Actualitate Recomandări

Bistriţenii care au lucrat în străinătate, recrutaţi pentru noi contracte. Motivul pentru care pleacă (FOTO)

Bistriţenii care au lucrat în străinătate şi s-au întors acasă pentru că li s-au terminat contractele sau din cauza unor probleme personale vor să plece înapoi ca să prindă noul sezon de contracte în afară. Nu-i mai mulţumesc salariile din ţară şi nu au nicio speranţă că veniturile vor creşte şi pentru alte categorii de angajaţi decât cei de la stat. Din păcate, cei mai mulţi sunt meseriaşi cu experienţă în construcţii.

Zeci de persoane din toate colţurile judeţului au venit, duminică, la Bistriţa, unde o firmă din Timişoara a organizat interviuri în vederea recrutării de personal pentru ţări din Europa şi America.  

Un bărbat care a lucrat mulţi ani în construcţii în străinătate a explicat de ce vrea să plece din nou: „Am lucrat afară. Acolo eşti plătit mai bine. Am lucrat în Grecia, în Cipru, dar am venit acasă fiindcă a dat criza. Am mai lucrat şi în ţară, dar tot mai bine e în străinătate”.

„Eu sunt stivuitorist. E o meserie acceptabil plătită în ţară, dar nu poţi trăi din ea. Dacă ai familie, copii, plăteşti o chirie, ţi se termină banii. Eu am mai fost în străinătate şi, pentru aceeaşi muncă, am câştigat de patru ori mai mult ca aici. Am fost în Italia, Portugalia, Mexic, Germania. Acum nu aş pleca dacă aş fi plătit mai bine aici. Dacă găsesc undeva un loc de muncă în străinătate peste 3000 de euro, cu siguranţă, plec. Sub 3000 sub nicio formă. Nu-mi las familia pentru bani mai puţini”, a spus un alt bărbat.

Un tânăr inginer topograf ne-a spus că lucrează în ţară cu salariul minim pe economie şi ar pleca fără rezerve în Germania, Italia, Irlanda sau Islanda: „Acum câştig minim pe economie, chiar sub. Singura mea şansă e să plec. Am mai fost plecat în Germania, am lucrat doi ani la o firmă de mezeluri ca administrator-aparatură, apoi am învăţat puţin limba şi am lucrat ca inginer. Am câştigat 1700 de euro cash. În România iau 1100-1200 de lei. Acum vreau să merg oriunde mi se oferă de la o mie de euro în sus. Nu sper că vor creşte veniturile. Guvernanţii îşi cresc veniturile doar pentru ei, nu şi pentru noi”.

Viorel Drăguţ (50 de ani) de profesie lăcătuş mecanic: „În 2014 am fost în Elveţia şi am lucrat în agricultură. În două luni am câştigat 5000 de franci, cazare şi masă asigurate. Acasă câştig 1300 de lei lunar. Eu nu mai sper că vor creşte veniturile românilor. Vreau să plec să muncesc oriunde, în construcţii, agricultură, fermă. Dacă mi s-ar da 1500 de euro ar merita să-mi las familia. Muncitorii români sunt apreciaţi şi respectaţi în străinătate dacă muncesc, nu cu tehnica merge şi aşa. Şi aici ar trebui să muncim aşa cum ne-ar plăcea fiecăruia să fie făcut un lucru. Nimeni nu cere nimic în plus. Nu cred că vom munci vreodată cum se munceşte în străinătate”.

Un alt tânăr care a lucrat timp de şapte ani în Germania a venit acasă epuizat după ce, timp de trei ani, a lucrat doar noaptea: „Am câştigat nişte bani frumoşi. A fost greu că am lucrat noaptea trei ani şi am zis să vin acasă şi să caut altceva. Nu am găsit şi vreau să plec pentru că acolo ai mai multe şanse, câştigi mai mulţi bani. Mai întâi am lucrat ca agricultor, apoi am avansat, am devenit controlor de calitate şi apoi şef depozit. Am avansat pe munca mea. În şapte ani am tot urcat. Asta mi-a plăcut. Am rezerve că vom ajunge să muncim ca în străinătate. Acolo mergeam la muncă îmbrăcat în echipament, aici românii merg la muncă, în fabrică, îmbrăcaţi ca pe stradă, eventual cu haine de firmă, să arate ce au ei. Românii sunt un pic cu nasul pe sus. În străinătate regulile sunt mai stricte, iar motivaţia financiară e alta”.

Cristina Covaci, o tânără care frecventează o şcoală postliceală sanitară, a spus că a mai fost în vacanţa de vară în Germania şi a lucrat într-o fabrică de biscuiţi: „A fost foarte frumos, foarte bine. Am lucrat şi aici la o brutărie, dar condiţiile de acolo sunt mult mai bune decât cele de aici. Mă refer la curăţenie, salariu, organizare. Dacă termin aici şcoala, îmi doresc să lucrez dincolo. Ştiu că au crescut salariile în străinătate, dar acolo sunt de 3-4 ori mai mari”.

Duminică, la Bistriţa, a făcut recrutări o firmă multinaţională din Timişoara care oferă locuri de muncă în Europa, iar mai nou şi în Canada.

Florina Seuche, manager marketing Silverhand „Românii sunt foarte interesaţi în continuare să lucreze în străinătate. Week-end-ul acesta am avut multe interviuri, un număr foarte mare de candidaţi. Foarte mulţi dintre ei sunt relevanţi pentru noi, în sensul că sunt vorbitori de germană şi engleză. De asemenea au calificări în domeniile pe care noi le căutăm, respectiv electricieni, instalatori, şoferi, mecanici, zugravi. Din moment ce o persoană vorbeşte germană şi engleză şi are experienţă în domeniul în care noi recrutăm are siguranţa unui loc de muncă deoarece noi avem parteneriate serioase cu firme din Europa, firme verificate de managerii noştri, primesc acceptul în maximum două zile şi semnează contractul direct cu firme din străinătate, deci nu în România, nu cu PFA, sunt contracte legale semnate acolo. Pentru o muncă necalificată salariile încep de la o mie de euro net bani în mână plus cazarea asigurată şi plătită de firma din străinătate, iar pentru o muncă calificată se ajunge la 2220 de euro bani în mână, plus cazare asigurată şi plătită de firmă. La Bistriţa au venit oameni cu diverse calificări, chiar am vorbit cu un domn care era pregătit în CNC, preluarea metalelor. Sunt oameni relevanţi cu experienţă bună”.

4 comentarii

 • In ultimul timp salariile in sistemul de stat au crescut foarte mult, in cel privat nesemnificativ sau deloc. O mare parte dintre meseriasi aleg sa munceasca in alta tara. Oare o sa mai fie bani pt. salariile bugetarilo? Olguta Vasilescu a crezut ca o daca majoreaza salariile angajatilor de la stat asa o sa procedeze si patroni. Fals!

 • Salariul mediu net in UE (2016) în euro.
  1 Denmark 3,095
  2 Luxembourg 3,009
  3 Finland 2,509
  4 Sweden 2,465
  5 Ireland 2,464
  6 Germany 2,270
  7 Netherlands 2,263
  8 France 2,157
  9 United Kingdom 2,102
  10 Belgium 2,091
  11 Austria 2,009
  12 Italy 1,762
  13 Spain 1,718
  14 Cyprus 1,658
  15 Slovenia 1,074
  16 Malta 1,021
  17 Portugal 984
  18 Greece 947
  19 Estonia 945
  20 Czech Republic 837
  21 Croatia 792
  22 Slovakia 755
  23 Poland 752
  24 Latvia 703
  25 Lithuania 637
  26 Hungary 622
  27 Romania 537 (november 2017)
  28 Bulgaria 406
  Salariul mediu net în cele 28 de state UE este de 1,520 Euro.
  Sursa: wikipedia – wages europe

  După cum vedeți, în 17 țări UE, salariul mediu net este sub 1800 euro.
  Dacă plăteşti chirie de 1300€, căldură 150 €, energie electrică 150 €, grădinița copilului 300€, transport 200€, nu te alegi cu mare lucru.
  După ce plăteşti toate cheltuielile fixe rămâi cu 300 euro. Mergi la bar si bei două beri de 0.5 l plăteşti 14 euro. Cumperi o pâine 5 euro.
  Mergi cu trenul 40 km. (ca din Bistrita până in Beclean) plăteşti 10 euro.
  In fine fiecare este liber să facă ce vrea, să muncească in România sau să se stabilească în străinătate dar la ce cheltuieli ai nu o duci cu mult msi bine.
  In străinătate o casă de 150 m2 costă 800.000 €. Oamenii au credite la bancă pe 30 de ani. Din cele două salarii care intră în casă, un salariu merge la bancă lună de lună, până ieşi in pensie. Familiile trăiesc dintr-un salariu.

 • Dati voi un motiv tinerilor sa stea în țara sa munceasca, să nu fie nevoiti să plece. Poate sa plăteasca impozite, în tim ce altii fură de nu se m-ai satura fac vile si palate din salar de bugetar iar un om simplu lucreaza o luna sa îşi plateasca darile si atît. Plecati toti sa vedem cine o sa munceasca pentru boieri sa traiasca ca împaratii din bani furati, si sa îşi bata joc de oameni.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS