Actualitate

Bistrița s-a înfrățit cu Ungheni și Soroca din Republica Moldova

De Ziua Națională a României, Bistrița s-a înfrățit cu orașele Ungheni și Soroca din Republica Moldova. Acordurile de înfrățire au fost semnate de primarii celor trei municipii, Ioan Turc, Alexandru Ambros respectiv Lilia Pilipețchi. Festivitatea a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Bistrița.

”Mă bucur enorm că trăim împreună un asemenea moment, un moment cât se poate de fast. Să fie într-un ceas bun! Am ajuns la Ungheni și totodată în Moldova prima oară în 24 februarie, exact când a început războiul din Ucraina. Orașul Ungheni se dezvoltă, se fac lucruri foarte frumoase. M-am întors la Ungheni de Ziua Națională a Republicii Moldova, 27 august, unde am avut bucuria să o cunosc personal pe doamna Maia Sandu. Am mers apoi la Soroca, vechi oraș românesc, pe Nistru, unde am găsit o vână românească autentică. M-am simțit și acolo ca acasă. Nu doresc ca aceste acorduri de înfrățire să fie forme fără fond, trebuie cu adevărat să facem lucruri care să se vadă și care să rămână. Un consilier din Ungheni mi-a spus că vrea să deschidă la Bistrița un punct de lucru pentru livrare de îngrășământ organic. Îi încurajez pe oamenii de afaceri din Bistrița să se uite la Moldova ca un loc propice pentru afaceri bune”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc.

”Suntem mândri că putem sărbători Ziua Națională a României împreună cu frații noștri, la Bistrița. Noi, cei din stânga Prutului, privim cu mare respect spre România, tot timpul am simțit umărul fraților noștri români, am simțit sprijinul dvs. și la bine și la rău, ajutoarele trimise și de aceea vă iubim. Iubim România pentru că vorbim aceeași limbă, iubim România pentru că avem aceeași istorie, avem aceleași tradiții. Noi suntem deja frați, acum înfrățim localitățile în beneficiul cetățenilor. Este un pod imaginar pe care îl construim pentru ca să poată merge pe acest pod cât mai multă lume. Acest pod trebuie să fie în ambele sensuri. Suntem gata să primim din experiența dvs., dar avem și ce oferi din experiența noastră”, a afirmat primarul din Ungheni, Alexandru Ambros.

El a venit cu un cadou special: un covor imprimat cu portretul lui Ștefan cel Mare, la Ungheni fiind o mare fabrică de covoare, precum și un tablou reprezentând cea mai veche biserică din orașul său. Ioan Turc i-a înmânat o lucrare înfățișându-l pe Andrei Mureșanu, semnată de sculptorul Mircea Mocanu.

”Bine v-am găsit, fraților! Vrem o relație strânsă de colaborare cu bistrițenii, reciproc avantajoasă. Putem spera la un destin mai modern. Primiți îmbrățișările comunității noastre. Vă iubim din întreg sufletul”, a spus primarul din Soroca, Lilia Pilipețchi, care i-a oferit primarului Ioan Turc o icoană și Cetatea Soroca în miniatură.

Bistrița mai este înfrățită cu Besancon (Franța), Zielona Gora (Polonia), Columbus (SUA), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia), Wels (Austria), Wiehl (Germania), Rehovot (Israel).

Seara s-a încheiat la Palatul Culturii, cu un concert simfonic extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană.

7 comentarii

 • ,,Mă bucur enorm că trăim împreună un asemenea moment, un moment cât se poate fast ,,Cât se poate de FALS. Moldova, de peste Prut are una ocazie unică, una la un secol ,să fie alături de frații și surorile de simț și gândire. Din păcate nu e înțelepciune! Dar nu i bai, sănătoși să fim!

  15
  6
 • Și așa s-au rezolvat toate problemele Bistriței. Nici nu avea altă treabă jumătatea asta de primar decât să se infrațească cu moldovenii. Felicitări. La cât mai multe deplasări și concedii din bani publici. Poate data viitoare găsești ceva prin Australia sau America de Sud.

  27
  7
  • In viziunea primarului aceste infratiri inseamna progres. Ce sasi? Pe asta ceezi ca il duce capul la ceva? La dobotocul cekalat ii trebuia sa se infrateasca cu chinezii, la asta cu moldovenii.
   Si apoi ne miram ce bine o ducem.
   Desteptu de presedinte le da gaz si curent la moldoveni, la ucrainieni le dam la fel cacalau de bani pe cazari.
   Dar pentru Romani, cine ce face????
   Un kk!

   7
   1
 • Din pacate unii comentaci sunt tot la fel de toxici si la Ziua Nationala si doar isi arata si ei impostura.Voi mai gasiti ceva bun in viata voastra ?
  Felicitari domnului Primar si administratiei ca si-au primit fratii adevarati .
  La Multi Ani Romania si Moldova !

  8
  19
 • Felicitari!!! Unirea o facem noi incepand de jos. Astept sa vad un plan concret de actiuni comune, care sa ne aduca mai aproape unul de celalal.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.