Actualitate

Bistrița-Năsăud, pe locul trei în topul județelor cu cele mai mici salarii. Câte persoane lucrează la stat

Județul Bistrița-Năsăud se află în top 3 județe cu cele mai mici salarii din România, potrivit datelor Comisiei Naționale de Pronoză. Dintre cei peste 66.000 de salariați de la noi, aproape un sfert lucrează la stat, ceea ce ne situează pe locul 32 la nivel național.

În județ sunt 23 de companii mari, salariul mediu net este de 2071 de lei, PIB/locuitor 7470 de euro, în condițiile în care în 2018 în județ erau 66.2016 salariați, iar 14943 lucrau în sectorul public, ceea ce înseamnă o pondere de 22,57% din totalul salariaților.

Cele mai multe companii mari sunt în Ilfov (12,3%), Timiș (18,8%), Brașov (18,9%), Bihor (19,3%), Sibiu (19,85%) și București (20,6%).

Județele cu puține companii mari sunt însă în frunte la ponderea angajaților în sectorul public, unde ocupă șapte din primele 10 poziții – Gorj (45,6%), Vaslui (37,1%), Giurgiu (35,1%), Mehedinți (33,9%), Dolj (32,8%), Vrancea (31,2%) și Caraș Severin (31%).

În clasamentul județelor raportat la salarii, Bistrița-Năsăud este pe locul 40 cu 2071 lei, salarii mai mici decât noi având doar cei din Harghita – 2046 de lei și Vrancea – 1999 lei.

Raportat la valoarea PIB/locuitor, suntem pe locul 24, iar în topul județelor cu cei mai mulți angajați în sectorul public ne situăm pe locul 32, având o pondere mai mare de angajați în sectorul public decât Prahova, Argeș, București, Sibiu, Brașov, Timiș, Arad sau Ilfov.

Etichete

16 comentarii

 • Din păcate media salariului mediu net va scădea in perioada următoare.Asta datorită noilor măsuri luate de PNL ,adică la renunțarea supraimpozitarii contractelor part-time.Din nou in lăcomia unor asa zisi patroni,vor apărea tot mai multe contracte de muncă cu 2;4 ore pe zi,diferenta de bani o vor primi in plic și in ideea că vor primi cu 100 de lei in plus lucrînd la negru,in schimb pierd enorm la pensie.Cine va cîștiga sigur vor fi demnitarii (primarii,deputații,senatorii,președinții de tot felul….) deoarece odată cu creșterea salarului minim de la 01.01.2020 crește și indemnizația lor.Așa că cei bogati vor fi si mai bogăți,iar cei săraci și mai săraci.Oare asta-i. ROMANIA NORMALA?
  PĂREREA MEA!

  • Nu-i asta România normală, România normală este aia a lui Dragnea, Codrin, Olguta, Nicolicea, etc. Aia după care tânjiti voi, ăștia care lucrați la stat, sau v-ati pensionat de la stat apoi ați dat buzna să vă reangajati în sectorul public.

  • ONESTA,CORECTA ,ONORATA D-VOASTRA…si PROASTA esti, tot cu majuscule
   …sa mergi tu la vot

 • Suntem pe podium iar, din păcate locul 3 de la coadă. Cu 33% la capitolul „dezvoltare” Consiliul Județean e pe ultimul loc pe țară și asta se vede la capitolul salarii. Administrația PSD de la județ și municipiu e pe nicăieri ca viziune, corectitudine și performanță. Trebuie „pensionați” la alegerile locale de anul viitor dragi conjudețeni, pentru că sunt buni doar la minciuni și la povești pescărești.

 • Destul pt. comoditatea bistritenilor din BN. Bugat ma ca mancati si va plimbati de nu mai este loc liber in nici o parcare din BN la sfarsit de saptamana. Sa nu va mai dea guvernul nici un sfant. Nici la vot nu va inghesuiti nici la actiuni civice.

  • Hop și Bălan! Desigur, când nu se semnează, bistrițenii sunt de ocară. Mă mir că de data asta nu l-a lăudat pe Răducu care l-a servit o dată. Găsea el un motiv dacă se concentra. Uite, de exemplu pentru că a reușit să evite ultimul loc cu bistrițenii aștia care mănâncă și nu se înghesuiesc la acțiuni civice. Că, dacă eram în China, jar mâncau!

  • Hopa și Bălănel sub toate formele sale de acoperit: contestatar feroce al primarului și pupincurici frenetic al prim-secretarului sub cele două ipostaze ale sale de după 90. Îi zicem prim-secretar, generic, ca pe vremea în care pupincuriciul ne asculta cu urechea. Pupincuriciul știe că este vorba de cele patru fese de care se ocupă cu devotament și dedicație. Ce e sigur și determinat e statutul de pensionar anticipat de la cooperativa ochiul și timpanul al veveritz-ului Bălan.

 • Nu prea are cine să tragă media salarială în sus, peste media națională.
  Nu prea avem piloți, firme de consultanță, arhitecți, profesori universitari, IT-iști, firme de marketing, chirurgie plastică privată, industrie medicinală, designeri, etc. Meserii care necesită STUDII SUPERIOARE sau specializare de lungă durată!
  Foarte mulți bistrițeni muncesc la Leoni 8.000
  Teraplast, Iproeb, Comelf etc încă 8.000
  Unii muncesc la abatoare, fabrici de lapte, restaurante, hoteluri etc.
  In meseriile respective nicăieri in lume nu primești salariul mediu pe economie, ci mai puțin.
  E bine totuși că mai avem industrie.
  In Europa industria a dispărut aproape de tot.
  Vestas (eoliene), Lego, IKEA, Jysk, H&M, Hummel, și-au mutat producția în străinătate.

  • Deocamdata stam bine….inca mai sunt salariati…
   Peste vreo 15-20 de ani Bistrita va fi un oras al pensionarilor….

 • JUDEȚUL BISTRIȚA NĂSĂUD ESTE UN JUDET DE RAHAT CONDUS DE PSDISTI SI CUMARE MIZĂ DE SPAGA DIN PARTEA UNOR COMPANII PT MENȚINEREA LOR IN TOPUL CU SALARII PLAFONATE FARA CONCURENTA PE PIATA BISTRITEANA LA MARII INVESTITORI STRĂINI CRED CA STIU DESTUL DE BINE POPULATIA JUDEȚULUI LA CE MA REFER!.BISTRIȚA NĂSĂUD ESTE UN JUDET SARAC SI VA FII IN CONTINUARE „RUSINEE PSD BISTRIȚA NĂSĂUD PRINCIPALUL VINOVAT!! NU DORESTE DEZVOLTAREA JUDEȚULUI PRIN ADUCEREA INVESTIȚIILOR STRĂINE PRIN CREAREA LOCURILOR DE MUNCĂ !!

 • În termeni moderni, exploatarea omului de către om devine exploatarea omului de către stat, în folosul bugetarilor neperformanți.
  Cred că numai desființarea din temelii a unor instituții și reînființarea lor pe alte baze și principii ar putea schimba ceva.
  Micile reforme sunt cosmetizări făcute de noi pentru noi și împotriva celor de dinainte, dar nu în folosul cetățeanului de rând.
  Asta-i ghinionul de a fi (mândri ) români!

 • Sarac judet ,dar de aici pleaca spagile si ministrii spre Bucuresti.Unde sunt spagi mari si curuptie multa,saracia este la ea acasa!!

 • Cauza acestor salarii mici sunt patronii zici tu ?

  eu zic ca Cauza acestor salarii mici sunt salariati

  asa functioneaza piata munci

  greve ceva … ioc

  uite in franta acolo sindicate ,,,

  Réveille-toi, roumain, du sommeil mort,

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS