa realizat: foarte multi, daca nu toti, dar de sute de ori mai multi proprietari de locuintedecat pana anul acesta, si-au asigurat locuinta. In cazul in care s-ar produce una dintre calamitatile naturale prevazute in lege, asiguaratorul va plati o despagubire, in functie de suma asigurata si de gradul de distrugere a locuintei. Din pacate multi proprietari si-au incheiat asigurarea la suma minima, respectiv 20000 Euro, chiar daca locuinta valoreaza mai mult. In aceasta situatie, daca se produce o dauna totala vor primi max.20000 Euro, chiar daca locuinta valoreaza sa zicem 50000 Euro. Dar tot e mai bine 20000 Euro decat nimic.
    Va sugerez sa contactati sucursalele locale ale firmelor de asigurari si sa reveniti cu informatia corecta/completa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.