Actualitate

Bistrița-Năsăud, sub cod portocaliu de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru județul Bistrița-Năsăud o avertizare cod portocaliu de val de căldură în intensificare și extindere, precum și de disconfort termic accentuat, valabil luni 28 august.

În Maramureș, Crișana, Banat, Moldova, sudul Olteniei și al Munteniei și cea mai mare parte a Transilvaniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Meteo.BN informează: ”Arşița continuă şi luni, când aşteptăm apogeul acestui episod. Temperaturile maxime vor depăşi astfel, pe arii extinse, 32/33°C, cu valori posibile de 37°C în zonele de podiş din vestul județului. Marți aşteptăm semnele schimbării, valorile termice mai scad două-trei unități, progresiv apar şi norii şi vântul se va intensifica. Începând cu orele serii – nopții de marți, vine şi ploaia răcoritoare!

Sunt de departe, pentru majoritatea localităților, cele mai mari valori ale verii 2023. Bistrița a consemnat 36.8°C, la ora 16:20. Cea mai ridicată, Ciceu Mihăieşti, 36.9°C ! De remarcat valoarea incredibilă de 35.2°C, la Lunca Ilvei, zona depresionară cunoscută mai ales pentru valorile scăzute înregistrate aici în timpul iernii depăşind şi aceasta, nivelul de caniculă!

CICEU MIHĂIEŞTI: 36.9°C

BISTRIȚA: 36.8°C

NĂSĂUD: 36.7°C

BECLEAN: 36.5°C

MĂRIŞELU: 36.5°C

BICHIGIU: 35°C

ORHEIU BISTRIȚEI: 36°C

TEACA: 35.9°C

ŞIEUȚ: 35.6°C

PRUNDU BÂRGĂULUI: 35.4°C

MONOR: 35.4°C

BUDEŞTI: 35.3°C

LUNCA ILVEI: 35.2°C

SILIVAŞUL DE CÂMPIE: 35.1°C

ŞANȚ: 34.9°C

MUREŞENII BÂRGĂULUI: 34.4°C

BISTRIȚA BÂRGĂULUI: 34.5°C

RODNA: 34.2°C

LUNCA ILVEI / SILHOASA : 34°C

MĂGURA ILVEI: 33.6°C

CUŞMA: 33.3°C

COLIBIȚA:32.2°C

TIHUȚA : 30.2°C”

CNAIR a anunțat că, inclusiv în Bistrița-Năsăud, pe sectoarele de drum național se aplică restricții de circulație, în intervalul orar 11:00 – 20:00, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Aceste restricții sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administrația Națională de Meteorologie.

Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.

Fac excepţie de la restricţii transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturile funerare, transporturile poştale, transporturile de echipamente de prim ajutor, transporturile pentru distribuire de carburanţi, transporturile de mărfuri sub temperatură controlată, transporturile pentru tractări vehicule avariate, transporturile pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturile de apă îmbuteliată, transporturile de produse provenite din exploatări agricole, transporturile militare implicate în exerciţii multinaţionale. De asemenea, pe perioada restricţiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.