De ce mi se pare o situaţie demnă de comentat? Fiindcă trăim în oraşul în care avem „n” organizaţii ale scriitorilor care îşi dau unii altora premii ba la gala culturii bistriţene, ba la gala culturii judeţene. Iertaţi-mă că nu am folosit majuscule, dar nici nu am reţinut cu adevărat cum s-au intitulat evenimentele respective de importante ce au fost. Mai trăim şi în oraşul în care sunt unii oameni care se laudă că au publicat a zecea carte, dar nu cred că se pot mândri şi cu un număr de zece cititori. Cu toate acestea, lansările de carte îi lasă indiferenţi pe culturnicii noştri preocupaţi să scrie texte despre ei înşişi pe care să le publice în ziare folosind numele altora ca să pară a fi „cronici obiective”. Brrr!
Deşi sunt absolvent de Litere, lansările de carte nu sunt evenimente pe care să-mi fi propus să nu le ratez în viaţă. Nu sunt colecţionară de autografe, dar am stat odată la rând o oră şi ceva pentru ca Octavian Paler să scrie pe „Viaţa pe un peron” numele meu. Şi nu l-a greşit spre deosebire de mulţi, mulţi alţii care mă cunosc de o viaţă şi-mi spun în continuare Cristina. Mai am în bibliotecă o carte pe care mai am un autograf de la un scriitor american, dar nu sunt eu cea care l-a obţinut, ci o dragă prietenă mi-a oferit acest dar minunat. Deşi am două exemplare din cartea „Cu sufletul rămas în viaţă” nu m-aş despărţi de niciuna dintre ele fiindcă preţuiesc la fel de mult autograful ca şi conţinutul cărţii.
Nu vreau să vorbesc aici despre mine. Nu mă consider scriitor pentru că nici nu sunt, dar ştiu atât de multe persoane care s-au împăunat cu această titulatură şi care sunt veşnic absente de la orice eveniment editorial care exclude casta lor. Nu-i cunosc pe toţi personal şi nici nu voi emite aici judecăţi de valoare, dar înclin să cred că unora dintre scriitoraşii care umblă cu cărţile în plasă (ca să le dea oricui le iese în cale) le place extrem de mult să creadă că sunt geniali. Tot ei sunt în al nouălea cer când citesc o cronică laudativă la adresa propriei persoane, fie scrisă chiar de ei înşişi. Că aceste caste sunt finanţate cu bani de la bugetul local (vezi Cenaclul „Conexiuni”) sau cu bani de la cel judeţean (vezi „Mişcarea literară”) este o altă discuţie. Posteritatea va judeca singură pe ce maculatură am aruncat banii publici în epoca internetului în care oricine se poate exprima, liber, pe un blog.
Ce mă deranjează pe mine este mâncătoria din această breaslă, invidia fiind, se pare, trăsătura dominantă a burgului de provincie. Scriitorii se urăsc între ei, politicienii s-ar omorî dacă ar putea, medicii nu încap unii de alţii, jurnaliştii şi avocaţii la fel, dovadă că trăim într-o lume extrem de limitată în care ipocrizia ne caracterizează pe toţi. Am face orice numai să nu recunoaştem că altul e mai bun ca noi ca şi cum simpla recunoaştere a valorii ne scurtează viaţa şi ne ia din farfurii. Paradoxal, nu e aşa, dar noi ne înverşunăm să credem că e.
Am observat că, mai nou, extrem de înrăită, lumea nu vrea să accepte că nimeni nu e 100% rău şi că există părţi bune în fiecare situaţie dacă ai ochi să le vezi şi înţelepciune să le accepţi. La polul opus, nimeni nu este 100% bun şi nu face numai lucruri bune. Din păcate noi trăim în „cercul nostru strâmt”, purtăm ochelari de cal şi vedem ce ne convine. Din fericire, vorba lui Milan Kundera, „Viaţa e în altă parte” şi ferice de cei care au privilegiul să o vadă.
Cristiana Sabău
la lansare au fost – totusi- si reprezentativi PD-listi: Uiuiu, Somlea. Cinste lor!
D-na Cristiana in urbea d-voastra, ca si in multe altele de altfel, traiesc multi care scriu, dar sunt putini scriitori. Ati amintit de Cenaclul Conexiuni si va spun, ca un cunoscator, ca o mai mare adunatura de mediocri ( in frunte cu presedinta acestuia ) e greu de gasit. Bani publici aruncati degeaba pentru niste actiuni si texte care nu au nimic cu esteticul. De pilda, fel de fel de personaje, in general iesite la pensie, si-au gasit, brusc, vocatia literara, de unde pina mai ieri nu aveau, nici in clin, nici in mineca, ceva cu literatura. Unii, precum un concetatean de-al D-voastra, o nulitate poetica si un sfertodoct, pretinde ca sa fie stipendiat de autoritati, pentru ca el, nu-i asa, e un poet al urbei si urbea trebuie sa aiba grija de astfel de putori pretinse geniale. Nici un critic serios nu scrie despre ei, dar o parte a presei locale ii prezinta ca pe geniile urbei, aceasta presa nestiind nici ea cu ce se maninca adevarata literatura. Si uite asa, niste nestiutori, fac reclama la niste mediocri, iar adevaratele valori, desi biruitoare in timp, nu se vad astazi din cauza padurii de uscaturi. Si banii se duc cu entuziasm pe fel de fel de nimicuri si de nulitati. Nici un criteriu obiectiv nu este pus in joc: sa fie membru al USR, sa aiba studii superioare ( semn ca totusi mai intelege cite ceva ), sa aiba critica pozitiva de specialitate, etc. S-a ajuns la o confuzie ingrozitoare care alimenteaza mediocritatea. Nici un mediocru nu vrea nici un criteriu pentru ca nu-l avantajeaza deloc. Dar ar fi multe de spus si nu este cazul aici. Analiza D-voastra e una pertinenta. Pacat ca aveti confrati ce se complac in a alimenta confuzia.