Lipsa cerşetorilor de pe străzi, de pe plajă şi din restaurante am observat-o chiar din prima zi în care am ajuns pe litoralul Mării Negre poate şi pentru că Bistriţa e atât de plină de ei încât a devenit aproape o marcă a oraşului nostru. Nu poţi merge la cumpărături fără o ciurdă de puradei în spatele tău care-ţi cere 50 de bani, nu poţi bea o cafea pe pietonal sau oriunde în altă parte fără să nu fi înconjurat de o gloată care-ţi cere ceva, nu poţi mânca liniştit la o terasă fără să vină băiatul cu florile şi să ţi le îndese pe gât cu tot cu găleata lui şi cu privirea de milog. E plin de cerşetori peste tot chiar şi în parcările instituţiilor unde se foiesc zilnic gardieni şi poliţişti locali, dovadă că aceştia fie nu le fac nimic, fie cerşetorii au ajuns atât de nesimţiţi încât nu le mai pasă.
Am aflat într-o şedinţă la Prefectură că judeţul are 73.000 de beneficiari de ajutoare sociale printre care se află, mă gândesc, şi cei care ne trag zilnic de mânecă să le dăm bani. Doar o mică parte dintre aceşti oameni sunt bolnavi şi au dizabilităţi care-i împiedică să muncească. Majoritatea primesc bani pur şi simplu, oarecum degeaba, fiindcă se consideră că nu au din ce să trăiască, iar statul le asigură un venit minim garantat. O să fiţi surprinşi, dar sumele nu sunt cu mult mai mici decât cele primite de un om care munceşte pentru salariul minim pe economie. Alţi aşa-zişi amărâţi iau bani de la stat fiindcă au copii şi fac în continuare pe bandă rulantă pentru alocaţii inclusiv ca să ne impresioneze pe toţi cu progeniturile pe care le ţin în braţe pe la uşile bisericilor şi prin parcările marilor magazine. Cum să nu dai bani unei biete mame cu un copil? Uite aşa! Câtă vreme ne plătim lunar taxele şi impozitele la stat, ne dovedim a fi cetăţeni responsabili care finanţăm din munca noastră 73.000 de asistaţi social. Nu mai vorbim aici de faptul că o bună parte dintre ei nu merită să primească niciun leu că ne pierdem vremea. Milogii au vile cu turnuleţe pe la ţară, „Merţane” în curţi, dar ştiu să-şi vândă bine imaginea de săraci şi oropsiţi ai sorţii pe la oraş unde numărul naivilor este invers proporţional cu ceea ce ar trebui să fie gradul de civilizaţie urbană.
Iar dacă tot veni vorba de autorităţi, incompetenţa lor crasă îşi spune cuvântul. Degeaba ridici cerşetorii cu duba şi-i duci la gară. Muştele se vor întoarce la borcanul cu miere. Degeaba le dai amenzi unora care nu concep decât să primească bani, nu le vor plăti în veci. În schimb, dacă statul ar avea o bază de date bine pusă la punct, poliţistul local i-ar face o fotografie omului de pe stradă cu tableta, ar încărca-o în sistem, iar funcţionarul ar tăia ajutoarele sociale ale cerşetorilor cât ai zice „peşte”. Oare de câte secole mai are nevoie România ca să tasteze CNP-ul cuiva şi să-i apară tot istoricul unei persoane – aşa cum vedem în filmele americane – sau să scaneze o fotografie şi să ştie totul despre individul respectiv? În era informaticii numai la noi e posibil să nu ştii cine sunt cerşetorii, de unde vin, unde pleacă fiindcă statul e mai cerşetor decât toţi la un loc şi mai hoţ. De unde să furi bani dacă nu din sacul cel mare în care se aruncă multe, multe miliarde şi nimeni nu mai ştie încotro se duc?
De vină pentru numărul mare de cerşetori din Bistriţa sunt, în opinia mea, şi preoţii care continuă să propovăduiască o falsă milostenie fără să le spună, de fapt, enoriaşilor că dându-le bani unora care stau cu mâna întinsă nu fac altceva decât să încurajeze lenea şi hoţia – păcate condamnate de cele zece porunci. Aşa cum le vorbesc oamenilor despre milostenie, tot aşa ar trebui să le spună şi despre cei 73.000 de asistaţi social din judeţ, oameni care primesc bani de la stat fiindcă restul muncesc şi plătesc taxe şi impozite. Omul de rând care e corect şi milostiv ar trebui să afle mai des şi de la toată lumea – profesori, preoţi, autorităţi – că e de cel puţin două ori milostiv: o dată pentru că plătind contribuţiile la stat susţine 73.000 de asistaţi social şi în al doilea rând că tot din contribuţile lui îşi iau salariile preotul, profesorul, poliţistul local, gardianul, inspectorul social, etc. E un adevărat păcat – adică o risipă inutilă – să mai bage încă o dată mâna în buzunar să le sporească acestor două categorii veniturile. Le spune cineva oamenilor lucrul acesta? Nu am auzit!
Ca să nu mai vorbim că tot omul de rând ar merita să ştie că la Bistriţa există un adăpost pentru cei fără casă – de cele mai multe ori gol fiindcă banii se fac în stradă, vreo trei cantine sociale – una a Primăriei, alta a Bisericii Ortodoxe, alta a Bisericii Greco-Catolice, numeroase ONG-uri care folosesc 2% din veniturile noastre ca să ajute săraci, dar şi milioane de euro, bani europeni. Pe toate le finanţează omul de rând, contribuabilul care lucrează. Mult trâmbiţatul CAS din aceste zile e actul de milostenie al fiecăruia dintre noi pentru săracii societăţii. Încetaţi să le mai daţi bani! Nu sunteţi deloc milostivi, sunteţi naivi şi creduli! Dacă autorităţile nu fac nimic decât să ne spună de ce nu pot face, măcar dumneavoastră deschideţi-vă larg ochii şi schimbaţi-vă atitudinea. Dacă alţii au putut să stopeze fenomenul în zone cu un vad excepţional pentru ei cum e litoralul Mării Negre, la noi de ce nu se poate?
Cristiana Sabău
la marea neagra nu se mai cerseste pentru ca acolo merg si cersetorii in concediu , sa-si faca baia anuala :)))
73.000 de asistaţi social din 277,861 locuitori. 26%. Un sfert. Mult.
sintem fraieri si prosti noi astias care muncim inca si tinem in spate sugativele si trintorii. trebuie facut ceva . oricum prin astia se asigura voturi gratuite si sigure, se cistiga alegeri si se fac prognoze. oricare partid sau formatiune politica s-au bazat si i-au incurajat si le-au dat orice si oricit de-a lungul timpului. toti sint vinovati.eu am avut numeroase discutii si solutii la aceste probleme, dar……nu se iau in considerare .le las pe cind voi ajunge primar.
Citez din articolul tau precedent: „Alocaţia de stat pentru copii – 200 lei/lunar până la vârsta de 2, respectiv 3 ani pentru copilul încadrat în grad de handicap şi de 42 lei/lunar după această vârstă şi până la terminarea cursurilor învăţământului liceal sau profesional – a fost primită de 62.228 de persoane.” Raman deci vreo 10.000 de asistati. Deci, daca e sa ne referim strict la cifre, situatia nu e chiar asa neagra.
In privinta alocatiei pentru copii, sigur, poate ca unele corectii ar fi necesare insa tinand cont de faptul ca in Romania populatia scade in mod natural de multi ani (fara a pune la socoteala si fenomenul migratiei) ceva trebuie facut. Italia se intreaba ce anume, in conditiile in care anul trecut au ajuns si ei la sporuri negative in timp ce fabrica de copii din Franta functioneaza la cote ridicate. Acum 100 si ceva de ani, la sfarsitul razboiului Romania avea aceeasi populatie ca si Turcia 18 milioane. Astazi noi avem tot catre 18 in timp ce turcii vor depasi in curand 80.
http://www.tititudorancea.ro/z/criza_economica_cresterea_populatiei_europa.htm
Sigur subiectul era altul si, in privinta fondului, judecata si concluziile tale sunt corecte.
73000..de asistati plus pensionarii cu pensii nesimtite si o parte din ei sclerozati ============ psd
˝Astăzi este pomenită Sfânta Muceniţă Hristina (Cristina), una dintre multele femei care au arătat tărie bărbătească în înfruntarea prigonitorilor păgâni şi trup de înger în îndurarea celor mai cumplite chinuri . Biserica ortodoxă o cinsteşte ca pe una care i-a învins pe idoli şi L-a câştigat pe Dumnezeu prin jertfa curată a sângelui ei. [,,Sfânta Hristina era originară din Tir şi a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Era fiica unui mare dregător, Urban, care a hotărât ca fiica lui să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni. Urban i-a dăruit ca locuinţă cel mai înalt turn al palatului său, unde erau aşezate statuile zeilor din aur şi argint. Dar Hristina, care credea în Dumnezeul cel adevărat al creştinilor, a sfărâmat idolii tatălui său şi i-a împărţit săracilor. Pentru această faptă, din porunca tatălui său, Hristina a fost supusă la multe chinuri şi apoi ucisă.” Mai multe despre viaţa ei: http://www.ortodoxia.md/video/3276-sfanta-muceni-hristina-cristina -)
La mulţi ani tuturor celor ocrotiţi de această minunată muceniţă!˝