Actualitate Recomandări

Ce profesori vor fi mai bine plătiţi decât colegii lor. Camelia Tabără: Chiar e o sumă frumoasă

Fără să ţine orele la clasă, o parte dintre profesorii din Bistriţa-Năsăud vor fi mai bine plătiţi decât colegii lor. Din acest an şcolar, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să le dea sume frumoase acelor cadre didactice care merg în inspecţii la alţi colegi. Metodiştii, fiindcă despre ei este vorba, vor primi pentru o oră de activitate de cinci ori mai mulţi bani decât dacă ar sta şi ar preda la clasă, a anunţat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.

Întrucât activitatea e de acum retribuită, ISJ a anunţat că va reconfigura toată „bateria de metodişti”.

„Din acest an se plăteşte munca de metodist. E un lucru extrem de bun. Până acum metodiştii au făcut voluntariat. Se plătesc cinci ore şi, la salariile care sunt, chiar e o sumă frumoasă. Am decis că reconfigurăm toată bateria de metodişti pentru toate disciplinele cu un număr de metodişti diferiţi de la o disciplină la alta. Am zis că ne ducem undeva la 5%. Am discutat cu jurista ISJ legat de învăţători şi educatori, iar singura soluţie pe care am identificat-o este ca ei să apeleze la cele 5 zile date de contractul colectiv de muncă pe învoire colegială pentru că altfel riscăm să fie plată dublă care va fi verificată anul viitor. Aici chiar vom creşte procentul astfel încât niciun învăţător să nu aibă mai mult de cinci şi îşi asumă că va folosi zilele libere oferite de contract pentru această activitate care, până la urmă, e un soi de primeală profesională şi pentru tineri şi, din acest an, şi retribuită”, a spus Camelia Tabără la prima şledinţă cu directorii din acest an şcolar.

Inspectorul pentru învăţământul primar, Smaranda Florean, a intervenit în discuţie şi a făcut unele precizări: „Colegii mei învăţători care sunt metodişti ar fi bine să aibă în zilele de marţi, miercuri sau joi o oră sau două, dar nu are voie niciun învăţător să aibă zi liberă complet. Am mai văzut situaţii că nu am avut cum repartiza colegii profesori de limbi străine, religie, educaţie fizică. Nu este voie să nu îşi vadă învăţătorul o zi elevii, copiii”.

Metodiştii trebuie să fie cadre didactice cu experienţă, cunoscute pentru rezultatele bune obţinute în instruirea şi educarea elevilor, cu o bună pregătire metodică şi de specialitate.

Pe lângă inspecţiile curente şi speciale pentru gradele didactice, profesorului metodist i se repartizează o zonă unde trebuie să efectueze inspecţii de specialitate şi să desfăşoare activităţi metodice. În urma acestora, conform fişei postului, trebuie să prezinte Inspectoratului Şcolar un raport care să cuprindă o analiză SWOT, fişele de asistenţă la lecţie precum şi fişele pentru inspecţia de specialitate corespunzătoare. De asemenea, în urma unei inspecţii efectuată de către inspectorul de specialitate, metodistul devine abilitat să efectueze inspecţii (ca şi inspectorul) atunci când acesta îl solicită, aflându-se în activităţi de îndrumare şi control.

AICI LISTA METODIŞTILOR DIN ANUL ŞCOLAR 2017-2018

Metodiştii au următoarele atribuţii: efectuează inspecţii şcolare de specialitate/curente/speciale, conform graficului şi planificărilor elaborate de inspectorii şcolari la nivelul judeţului; consiliază cadrele didactice, în vederea susţinerii inspecţiei la clasă; participă la organizarea şi desfăşurarea concursurilor şcolare la nivelul judeţului; la solicitarea inspectorului şcolar, se implică în activităţile desfăşurate la nivelul judeţului (comisii de evaluare, comisii de concurs, etc.), respectă Codul de conduită al profesorului metodist, în conformitate cu OM 5547/06.10.2011, privind aprobarea Regulamentului de inspecţie a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

11 comentarii

  • Nota***

   Cu citire din partea unui membru ,,PSD”:

   Pe mine nu ma intereseaza ce faceti si cum faceti, mie imi gasiti un post de inspector pentru nora mea la Generala Stefan cel Mare, nr.6.

   Imi e greata de functiile cu numire politica din Institutiile de stat.

  • Incepand cu fostul director de la Liceul de Muzica, mare expert ARACIP, care nu a stiut face hartiile pentru exmatricularea unei eleve cu mai mult de 40 de absente nejustificate, acestia sunt metodistii ISJ. Sa traiasca!

  • Serios? Sunteți foarte bine informat/ă și intenționat/ă. Mulțumesc pentru observații! Vă stau la dispoziție pentru o discuție față în față.

 • lista finala cu gradatiile de merit pentru 2018 nu s-a mai afisat.lista „finala” era inainte de contestatii.tot ce faceti miroase a coruptie

 • Am consultat lista de metodişti , unii sunt prieteni personali, obiectiv cred că nu toți sunt numiți politici chiar cunosc persoane cu alte afinități decât a Partidului Stat. De fapt tot procesul de creare a PSD ( şi anterior a comuniştilor) probabil a pornit de la o idee de selecționare a liderilor ce performau într-un domeniu prin calități sau prin muncă, problema secundară care a urmat s-a rămas la fotografie statică de partid, liderii de ieri ar fi buni şi azi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS