Actualitate

Bistriţa, pepinieră de informaticieni! Ei sunt puştii care vor să calce pe urmele lui Rareş Buhai!

Circa 20 de elevi de clasa a V-a au susţinut, marţi, la Şcoala Gimnazială nr. 4 Bistriţa, testul de intrare în clasa de excelenţă la informatică. Toţi vor să calce pe urmele lui Rareş Buhai, cel mai medaliat elev bistriţean la concursurile internaţionale de profil. "Suntem profesori binecuvântaţi dacă în viaţă întâlnim un elev ca Rareş Buhai", a spus Susana Gălăţan.

Copiii au venit de la toate şcolile din Bistriţa, dornici să înveţe cât mai multe de la cei mai buni profesori de informatică din judeţ. Încurajaţi de părinţi, care sunt convinşi că informatica va deveni în curând un alfabet pe care trebuie să-l înveţe toată lumea, cei mici i-au demonstrat Susanei Gălăţan, inspector de informatică, dar totodată şi profesor la clasele de excelenţă, că ştiu multe despre computere. Ei au aflat, cu tristeţe, că, dacă vor trece testul, nu se vor întâi prea des cu tastele pe care le folosesc mai des la jocuri.

„La informatică să ştiţi că nu facem utilizare deloc, facem numai programare ca să ne pregătim pentru olimpiadă şi pentru a deveni programatori, cei care au salarii foarte bune, de patru ori salariul meu din prima lună de angajare. Aşa o să ajungeţi voi dacă sunteţi buni!”, le-a spus Susana Gălăţan copiilor.

Am întrebat-o pe doamna Gălăţan ce şanse au aceşti copii să facă performanţă. „Şansele sunt foarte mari dacă ei au o gândire cât de cât structurată. În primul rând, la programare, contează logica şi gândirea structurată a copilului. Dacă ei sunt instruiţi deja să gândească logic, din prima mie îmi va fi uşor şi îi voi putea conduce repede spre performanţă. Dacă nu, formăm gândirea, mergem cu paşi mai mici şi facem tot posibilul încât să ajungem la performanţă. Clase de excelenţă în informatică am avut şi înainte de Rareş Buhai, dar aşa performanţă cum am atins cu el, nu am mai atins cu niciun elev. Sper să găsesc în generaţiile actuale elevi care să tindă spre performanţa lui Rareş. Pot spune că performanţe ca ale lui destul de rar putem atinge şi suntem profesori binecuvântaţi dacă în viaţă întâlnim un asemenea elev. Din generaţiile de elevi care termină matematică-informatică, cel puţin 50% se îndreaptă spre informatică şi au cariere foarte bine plătite”, a spus Susana Gălăţan.

Inspectorul de informatică spune că, încurajaţi de succesul lui Rareş, începând de anul trecut vin foarte mulţi elevi la clasele de excelenţă. „În clasa a VI-a am deja trei elevi cu care sper să facă performanţă. Sunt elevi care au muncit şi peste vară şi sper ca la olimpiade să obţinem rezultate bune, cel puţin menţiuni aştept de la ei”, a spus Susana Gălăţan.

Orele la clasa de excelenţă la informatică se ţin după-amiaza.

Cristiana Sabău

informaticieni 2 informaticieni 3 informaticieni 4 informaticieni 5 informaticieni 6 informaticieni 7 informaticieni 8 informaticieni 9

6 comentarii

    • Pai cam are, pt. ca acesti copii ambitiosi sunt scuiptati in fata de personaje gen Becali, Voiculescu sau chiar Ponta care nu dau 2 bani pe educatie dar isi dau mana cu infractorii si penalii si in promoveaza in parlament si guvern. Ce vor spune acest copii peste 10 ani, privind in urma, de acest guvern penal care ar fi trebuit sa ii sustina???

  • Cine a ,,ridicat” personajele gen Becali, Voiculescu sau Ponta ?! Aud?…Nu societatea romaneasca atat de ,,manelizata” dupa anii ’90? Au picat oare din neant aceste personaje?…Sau cumva suntem si noi (unii) complici si acum ne ,,lepadam” de ei cu glasuri din ce in ce mai crescande spre a nu fi incriminati alaturi de ei?!Mai ganditi-va un pic….

    • intr-un fel da, noi i-am produs.dar este o mare diferenta in a te afirma singur si a te ,,ajuta,, cineva [in cazul lor statul] , foarte mare diferenta.

  • Doamna Galatan Susana (in poze), probabil ca sunteti OK ca „om de sttinta”, dar nu va stiu ca un bun pedagog. Probabil v-ati mai educat intre timp :). Iar legat de „pepiniera” deIT-sti si cei are ajung sus domeniu: NU este meritul profeorilor! Este meritul celor care muncesc sa ajunga acolo ! Si asta pentru ca drumul evolutiei in cariera de IT-st, este destul de dificultos, si fara determinare si ambitie nu se ajunge nicaieri…. vbesc din experienta properie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.