Deși este o cultură de nișă, cultivarea afinelor este una din cele mai bune afaceri agricole pentru terenuri mici. A intuit acest lucru şi un fermier din Bistriţa-Năsăud care vrea să înfiinţeze o fermă de afini în extravilanul localităţii Livezile. Alexandru Rusu a înfiinţat o întreprindere individuală şi a depus o cerere de emitere a unui acord de mediu pentru a-şi face ferma la doi paşi de Bistriţa.
Specialiştii sunt de părere că afinul este o alternativă de succes la culturile clasice, pentru că este o plantă fără mari pretenţii, rezistentă la boli, iar cererea depăşeşte cu mult oferta existentă pe piaţă în acest moment. Înființarea unei ferme de afini presupune o investiție de circa 20.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat. În aceşti bani, intră achiziția plantelor, pregătirea pământului și plantarea efectivă. După plantare, trebuie să treacă doi ani până se poate aduna ceva de pe câmp. Pentru ca planta să se dezvolte optim și să producă la maxim are nevoie de un pământ afânat și cu aciditate mare. Odată ce cultura ajunge la maturitate, vine şi profitul fiindcă cererea de fructe e tot mai mare inclusiv pe piaţa internă, iar prețul pe care afinele îl au este 30 de lei per kilogram, mai scump decât un kilogram de pulpă de porc.
De ce este afina atât de scumpă și de căutată? Pentru că afinele sunt un cocktail de elemente sănătoase pentru organism. Iată câteva dintre proprietăţile lor:
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele. Stimulează sistemul imunitar și previne apariția infecțiilor. Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boala și îmbătrânirea în organism. Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora puteți acumula grăsime în zona abdominală și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
De asemenea, ele ajută la menținerea sănătății tractului urinar, păstrează integritatea vederii şi mențin sănătatea creierului, diminuând riscul dezvoltării bolilor de inimă.
Nu în ultimul rând, ajută în ameliorarea digestiei şi s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece conțin anumiți compuși, cum ar fi pterostilbene (excelent în remediul cancerului de colon și ficat) și acid aleagic, care în combinație cu antocianina și alți antioxidanți precum vitamina C și cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului.
Pentru înfiinţarea plantaţiilor de afini se acordă inclusiv bani europeni.
Prea multi bani pentru un hectar
Bani care se recuperează în FIECARE AN. Pentru următorii 50 de ani! Dacă pui la bancă acei bani, primești 100% dobândă?
Analiza formării preţului a „derapat”, deoarece nu ţine cont de factorii reali ai cheltuielilor pe care trebuie să se bazeze o asemenea activitate. Rentabilitatea unei activităţi de investiţii se analizează începând cu posibilităţile de absorbţie ale pieţei, ori în articol se scoate în evidenţă că, încă nu există o cerere prea mare pentru produsul în cauză, iar când faci o investiţie într-un anumit domeniu, trebuie să ştii şi să ai siguranţa că piaţa se va lărgi continuu şi că vei avea unde să faci valorificarea produsului, iar în acest proces trebuie să practici un preţ de vânzare care să fie atractiv, şi că obţinerea profitului nu se poate realiza „într-o noapte”, ci într-un timp mai îndepărtat, iar caracteristicile produsului, vor contribui pe parcursul activităţii de marketing la creşterea cererii produsului respectiv. Obţinerea profitului presupune şi răbdare şi o gândire economică pe timp îndelungat, ţinând cont şi de mediul social-economic şi politic actual şi previzibil, numai astfel vei putea să ai succes şi să porneşti o afacere viabilă pe termen lung, care să-ţi aducă satisfacţii.
Anul acesta, in piata Decebal, afinele de cultura nu s-au vandut nici cu 20 de lei kilogramul. De unde 30?