Bistrița, orașul cu cele mai multe blocuri reabilitate termic. Niculae: Cetățenii sunt foarte mulțumiți

Holistic

Proprietarii apartamentelor care locuiesc în blocuri reabilitate termic sunt foarte mulțumiți, susține viceprimarul Cristian Niculae potrivit căruia cel mai mult trage la cântar în cazul acestora factura mai mică pe care oamenii o plătesc la încălzire, chiar și cu 30%. În ce privește culorile în care au fost zugrăvite acestea, ele au fost decise de specialiști, a menționat viceprimarul, deși acum 4 ani însuși primarul Ovidiu Crețu recunoștea public faptul că el a decis cromatica pe strada Crinilor.

”Este important acest proiect din trei puncte de vedere și vreau să explic de ce am cheltuit atât de mulți bani din buget. Trebuie menționat că, la anveloparea blocurilor, 60% din bani îi pune UE pentru a reduce emisiile de carbon cu încălzirea acestor apartamente. Din motive ecologice, de protejare a planetei, a mediului oferă această oportunitate de a finanța 60% din valoarea lucrărilor. Primăria Bistrița din bugetul propriu cofinanțează cu 36,5%. Doar 3,5% sunt banii suportați de cei care locuiesc, adică de proprietarii acestor locuințe. Interesul UE este reducerea emisiilor de carbon și protejarea mediuluii, interesul nostru este să avem un oraș mai frumos, cu fațadele blocurilor reabilitate, iar interesul cetățenilor este să plătească mai puțin la factura de gaz. Am discutat cu cetățenii, sunt foarte mulțumiți pentru că plătesc cu cel puțin 30% mai puțin la factura de gaz”, a spus Cristian Niculae într-o emisiune televizată.

Potrivit acestuia, pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 vor fi reabilitate termic 74 de blocuri, iar numărul total de blocuri anvelopate va ajunge la 132: ”Restul s-au făcut înainte, pe POR 2007-2013. Am demarat 50 de șantiere anul trecut, 43 de blocuri sunt recepționate, mai sunt 7 blocuri în lucru din cele începute anul trecut. În acest moment se face achiziția publică – se desemnează practic constructorul – pentru încă 24 de blocuri la care lucrul va începe în această vară și probabil se va finaliza în primăvara următoare. Deci acum mai avem 7 blocuri în lucru, dar în 2-3 luni vor fi gata lucrările și acolo. Bistrița este campioană la anvelopat de blocuri. M-am informat și niciunde în România nu sunt anvelopate așa de multe. Dacă raportăm numărul de blocuri anvelopate la populația Bistriței – care nu este un oraș de talie medie sau mare, ci unul mic de 80.000-90.000 de locuitori – cred că nu este oraș în România unde să fie 140 de blocuri anvelopate. Nu am verificaat informația, am spus că eu cred că este așa”.

Întrebat cine a decis culoarea în care să fie zugrăvite blocurile reabilitate termic, Cristian Niculae a răspuns: ”Proiectantul a ales culoarea, din ce am înțeles eu. Am auzit că ar fi ales culorile domnul primar Crețu, eu l-am întrebat și mi-a spus că proiectanții sunt cei care aleg culorile. Arhitecții știu mai bine meseria decât cetățenii, chiar dacă nouă ni se pare altceva. Un arhitect care a făcut școală, care a s-a pregătit trebuie să aibă ultimul cuvânt. Consultăm oamenii, discutăm cu ei, dar ultimul cuvânt trebuie să fie al specialistului. Mie mi-ar plăcea să mergem pe cromatică de cartier și de zonă, nu toată cromatica să fie la fel în oraș, dar repet: specialiștii trebuie consultați”, a spus Cristian Niculae.

În martie 2015 însă, primarul Ovidiu Crețu declara că el a ales culoarea violet pentru unul dintre blocurilere de pe strada Crinilor reabilitate termic. El a răspuns astfel unei interpelări făcute de consilierul local PNL Ioan Peteleu.

Consilierul local PNL Ioan Peteleu l-a întrebat pe primarul Ovidiu Creţu, la începutul şedinţei CL, cine a semnat autorizaţia privind culoarea mov a blocului de pe str. Crinilor:”Consider că este o întâmplare nefericită. Vă place culoarea acestui bloc? E ieşit din peisajul urbanistic”.

Răspunsul primarului Creţu a fost: ”Dacă nu vă place culoarea violet sau mov, să ştiţi că este o problemă de gust. Eu am semnat acea autorizaţie. Culoarea respectivă am ales-o tot eu, ulterior”.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Mihaela

  Bistrita s-a schimbat mult in bine in ultimii 3-4 ani, se vad strazile asfaltate, s-a schimbat fata orasului de cand avem atatea blocuri refacute.

  (-23)
  • Alina

   Bistrita are o alta infatisare! Avem un oras frumos, cu de toate!
   De 3 ani orasul arata din ce in ce mai bine, mai frumos, mai ingrijit!

   (-13)
  • Ferry

   Orasul arata, pe an ce trece, tot mai bine si tot mai „european”. Felicitari!

   (-14)
  • Cetățean

   Incredibil cum acest ziar ii face reclama in fiecare zi acestui pretendent la funcția de primar. Campania incepe abia la anul. Oare din simpatie sau se cotizează cu ceva?

   (19)
  • Ancuta

   N-a vazut Parisul ce vede Bistrita….Wanabi…de primar vrem …Dar ce primar? Macar sa-l punem de presedinte-am vrea…e valuare…..muica, e valuare mare….Cel mai brav viceprimar…e primul intre toti …la soare te poti uita la vice ba….e minune de cosbuc….e cel mai tare padurar viceprimar… e insusi EL …the WANA.BI !!!!!!!!

   (11)
 2. Un Om Simplu

  Se schimba fata orasului cu reabilitarea aceasta! Blocurile arata frumos, parca e alt aer la Bistrita!
  Sa nu va opriti din reabilitare pana nu faceti toate blocurile vechi din oras!

  (-19)
  • Bravo, ai stil!

   Bistrita e un oraș foarte frumos și e păcat sa nu ne îngrijim de el. Când te urci in turnul Bisericii Evanghelice îți este mai mare dragul când vezi aceste blocuri frumos reabilitate, parcul, clădirile reabilitate și faptul ca trecând peste toate răutățile este un oraș curat!

   (-20)
  • Claudiu O

   Votați ce vreți ! Oamenii care muncesc nu vă plac. Orice se face încercați să arătați partea negativă a lucrului respectiv .
   Ai spus un adevăr si ți-ai dat arama pe față: pentru tine nu contează nimic, nici măcar realitatea!
   Important este ca rivalii politici să piardă. Chiar daca așa pierde și orașul !
   Jalnici oameni, meritați să vă conducă demagogii care stiu doar să dea din gură…

   (-4)
  • USR - calea viitorului

   Nu mai votati oamenii care fac lucruri!..)))

   Ce importanță are ca in Bistrita s-au anvelopat termic 140 de blocuri, ca acum se modernizeaza 6 scoli si doua gradinite, ca doar anul acesta se asfalteaza 47 de strazi, ca se reabiliteaza Biserica Evanghelica, ca doar in ultimii trei ani s-au modernizat 20 de strazi de pamant ,ca se fac in urmatorii doi ani 50 de km de piste de ciclisti, ca incepe lucrul la: Linia Verde, Centrul Intermodal, Colegiul National Liviu Rebreanu, Aquapark, Reconfigurare axei de transport pubilc pe strazile Garii, Decebal, Andrei Muresanu si Nasaudului; Sala polivalenta nouă de 2700 locuri, stadion nou de 10 000 de locuri.
   Ce importanta mai are faptul ca nu este judet in Romania, care sa aiba 80% din drumuri asfaltate si modernizate precum in Bistrita- Nasaud, ca nu mai este uliță neasfaltata in comunele judetului, ca avem un spital cum nu este in Romania …
   Apropo, ati fost vreodata curioși sa vedeți cum arata infrastructura drumurilor din judetele vecine? Incercati si vedeti ca nu e departe.

   Votati Usr, ca doar l-am mai avut odata pe Ciolos acum 3-4 ani si nu va trebuit mai mult de un an sa va saturați de el.

   Votati Cristina Iurișniți- ea este bună de conducator si administrator.

   (-33)
 3. Adi

  Laudareala merge dar in dulcele stil romanesc, se impotmoleste la jumatate. Daca tot v-ati gandit sa va pregatiti pentru alegeri, era greu sa debitati si un paletar de culori sa nu arate blocurile astea (orasul) ca un pom de craciun rasturnat? Era greu de pus 3-4 culori obligatorii pe o foaie de hartie, nu va costa absolut nimic. Dar, las’ ca merge si asa. Blocurile sunt reabilitate, romanii fericiti. De ce sa faceti o treaba cap coada cum trebuie.

  (12)
 4. Ioana

  Eu ma bucur ca si blocul in care locuiesc de peste 30 de ani a fost reabilitat. Pentru noi , cei cu venituri mai mici este un mare ajutor. N ad fi reusit niciodata sa adun banii si sa particip alaturi de vecini la o asemenea treaba serioasa. Acum blocul arata mult mai bine si iarna e mai cald. Eu, si nu numai eu, toti vecinii suntem multumiti.

  (-13)
 5. loro

  Pe al nostru l-am reabilitat singuri si l-am vopsit in culorile intiale si nu am facut atata tantam. Mai bine zis pe cei ce au facut reabilitarea din fonduri proprii nu ii lauda ziarele.
  Nu e zi in care sa nu apara vicele Niculae intr-un articol, chiar daca reabilitarea este ”meritul ” lui Cretu e pomenit tot Niculae.
  Vicele e scos in fata sa fie votat , e ca la targ ,trebuie sa plimbi si sa lauzi marfa sa o faci cat mai atragatoare pentru posibili cumparatori ( pardon alegatori)
  Trebuie inteles odata pentru totdeauna, pentru asta sunt plaititi , pentru asta merg la seviciu in primarie.
  Nu este meritul nici alui Creu ,nici a lui Niculae ci este DATORIA lor sa faca aceste lucrari pentru urbea ce o pastoresc.
  Sunt acolo cativa functionari care-si fac bine treaba , ca de nu ar fi cum ar mai iesi vicele la pozat?

  (21)
  • Angela

   Si in alte orase din tara sunt primari si viceprimari platiti din bani publici sa facă, dar cu toate astea sunt mult in urma Bistritei.
   Trebuie sa recunoastem asta!

   (-15)
 6. July

  Nu ma interesează ce zice unul și altul, important este faptul că anul acesta s-a „îmbrăcat” și blocul in care locuiesc, iar acum valoarea apartamentelor a crescut cu cel puțin 10 %. E foarte frumos, nu mai este atât de cald, iarna facem economie. Mult spor pe mai departe dle vice.
  Noi o sa va votam.

  (-10)
 7. Oana

  Indiferent de ce comentarii ati scrie, voi astia comentacii de profesie, un lucru e cert. In Bistrita se vede ca se face treaba. Orasul arata diferit, arata din ce in ce mai bine cu fiecare zi ce trece. Felicitari administratiei! Suflul tanar din primarie se simte!

  (-8)
 8. În orașul Caracal

  În orașul Caracal,
  Cade Mircea de pe cal.
  Cade și face foflenchiu
  Cântând iar, ca Nae Cațavencu:
  Nu-i lumină la fereastra nimănui
  Numai cranii gălbejite de dudui…

  (-8)
 9. Casio

  Sunt de acord si e foarte bine ca s-au reabilitat blocurile dar acuma întreb șâeu o fi ecologică vopseaua sau e galus de 2lei, D-nul Bălan e ok din punct de vedere ecologic?

  (0)
  • Spre comunism în zbor

   Dacă galusul e ROȘU, tovarășul bălan o să fie fericit.

   (7)
 10. Nea Ion

  Bistrita este un oras fain,dar nu datorită politrucilor care s-au îmbogățit pe spatele bistritenilor.Aceste proiecte au pornit cu multi ani in urmă,când vicele era padurar la Cosbuc.Banii alocati acestor lucrări provin din taxele si impozitele tuturor românilor,chiar si a celor plecati in străinătate.Aceste comentarii pupincuriste au un efect de bumerang.Faceti ce trebuie ca salarii si muuuulte avantaje aveti si lasati să aprecize oamenii, nu-i luati de fraieri.
  PĂREREA MEA!

  (25)
  • K2, K4 și T14

   Ai răbdare că intră imediat MUANEZII (cei cu MUREPSD) postacii SRI-ului, părțarii CIUMEI NEGRE SRI.

   (-7)
 11. eu

  90% din comentariile la stirile despre Niculae sunt adaugate de cei care deja au inceput o campanie electorala pentru postul de primar.
  Intentia este de prezenta aceste ”realizari” intr-un fel bombastic in asa fel incat sa devina o stire.
  Acest model de comunicare este specific mai ales tarlor din lumea a III-a unde electoratul este convins prin volum si nu prin calitate.
  Si acum daca tot vorbim despre lumea a III-a hai sa vedem cat de corecta, sanatoasa, efecienta si sigura este aceasta izolare termica cu care acest politician se lauda atat de mult.

  prof. dr. inginer Emilia-Cerna Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici.

  „În 15 ani va fi jale mare. Execuția este problematică. De multe ori, plăcile se aplică doar pe perete, nu și pe glafurile de la ferestre. Mulți dintre cei cu blocuri anvelopate se plâng de umezeala din casă.

  Primăriile și proiectanții nu promovează aplicarea grilelor de ventilație pe tocurile ferestrelor, iar clădirea rămâne îmbrăcată ca într-un sac de plastic, fără să poată respira”, detaliază Emilia-Cerna Mladin.

  Ea spune că, pe lângă sistemul de ventilație, lucrările de anvelopare ar trebui să presupună și diminuarea suprafeței caloriferelor din locuințe:

  „Degeaba termoizolezi dacă nu faci și economie la energie. Agentul termic fiind același, se face prea cald în casă, iar oamenii deschid geamul să aerisească. Eficiența crește în final cu 10-15%, în loc de 40%”.

  Președintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România, Szabolcs Guttmann, este de acord că polistirenul rămâne „soluția săracului”, deși greșelile de aplicare și abuzurile nu-și găsesc nicio scuză.

  „Polistirenul este o opțiune individuală și socială, pentru că trăim într-o societate săracă, iar veșmintele sunt pe măsură. Materialul rămâne unul vulnerabil, dar reprezintă o investiție lesne de montat. Cum este montat este discutabil.

  ”Dacă majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană s-au declarat împotriva anvelopării locuinţelor cu polistiren, în ţara noastră aproape că nu există bloca în care izolația termică să fi fost făcută cu alt material, lucru criticat de specialiști. Arhitectul Ionel Oancea a explicat că acest material nu lasă să respire zidul şi, în acelaşi timp, între polistiren şi cărămidă apare o floră microbiană care în timp dăunează sănătății locatarilor.

  Există însă proprietari de apartamente care au ales izolația cu polistiren chiar și după ce au citit studiile care arată că se expun astfel, pe termen lung, la astm, bronșite sau boli de plămân.” —Adevarul

  Faceti economie la factura de incalzire si cresteti factura la farmacie.

  Votul este aurul vostru, ganditi-va de 10 ori inainte sa-l dati pe un pumn de margele unor politicieni…..

  (16)
  • Andreea Baciu

   Bla.., bla, bla! Du-te si vb cu oamenii ce au blocul proaspat izolat si vezi ce parere au?
   Sunt foarte multumiti, iti spun eu ca sunt vecinii mei de pe scară.
   In acesta iarna eu am platit cu 120 de lei mai putin in fiecare luna ptr a incalzi un apartament de trei camere.
   Vara trecuta muream de cald in bloc, acum in zilele toride nu-mi mai vine sa ies din casa de de bine si de racoare ce e.
   Asta inseamna izolare termica, in rest totul e poveste.

   (-17)
 12. pop i.a.

  Pe ce criterii s-a ales ordinea de anvelopare,probabil pe ,,pile”.De 3 ani e depus dosarul si NIMIC.Curios nu?

  (2)
 13. Despre mancurții bistrițeni

  Despre bistrițeni și mancurți

  Mancurții erau și ei izolați termic. Mai întâi li se rădeau capetele care erau apoi acoperite cu o beșică din piele de cămilă deoarece poliesterul s-a descoperit mult mai târziu. Cu beșicile pe cap arătau ca voi la Băile Figa sau pe Pârtia Cocoș. În plus li se legau mâinile și gâtul li se punea într-un jug din lemn de jugastru. Erau depuși câteva zile la soare și tot atâtea nopți la frig. Suferințele prin care treceau – chiar dacă izolați termic, erau cumplite. Astfel mancurții deveneau scalvii perfecți. Bistrița, drepți! Culcat! Înainte, marș!

  (4)
 14. Despre mancurții bistrițeni

  Mancurții erau și ei izolați termic. Mai întâi li se rădeau capetele care erau apoi acoperite cu o beșică din piele de cămilă deoarece poliesterul s-a descoperit mult mai târziu. Cu beșicile pe cap arătau ca voi la Băile Figa sau pe Pârtia Cocoș. În plus li se legau mâinile și gâtul li se punea într-un jug din lemn de jugastru. Erau depuși câteva zile la soare și tot atâtea nopți la frig. Suferințele prin care treceau – chiar dacă izolați termic, erau cumplite. Astfel mancurții deveneau scalvii perfecți. Bistrița, drepți! Culcat! Înainte, marș!

  (2)
  • bonaru™

   Atentie, este vorba de fabricile care produc cabluri (sarma), nu cablaje.
   La Bistrita se produc cablaje, nu cabluri. Dar la cum ii scris articolul nici nu ma mir ca se face confuzie.

   (0)
 15. I. Alexa

  Fară îndoială, este de recunoscut PUBLIC că reabilitatea termică a blocurilor de locuinţe este o acţiune pozitivă, cu urmări benefice pentru cetăţean dar şi pentru mediul înconjurător. Bineînţeles că există sau se manifestă şi mici probleme care nu se pot evita. De ce? Pentru că la această activitate participă şi OAMENI de tot felul, profesionişti, competenţi dar şi necalificaţi sau neglijenţi.
  Reabilitarea termică a bl. nr. 3 din str. Eminescu a depăşit termenele propuse de panourile firmelor de construcţii câştigătoare. Acţiunea propriu-zisă a fost făcută haotic, de mai multe echipe de muncitori angajate din alte judeţe. Nici o lucrare de etapa nu s-a făcut logic: s-a început azi, s-a întrerupt câteva săptămâni, s-a reluat lucrarea, iar s-a întrerupt… Şi tot aşa! Împrejurul blocului a fost o zonă-dezastru cu mizerii de nedescris, cu porţiuni de circulaţie rutieră blocate… Nu am văzut un şef de şantier competent şi cooperant cu subordonaţii!, ci doar mici şefi sau patroni de la firme/subfirme care stăteau, precum stăpânii de sclavi de pe plantaţiile de bumbac, cu ochii pe muncitorii obosiţi, nemâncaţi şi însetaţi. Chiar în zile de repaus legal! Dar, în final… totul s-a terminat cu bine.
  La reabilitarea blocului în care locuiesc semnalez Primăria că şi EU am fost ÎNŞELAT! AM LUAT ŢEAPĂ… de 80 de lei! CUM? Am încheiat un Contract cu ROMCO SISTEM – Bucureşti (director general Radu Dragoş Cristian) prin care firma de tâmplărie P.V.C., pentru 80 de lei achitaţi anticipat, ar fi trebuit să îmi execute “Plasa împotriva insectelor” la una din ferestrele balconului nou. Acest lucru NU s-a întâmplat nici azi, 9 aug. 2019, deşi am sesizat şefii care erau în preajmă. Ultima mea speranţă s-a spulberat şi ea acum câteva săptămâni; meşterul cu nr. de ţel. 0722/303745 a venit în apartament, a măsurat din nou locul de amplasare a plasei şi a promis că a doua zi o va aduce, lucru care NU s-a întâmplat. Tipul a dispărut în neant… şi în tăcere, nerăspunzând la telefon. Ţânţarii mă atacă şi îmi sug sângele…
  Având în vedere această situaţie (Am contractul semnat su parafat!!), dle CRISTIAN NICULAE vă rog PUBLIC, din nou, să mă ajutaţi în rezolvarea problemei semnalate şi să NU semnaţi RECEPŢIA la acest bloc decât atunci când plasa de insecte va ajunge la geamul meu! Este vorba de înşelăciune şi furt, fapte care NU trebuie trecute cu vederea! Vă mulţumesc anticipat!
  Sănatate tuturor! La bună vedere!

  (1)
 16. nelu smenxicanu

  lucruri de mantuiala, deviz de lucrarri inexistent sau ascuns, DAR DE PLATA TE OBLIGA LA IMPOZITE SI TAXE nici in ziua de azi nu stiu de ce si de unde au scos cat am de platit, plus mi-au lasat geam spart si au promis ca il inlocuies, nu i-am mai vazut de atunci si sunt ani buni
  nimeni nu zice ca izolarea ar fi rea pt un bloc dar facuta ca lumea nu fusarita cu 10 echipe schimbate de muncitori

  (4)
 17. Tudor

  Bravo ca se face ceva in Bistrita, dar nu voi vota niciodata nici o persoana din acest partid mizer, care a tinut justitia in corzi, care a dar legi pentru liderul lor, care a scos sute de mii de oameni in strada si nu a tinut cont de strigatele lor… care a eliberat violatori si criminali in baza recursului compensatoriuu… Nu voi vota niciodata un om politic din PSD intrucat prin tacerea lor in perioada Dragnea au fost complici la batjocorirea Romaniei. Asa ca dle Niculae daca vreti voturi schimbati-va partidul.

  (5)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.