Actualitate

Un bistrițean, pe ”Tronul zeilor” (VIDEO)

Muntele Elbrus are altitudinea de 5.642 metri, fiind cel mai înalt din Caucaz, și cel mai înalt din Europa, după unii geografi. Acest fapt este controversat, o parte considerând Montblancul cel mai înalt, deoarece Elbrus se află chiar la granița dintre Europa și Asia. Muntele este un vulcan stins care are două vârfuri: Vârful de est (5.642 m) și Vârful de vest (5.621 m), ambele acoperite de ghețari (145 km²), distanța dintre piscuri fiind 1.500 de metri, iar punctul cel mai înalt al vârfului – marginea craterului.

Muntele este denumit de arabi Dschabal al-alsun „Muntele limbilor diferite”, alte popoare l-au denumit „Regele spiritelor”, „Tronul zeilor”, „Locul norocoșilor” sau „Sfânta înălțime”. Escaladarea durează în mod obișnuit 4-5 zile și necesită, de preferat, câteva zile suplimentare pentru aclimatizare. Până la altitudinea de 3.800 metri, în locul numit „La butoaie”, se poate ajunge folosind mijloacele de transport pe cablu. Următoarele tabere sunt „Priut”(4.300 m) si „Stâncile lui Pastuhov”(4.800 m), ascensiunea finală putând începe de la oricare din ele. De la „stâncile lui Pastuhov” până pe vârf ascensiunea durează circa 6 ore dar.

Prof. dr. Ioan Bâca de la Extensia Bistrița a UBB (Geografia Turismului), recunoscut montaniard în vârstă de 54 de ani, plecat în 3 august spre Caucaz, a reușit să-și vadă visul împlinit și să ajungă în 11 august pe Vf. Elbrus.

Ulterior, Ioan Bâca a postat filmul ascensiunii pe ”acoperișul Europei”:

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.