Actualitate

Judeţul Bistriţa-Năsăud este situat într-o zonă care nu e supusă seismelor

La două săptămâni de când în satul gălăţean Izvoarele au început să apară cutremure repetate, specialiştii şi autorităţile nu au oferit, deocamdată, o explicaţie clară a cauzelor care duc la producerea unor astfel de fenomene. Bistriţa-Năsăud este departe de Vrancea, dar multă lume se întreabă dacă nu cumva seismele se vor resimţi şi la noi.

„Caracteristica generalã a cutremurelor din România este aceea cã, în general, sunt de adâncime medie, cel mai adesea cu epicentrul în zona de curburã a Carpaţilor, la confluenţa  plãcii geologice  est-europene şi  respectiv a stratului  sub-geologic moerian şi inter-alpin.

Profunzimea medie a epicentrelor se situeazã la 100-150 km adâncime, cu magnitudinea de pânã la M = 7pe scara Richter, intensitãţi de pânã la VII – VIII pe scara M.S.K. (Medvedev – Spoheuer – Karnik).Datele statistice aratã cã periodicitatea cutremurelor de mare amploare în Vrancea, este de circa 100 de ani, cu circa trei perioade de activitate seismicã intensã.

Judeţul Bistriţa-Năsăud este situat într-o zonă muntoasă şi depresionară care nu este supusă fenomenului seismic. Judeţul nostru este situat în zona de intensitate de gradul VI- pe scara Mercali”, se arată într-un raport al ISU Bistriţa-Năsăud, postat pe pagina web a instituţiei.

Potrivit paginii web a Institutului de Fizica Pământului, în Depresiunea Transilvaniei  este situată o alta zonă seismică, între Târnava Mare şi Târnava Mică. Cutremurele semnificative, cu magnitudine mai mare de 5, au fost totuşi semnalate.  Cel mai mare cutremur înregistrat a fost cel din 12.11.1978, de magnitudine M = 3.3, la o adâncime de 10 km. Este posibil ca focarele să fie situate pe fracturi sub Depresiunea Transilvaniei.

Iată care au fost cutremurele importante produse în regiune:

8.01.1223, Mw = 5.9, h = 10 km, I = 8

19.10.1523, Mw = 5.9, h = 10 km, I = 8 (în apropiere de Mediaş)

18.03.1223, Mw = 5.6, h = 10 km, I = 7

15.02.1786, Mw = 5.3, h = 10 km, I = 7

 03.10.1880, Mw = 5.3, h = 10 km, I = 8

În vecinătatea judeţului nostru s-au mai produs cutremure în Maramureş, intensitatea lor maximă fiind în perioada 1876 – 1926, uneori cu multe replici. Ele s-au produs pe un aliniament de la Sighetul Marmaţiei spre vest, în lungul Tisei, sau pe aliniamente NV-SE între Sighet – Ocna Şugatag şi Coştiui – Strâmtura. Acestea din urma sunt paralele cu structurile Carpaţilor Orientali.

În zona Baia Mare s-au produs cutremure simţite cu intensitate V-VI, unul la 30.06.1978 (Mw = 4) şi trei cutremure în martie 1979. Această zona este plasată pe o fractura adâncă orientată V-E, care se extinde spre est şi corespunde zonei de rădacină a pânzei de la Poiana Botizei, apoi se prelungeşte şi intră în contact cu falia ce delimitează la nord Masivul Rodnei.

Sursa: ISU Bistriţa-Năsăud şi Institutul de Fizica Pământului

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS