Social

Judeţul Bistriţa-Năsăud, sub cod portocaliu de ger

Frig pătrunzător! Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de ger pentru cea mai mare parte a ţării, inclusiv pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, valabilă în intervalul 30 ianuarie - 3 februarie.

În intervalul 30 ianuarie – 3 februarie, în Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramureş şi Dobrogea vremea se va menţine geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, anunţă meteorologii.

Temperaturile minime se vor încadra, în general, între -27 şi -17 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.

În Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei vântul va avea viteze ce vor atinge la rafală 40…50 km/h, accentuând senzaţia de frig.

Pentru Crişana şi Banat, meteorologii au emis avertizare cod galben. Vremea va fi geroasă în cursul nopţilor, când valorile termice vor coborî sub -10 grade.

Indicele de răcire IR va coborî sub pragul critic de -32 de unităţi.

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig,  să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate -căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic).

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.