Actualitate Recomandări

Bistrițeni ”luptă pentru Basarabia”. Ce solicită unioniștii

Un grup de bistrițeni, printre care prof. Florin I. Bojor, a participat în Capitală, alături de câteva mii de persoane, la marşul ”Luptă pentru Basarabia”, organizat de Platforma Unionistă ”Acţiunea 2012”. Unioniștii cer ca Unirea să fie proiectul de ţară al României şi au constituit ”baricada pentru Unire”.

1-mars-basarabia-oct-16 2-mars-basarabia-oct-16 3-mars-basarabia-oct-16 4-mars-basarabia-oct-16

Manifestanţii au cerut premierului României şi reprezentanţilor partidelor politice să își asume clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, care să fie adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară. ”Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan sunt chemaţi de unioniştii din stradă să îşi asume Unirea ca proiect de ţară. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti este duminică, ora 14.00. Manifestanţii care au ridicat baricadă la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional”, anunţă unioniştii.

5-mars-basarabia-oct-16 6-mars-basarabia-oct-16 7-mars-basarabia-oct-16 8-mars-basarabia-oct-16

”La marşul pentru unirea Basarabiei cu România a participat şi o delegaţie de 21 de bistriţeni. Aceştia au răspuns invitaţiei organizatorilor – platforma civică „Acţiunea 2012” şi şi-au exprimat cu mult bun simţ dorinţa de unire a celor două ţări române: România şi Republica Moldova”, a precizat Florin I. Bojor.

Antonina Marian, 35 de ani: „Toţi cei care am dorit şi am reuşit să ajungem la marş, am vrut să participăm la scrierea istoriei moderne, să demonstrăm că dorim Unirea, că vrem să aducem Basarabia acasă, că vrem să dispară graniţele dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Desigur, mai sunt multe aspecte de pus la punct: legislative, administrative, teritoriale, economice, etc., însă mesajul transmis de întreaga societate, mai ales prin vocea participanţilor la marş, este prioritatea acestor timpuri pentru clasa politică: să ia atitudine, să întreprindă acţiuni concrete şi imediate în direcţia unificării românilor din cele 2 teritorii într-un singur stat independent, puternic şi democratic. Esenţa ce rămâne în urma acestei zile foarte importante este că suntem pe calea cea bună: vocea noastră a fost auzită, toată lumea a înţeles că Unirea trebuie sa fie un obiectiv naţional inclus în agenda oricărei guvernări, şi că liderii partidelor politice au răspuns pozitiv. Puterea este în mâinile noastre, a celor ce trăim în această societate în aceste timpuri. Unirea face puterea!! Doamne ajută!”

Adrian-Dorin Panti, 42 de ani: „Un eveniment deosebit început cu oameni sinceri şi frumoşi, cu copii în costume naţionale purtând Tricolorul cu voioşie. Un marş plăcut alături de români patrioţi care meritau şi un final deosebit. Păcat ca liderii au înţeles să facă altceva cu acest eveniment trădând încrederea acordată de cetăţenii participanţi. Aveau ocazia să intre în istorie, dar au preferat să strice tot ce au început în 2012”

Nicu-Marian Moldovan, 18 ani: „Pentru mine a fost un prilej să fiu alături de frații noștri moldoveni. Cu toate că vorbim aceeași limbă suntem despărțiți, ceea ce nu mi se pare corect. Dorința mea ca unirea să fie realizată este din ce în ce mai puternică și sper ca în viitor să devină realitate. România și Basarabia sunt aceeași țară!”

Ralph Berbecar, 17 ani: „În opinia mea ar trebui să se organizeze mai multe mitinguri de genul acesta. Sincer vă spun, mă bucur că am putut participa la acest marș pentru că în primul rând am învățat mult mai multe despre țara mea şi despre oamenii din Basarabia. Am înțeles de ce vrem aşa mult această unire, am fost uimit când am văzut atâția oameni fluturând steagul țării noastre. Mă așteptam să fie un eveniment la care nu va lua parte foarte multă lume, dar iată, că noi românii chiar îi iubim pe frații noştri. A fost o experiență frumoasă! Sunt mândru ca am putut lua parte la acest marș şi sper că cineva a luat în considerare faptul că am fost acolo şi am avut un cuvânt de spus: unire!”

Tiberius Cămăraş, 42 de ani: „Sunt fericit că tinerii înțeleg importanţa acestui moment. Ei sunt cei care contează pentru a realiza într-un viitor cât mai apropiat Unirea!”

Marcela Iuşan, 17 ani: „După această experiență am ajuns la concluzia că avem totuși o țară unită, o țară care poate lupta pentru ceea ce își dorește cu adevărat. Acest miting m-a impresionat prin mulțimea de oameni care au avut un singur țel: unirea Basarabiei cu ţara mamă – România!”

Ioana Bojor, 31 de ani: „Sâmbătă, o zi mare! Cel mai mult m-a impresionat faptul că, dincolo de egoismul şi individualismul care ne caracterizează ca fiinţe umane a acestor timpuri am întâlnit oameni plini de speranţă, optimism, bucurie şi dragostea de a fi împreună, de la copii în cârucioare la persoane trecute de 80 de ani. Ce poate oare să adune atâta diversitate? Doar un scop nobil, dincolo de o dorinţă personală! Multe sentimente m-au încercat când auzeam lozincile oamenilor: de la bucurie, la tremur, la lacrimi… Cu această amintire vreau să rămân: dincolo de decizia celor mari, trebuie să rămânem umani!”

Într-o postare pe blogul său, prof. Florin I. Bojor a povestit greutățile pe care le-a întâmpinat nu de mult la granița cu Republica Moldova:

”Prima dată când am dorit să vin acasă, în Republica Moldova a fost în aprilie 2009. Atunci am fost oprit la graniţa moldovenească de la Sculeni pentru simplul motiv că sunt român, deşi grănicerul care m-a respins avea acelaşi nume de familie ca mine: Bojor (nume românesc foarte rar). Istoria s-a repetat în 23 septembrie 2016 când împreună cu familia mea am fost respinşi din nou de statul moldovenesc. De această dată, motivul a fost: „lipsa procurii pe mijloc de transport”. Adică, proprietarul maşinii, mama mea, Bojor Garofiţa nu era în maşină cu noi, şi nu aveam împuternicire/ procură că mama mea mă lasă să conduc maşina noastră familiară. Nu înţeleg, de ce o doare pe Republica Moldova raportul de rudenie sau asociere dintre şoferul maşinii cu numere româneşti şi proprietarul acesteia, atâta vreme cât statul român, prin poliţia românească de frontieră nu este interesat de acest lucru? Ce să înţeleg, că grănicerii moldoveni mă protejează mai bine decât grănicerii români? Eu ştiu că-mi plătesc taxele statului român şi dacă doresc protecţie, o doresc de la ţara la care sunt plătitor. De când Rep. Moldova îmi protejează interesele fără ca eu să-mi doresc acest lucru? Dacă nu aş cunoaşte antecedentele comuniste ale serviciilor statului moldovean aş crede că Republica Moldova e bunul samaritean, însă tot aşa URSS în numele protecţiei îşi persecuta proprii cetăţeni… Cum am stat mai mult timp în vamă am observat umilinţa legislativă la care noi românii suntem supuşi, respingeri după respingeri pe motive, uneori bizare: asigurare tipărită pe hârtie albă şi nu pe verde, o găleată de vopsea lavabilă, 4 cauciucuri, etc. La acestea adăugându-se interdicţia de a cumpăra produse moldoveneşti de la magazinul din vamă. Trebuie subliniat că nu am ce reproşa comportamentului civilizat, cuviincios arătat de către grănicerii moldoveni. Problema, în substrat, rămâne una singură de ordin legislativ şi moral: ce drum alege Rep. Moldova – România şi Uniunea Europeană sau Rusia?”.

17 comentarii

 • Scopul este nobil dar modul de aplicare lasă de dorit și ne arată că oamenii ăștia s-au născut ieri și acuma vor Unirea cu Basarabia. De la cine cer domniile lor să-și asume UNIREA ca proiect de țară?!? de la ”Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan”??? Exact de la cei care au lucrat și lucrează împotriva UNIRII și mai mult decât atât împotriva Unității Poporului Român. Sunt unii acolo în lista de mai sus care au ordin clar să distrugă România ce să mai vorbim despre UNIREA cu Basarabia…
  p.s. O eventuală UNIRE nu se face prin proteste, prin ultimatumuri date unor politicieni ba mai mult și celor care au distrus sau distrug țara noastră. UNIREA adevărată se face numai și numai în SPIRITUL în care a fost făcută și MAREA UNIRE adică acela al FRATERNITĂȚII. Oamenii trebuie într-o imensă majoritate să-și dorească cu toată ființa lor această UNIRE, iar procesul să se desfășoare într-o mare sărbătoare națională, cam ca la o nuntă de poveste…

 • In mod nefericit manifestatia pro-unire organizata cu o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale din Republica Moldova a concis cu manifestarea PRU la care simpatizantii „mândri că sunt români” ai lui Ponta si Ghita au primit, în Parcul Izvor, cârnaţi cu pâine. Nu e de mirare ca printre tinerii manifestanti s-au strecurat simpatizanti ai extremei drepte si antisemiti declarati. De altfel, tot in mod nefericit manifestatia coincide cu declansarea de catre armata romana a masacrului de la Odesa. Cu siguranta ca imaginile de la Bucuresti vor fi folosite intens de propaganda candidatului rusofil Igor Dodon, care va reactiva mesajele propagandei bolșevice.
  Oficina de propagandă a rusofilului Sebastian Ghiță, România TV, a dezinformat crunt, transformând incidentele cu jandarmii într-o revoltă împotriva Guvernului Cioloș. Cei cinci manifestanți reținuți au fost prezentați drept „arestați”. Ghiță însuși s-a dus la secția de poliție „să-i salveze”, comic-eroic, pe cei reținuți. Îl știți pe Ghiță: cel de la PRU (Partidul România/Rusia Unită). Scenă suprarealistă în Piața Victoriei: un grup de cetățeni ai Republicii Moldova, vorbind mai bine rusește decât românește, strigă „Jos Cioloș!”. Iar Cioloș nu e premierul Republicii Moldova.

 • Din pacate multi din cei care isi doresc unirea cu Basarabia….surpriza ….habar nu au ce vorbesc!!!
  „Fratii” nostri de peste Prut nu isi doresc unirea cu Romania si o alta problema …trebuie sa se gandeasca cati bani trebuie investiti in Republica Moldova ca sa o poti ridica la un nivel acceptabil!
  Ce resurse are Republica Moldova!?!??
  Oare ne dorim granita cu Tiraspol!?!?
  Doare necunostiinta!!!

 • „Intrebare: cati dintre voi v-ati gandit sa cereti autocarul unei institutii publice judetene pentru a va deplasa la un miting in Capitala? Unii nu doar ca au cerut, ci si au obtinut. Pai daca autocarul ala chiar e pentru orice si oricine, il vreau si eu pentru un weekend!”
  Se confirma deci: autocarul de la Ponta, benzina de la Ghita si organizatorii de la Base si Noua Dreapta. Daca-i Unire, unire sa fie! Manati mai!

 • Se vede treaba ca domnul Bojor nu si-a gasit inca o parohie. Pe de alta parte, au facut participantii respectivi niste calcule referitoare la costurile a ceea ce isi doresc ei? Romania nu are bani pentru nevoile ei (sanatate, educatie, infrastructura) daramite pentru cele ale necajitilor de dincolo de Prut.

 • Câtă ignoranţă în geo-politică regională, câtă prostie manipulată abil tocmai de cei care nu vor o Unire.
  O unire, va fi una de valori.
  Ori unioniştii actuali mai degrabă manifestă valori pro-ruse decât proeuropeene.
  Cred că dacă ies în stradă, strigă să vină guvernul ceva se va întâmpla.
  Nu se va întâmpla nimic, mai mult va alimenta tabăra opusă integrării Republicii Moldova ân spaţiul proeuropeean, teoretic tensiunile separatiste din interiorul României(păi dacă Moldova vrea unirea aşa, de ce nu şi Ţinutul Harcov la Ungaria) .
  Formule depăşite de naţionalism de a asuma ceea ce se numeşte asumarea unei cetăţenii.
  În primul rând, această integrare trebuie să fie pe plan civic şi de valori.
  Adică, acceptarea în spaţiul moldovean, a valorilor pro-europeene şi asta după etapa consolidării în România a acestor valori.
  Asta se va întâmpla prin schimburi la nivel economic, cultural dar naturale..nu forţate.
  Unirea nu trebuie să fie un viol, trebuie să fie o asumare consimţită a două părţi, în urma unei înţelegeri.
  Problema e că idealul Unirii a fost confiscat de maşinăria propagandistică securisto-religioasă….manipulaţi abil de ruşi.
  Iar minorii sunt folosiţi şi racolaţi în mod ruşinos de adulţi (a îndoctrina tineri contravine valorilor europeene de libertate individuală) şi care nu înţeleg prea multe din ceea ce se întâmplă. Iar unii se fac că nu văd ceea ce se întâmplă.
  O unire acum ar fi un dezastru, un eşec.
  România nu e pregătită încă să susţină economic regiunile respective, ceea ce va face instabilă nu doar regiunea respectivă, dar şi Statul român în ansamblu.
  Moldovenii o bună parte dintre ei au fost şi spălaţi pe creier în perioada sovietică.
  Singura opţiune valabilă e calea paşilor mărunţi , şi a exemplului că românii o duc mai bine ca şi moldovenii., deci să devină o societate care e dorită ca model(asta include şi exemplul tratamentului minorităţilor din Romînia deja integrate) …şi evident construirea încrederii reciproce.
  Nu forţarea ei.

  • Lăsând la o parte gramatica execrabilă pe care o desfășurați în acest comentariu- fapt pentru care nu îmi pun întrebarea dacă sunteți român, rus sau maghiar- sunt curios, domnule Bobor, probabil un pseudonim, prost găsit de altfel, ce doriți să ne spuneți prin comentarilul dumneavoastră. Care, din păcate, suferă de o lipsă de logică ușor de identificat. Vreți unire sau nu vreți? O vreți cu pași mărunți, înțeleg și mai mult culturală decât faptică, teritorială. Scoateși în evidență superioritatea economică a celor de dincoace de Prut, uitân distrugerile lăsate în urmă de sovietici și de mafia care a urmat declarării independenței celor de dincolo de râul care ne leagă. Spuneți ca folosim tinerii, deși ei sunt cei care trebuie să înțeleagă și să respecte valori uitate de generația matură, precum profesionalism, moralitate, patriotism. Ați scris ca să vă aflați în treabă, domnule Bobor, cu o poleială de intelectualism, cu o logică inexistentă ți, probabil, cu o invidie datorată faptului că nu ați fost la București, nu ca să doriți Unirea, neapărat ci măcar ca să simțiți pulsul istoriei. Somn ușor națiune, la asemenea…Bobor, pardon, popor!

  • *Utiân* la gramatica dvoastră perfectă pe care o *scoateşi* în * comentarilul * intelijent stropit mi-am zis …Aferim ..ştim de ce intelectual… suferim.

   Sketch. Declaraţie de autoculpabilizare şi înfrăţire. Act semi-artistic ratat şi de înghiţit ca atare cu o doză de umor.

   Epistolă către Tiberiu

   Dragă Tibor, ţi-am maghiarizat numele. Eu, Bobor, jidanu’ artificial conceput în eprubietă din laboratorul de vitralii a Liceului de Arte, adecă in-vitro veritas jinars, rezultat al uniunii cCrisprs între ovulul Maicii Teresa Sminţita din Est (vai săraca, toate oasele ei au ajuns în blide păzite contra pupăturilor) şi Maica Noua Dreaptă din Maxilaru Duşmanului Boborului.

   Eu Bobor, de la mănăstirea Piaţa Universală, promit ceva genial , Tibor , aici în careul ăsta educativ de pixeli un proiect pilot beton.

   O unire atomică cu gacicuţele alea fetile de 18 ani de la liceu de la tine… o unire orgasmică, în simţire şi gândire, cum nu s-a mai văzut de la Bivolariu încoace…
   Să nu ti superi,acu Tibor, da singura realizare extraordinară, a frumoasei şi romantice excursii sponsorizate la Bucarest , a fost că cei doi jandarmi plătiţi de ruşi din banii noştri de gaz, să ne împingă , după cei noi i-am împins primii, ar fi că sunt anchetaţi de violenţe.

   Da trebuie să-ţi mărturisesc TIbor, când aud de unire, Tibor, un fior din ăla,.. arc electric transcendental mă străbate până la cimitirul celtic din Fântânele . Am vedenii în legătură cu scheletele acelea, că se rearanjează patriotic în formaţie de cruce.Cruce Tibor ai auzit, nu tu broască ţestoasă , nu tu săgeată.
   Bine, Tibor stai aşa acum oliacă, că ungurii şi ruşii mă interferează .
   O copulaţie teritorială imediată mă bântuie.
   Ok, m-am liniştit. Interferenţa era de la firul ăla ruginit în trei culori cu care i-am strâns preacuvios pe ungurii ăştia de la Soroş care vor autonomie..Păi da, le-am arătat lor cum e cu autonomia, cu firul şi priza de 220 v.

   În încheiere, Tiberiu, dacă ai şti ce nume predestinat ai…. E romanic,viril şi moral . Ca şi fragmentele de ADN de negru din Africa rătăcite prin genomul tău pur.

   Cu drag,
   Alt tău jidan’ iubit
   Bobor.
   Pardon, popor.

 • Da. e buna unirea…….in cuget si-n simtiri.mi-ati sters comentariul.dar sa stiti ca arata un lucru adevarat.dupa unire……vine si …..!altfel …..de ce mai vrem unire.

 • Eu am folosit particula de politețe domnule bobor, ceea ce dvs vă lipsește. Comentariile dvs.miros a jigodie politica domnule pseudonim. Ceea ce pot să fac,ca să vă scot ideile legate de maghiarizarea numelui meu, de elevele de la arte pe care nu le respectați și în general figurile de postac impertinent e sa va invit la o discuție în doi când credeți și vă țin puterile. Știți unde mă găsiți, presupun. Cu asta închei și nu mai deranjez cititorii cu această discuție.

  • Sunteți iertător?

   Eu doar vroiam să folosesc particula lui higgs, boson pardon bizon .
   Iar Tib-or nu e de la Tiberiu plus terminația bozg-or cum vă place să vorbiți curent despre concetățeni,între apropiați, se vroia ceva mai măreț. Tib- plus iubit-or. Ei și asta e o biată modă, din patiserie ca în Cofiserie.
   La aparenta lipsă de umor, nu-i nimic, găsim leacul
   President of Copârșăria Dreapta Inc Rigor Mortis.
   –––––––
   Discuție în doi, are you …..nut?
   Nu flitrez cu bărbații, dle. ..
   Dle ,sunt mai straight .
   Mai straight ca Patriarhul Daniel și hoarda de arhangheli neolegionari, Gavrilă II și Mihail II,

   Ah,iese modestia din mine, dar vă anunț.
   La combatul anunțat.
   Mă țin puterile.
   Mens sana in corpore sano
   3 secunde și v-am terminat.
   Fizic și psihic.
   Nu-mi las să crească burta .
   Și citesc ceva mai mult de moliftele Sfântului Vasile.
   Cu asta închei până pe data viitoare.
   Pupături.
   Virtuale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.