Actualitate

În Bistriţa-Năsăud începe oficial lupta împotriva radonului, gazul radioactiv periculos pentru sănătate

Radonul, un gaz radioactiv prezent în sol, roci şi apă, care se formează în crusta terestră prin dezintegrarea uraniului şi thoriului existente în diverse tipuri de roci, acumulat în clădiri insuficient aerisite, duce la apariţia cancerului pulmonar. Este motivul pentru care, din acest an, România este obligată să stabilească norme de securitate privind protecţia împotriva pericolelor de expunere la radiaţiile ionizate.

În luna iulie 2018, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care a fost aprobat Planul Naţional de Acţiune la Radon – PNAR care prevede obligativitatea de a măsura şi remedia concentraţia de radon din clădirile publice şi private.

Planul a fost prezentat, marţi, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” de Institutul de Cercetare-Dezvoltare de Echipamente pentru Protecţia Mediului (ICPE) Bistriţa-Năsăud, de Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” de la Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, dr. inginer Grigore Vlad de la ICPE Bistriţa a explicat că institutul are o bogată experienţă în monitorizarea radonului şi a implementării metodelor prin care să fie eliminat din clădiri. Poate oferi servicii de măsurare a radonului în interiorul clădirilor şi chiar soluţii de diminuare a concentraţiilor de radon în acele spaţii unde acestea depăşesc valorile reglementate prin norme.

 

Doctor fizician Lidia Purghel a susţinut apoi o prezentare despre radon. Întrebată de Timp Online cât de gravă este situaţia, domnia sa a răspuns: „Situaţia nu este gravă, este problema de a ne integra în Comunitatea Europeană cu aceleaşi reguli pe care le au şi ei. Ei, de peste 30 de ani, au hărţi de radon. Se ştie că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reglementat nişte limite şi că se luptă să evite zonele cu risc de radon pentru locuinţe în general. Din iulie am primit o Hotărâre de Guvern prin care să implementăm un program de măsurare a radonului. Sigur că s-au făcut multe măsurători chiar înainte de apariţia acestui HG care ne obligă, dar au fost mai mult în interes de cercetare. În Bistriţa-Năsăud am făcut eu măsurători, dar sunt doar date de cercetare. Abia după ce va fi reglementată oficial situaţia se va comunica oficial. Există zone cu risc, unde sunt minereuri de uraniu şi unde e posibil să ajungă şi în case, dar vom comunica exact situaţia după ce facem cercetări. Trebuie aerisite bine camerele în primul rând. Asta e prima măsură bună, iar la casele cu risc mare de radon să se facă nişte proiecte pentru remedierea situaţiei şi izolarea de radon”.

Potrivit datelor oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 4 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării din interiorul clădirilor. La rândul ei, Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului clasifică radonul ca principal agent cancerigen fiind, după fumat, a doua cauză a apariţiei cancerului pulmonar.

 

Foto credit: Camil Hosu

2 comentarii

  • e ca frica de RATON!
    (adica hai sa vedem cam cat e de prost romanul si cum reactioneaza la… teoria conspiratiei!!!!)
    PS Consider ca solutia de a scapa de radon e sa poluam pamanutul cat mai putem …si sa ne mutam pe MARTE…restul e praf in ochi!

  • e plin de radon de la granit si rostul dintre pietre prin care iesa RADONUL BUCLUCAS
    (alat contraargument despre radon… daca e gaz cum il poti evita?..placi din beton armat de 20 cm ultra vibrat ? )

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.