Bistriţenii nemulţumiţi de cum sunt cheltuiţi banii oraşului au protestat la Primărie (FOTO-VIDEO)

Holistic

Bistriţenii nemulţumiţi de cum sunt cheltuiţi banii publici ai oraşului au protestat duminică seara în Piaţa Centrală. Oamenii, al căror număr s-a apropiat de 65, au afişat pancarte pe care au scris: „Stop risipei banilor publici”, „Stop proiectelor fanteziste!”, „Transparenţă”, „Servicii publice de calitate”, „Piste de biciclete şi parcări”, „Administraţie pentru cetăţeni”.

Preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Florin Chereji, iniţiatorul protestului, a spus: „Nu putem fi de acord ca o treime din bugetul oraşului să meargă pe salarii. Salariile sunt foarte mari, iar noi considerăm că şi personalul e foarte numeros. Considerăm că maximum 20% din buget trebuie să reprezinte cheltuielile de personal, aşa că solicităm Consiliului Local să amâne dezbaterea proiectului de buget pentru 2018 şi să ajusteze rapid organigrama şi să diminueze cheltuielile cu salariile. Sunt multe nemulţumiri. S-au dublat taxele de parcare, administraţia nefăcând nimic în afară că a tras câteva linii pe asfalt. Ce a făcut au fost lucruri rele. Au făcut parcări diminuând suprafaţa spaţiului verde sau a trotuarelor. Sunt cartiere în care nu mai sunt trotuare fiindcă au făcut parcări ca să poată lua taxe duble. Nu este normal aşa ceva. Vrem să vedem parcări moderne”.

El a adăugat că, în bugetul anului 2018, mai este o „aberaţie”. „Tot aşteptăm modernizarea Pieţei Decebal. Oamenii sunt sătui de cum arată. Într-adevăr s-au alocat nişte bani pentru proiectarea modernizării acestei pieţe, dar s-a mai alocat o sumă destul de mare, două sute şi ceva de mii de lei, pentru o reparaţie capitală. E aberant să facă o reparaţie capitală ca după aceea, după un an sau doi, când în sfârşit îi vine rândul, să distrugem ce am făcut prin reparaţia capitală de anul acesta”.

Florin Chereji s-a mai referit şi la continuarea „aventurilor pe banii publici în privinţa investiţiilor din Wonderland cu Alpin Coaster, cu Aquapark”. „Nu există un studiu de impact, o notă de fundamentare clară, o analiză cost-beneficiu a ceea ce se doreşte să se facă acolo. Nu avem un studiu de marketing să vedem câţi bistriţeni pot plăti 50 de lei biletul aşa cum prevede studiul de fezabilitate pentru Aquapark când avem bazine în oraş care au intrarea 15-20 de lei. Cine o să-şi poată permite să plătească 50 de lei? La Alpin Coaster o să meargă oamenii de două-trei ori pe ani şi va ajunge o şină care va rugini şi vor fi alţi bani îngropaţi în Dealul Ghinzii, că nu e al Cocoşului”.

Preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică a mai spus că alţi bani vor fi „îngropaţi” în infrastructura de transport. „Centrul intermodal. Eu sunt de acord cu faptul că trebuie să facem ceva ca autobuzele intra şi interjudeţene să nu mai circule prin oraş, să fie deviată circulaţia lor spre şoseaua de centură, dar proiectul e total depăşit pentru că are prevăzută o platformă cu zece peroane, iar în orele de vârf, la plecarea din autogară, sunt 25 de plecări simultane. Cum va face faţă autogara cocoţată la nouă metri numai cu 10 peroane? O să avem un mastodont de fier care nu va fi funcţional. Mai este pasarela de pe Bulevardul Independenţei care nu îşi are rostul. Două treceri de pietoni cu semafor rezolvă problema, conflictul între traficul auto şi cel al pietonilor. Nu ne trebuie pasarela care să urâţească bulevardul care asigură intrarea în Bistriţa”.

În opinia sa, dezbarea publică pe buget organizată la Bistriţa e „un simulacru”. „Nu o faci cu trei-patru zile înainte de adoptarea bugetului. Ar trebui făcută toamna în pregătirea bugetului pe anul viitor, ca de atunci să adune administraţia locală opiniile cetăţenilor şi să le cuprindă în proiectul de buget pentru anul care vine. Eu am depus o contestaţie care trebuie dezbătută în şedinţa de Consiliu Local. Voi merge să o susţin. Dacă vor ţine cont de ea sau nu, nu pot spune. Îmi fac puţine speranţe. Proiectul de buget e total ilegal fiindcă nicăieri nu e o analiză cost-beneficiu”.

Întrebat ce părere are despre ipoteza conform căreia primarul e ales de cetăţeni, iar majoritatea la fel, aşa încât cetăţenii sunt reprezentaţi, Florin Chereji a spus: „Da, ştiu că aşa spune primarul. În ce priveşte legalitatea alegerii primarului şi Consiliului Local, ei au dreptate, dar nu au legitimitate pentru că au obţinut voturile doar a 16% dintre cetăţenii cu drept de vot din Bistriţa. Că ceilalţi 84% nu se implică şi nu participă e probabil vina noastră, a celorlalţi, că nu ştim să îi atragem, nu ştim să discutăm cu ei să participe la viaţa municipiului şi să îşi impună punctul de vedere”.

Manifestanţii au decis să-şi scrie nemulţumirile pe foi, iar acestea să fie duse apoi pe masa Consiliului Local pentru ca aleşii să ţină cont de ele când vor vota bugetul oraşului pe 2018.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Felicitări primarului!

  Da, 20 de cetățeni , la protest, la primarie, si 400 sute pe pirtie tot la protest! Pt.acelasi scop! Unde esti Chereji , la primărie sau pe pirtie?

  (0)
  • Deco

   @ Felicitari primarului

   Eu cand vad portavocea aia sunt gata = )))))))) pur si simplu nu il pot lua in serios pe omul asta

   (0)
  • ion

   Pupincuristi inconstienti sau psd isti convinsi ( de fapt cam tot aia!), voi nu aveati de unde sa aflati principiul CALITATII:
   PUTIN SI BUN, nu mult si…. cine stie cum?!

   (0)
 2. Joseph Porta

  Niște hoți au intrat în magazin iar voi , proprietarii, le cereți să stabilească prețurile. Ar mai trebui încă 90 de ani de ,,administrație Crețu” , poate așa bistrițenii se vor trezi din coma profundă a nepăsării.

  (0)
 3. Balan Marius - contribuabil

  Listele sunt la mine cu participantii. Au fost numarati de o doamna pensionara 64 de cetateni. Pe liste s-au trecut fix 60.

  (0)
 4. Balan Marius - contribuabil

  Puteti sa criticati pana -n luna si retur. Cei 64 de cetateni sunt cei mai constiinciosi pe care-i are Bistrita in materie de CIVISM. Sunt cei mai buni si le pasa de banii lor si isi respecta statutul de CETATEAN EUROPEAN.

  (0)
  • Joseph Porta

   Mai sunt și alții, la mii de km distanță , nici noi nu stăm cu mâinile în sân. Domnule Bălan.

   (0)
 5. lulu

  felicitari,noua la restul ne-a fost lene sa iesim,daca amaratul cu trei clase ca trenul e multumit?de ce sa ies?el o sa fie primul care o sa sufere in viitorul apropiat,doar ca nu stie,sta si manca snitele.

  (0)
 6. ida

  Cei mai multi cetateni sunt absolut nemultumiti si revoltati de proiectele timpite si paguboase facute de primarul-strut in cirdasie cu consiliul local care sta ca ghiocelul(aplecat-pt.cei ce nu inteleg) si nu e in stare sa aiba vreo idee,o propunere serioasa care sa fie in contradictie cu idele „edilului-veverita”,care cum iese din tara vineinapoi cu idei crete.Eu propun sa stea acasa,poate ise increteste si creierul

  (0)
 7. Rabinul

  Nea Caisă cu nea Fasole si inca cinșpe amețiți pe care daca ii intrebai ce cautau acolo habar nu aveau ce sa-ti răspundă! Halal proteste! Eu personal sunt tot mai convins ca Balan si Chereji se plictisesc duminica ca alta explicatie nu gasesc!

  (0)
  • Moschea & sinagoga

   Eu sunt tot mai convins că Ali Dala și cu Rabinul sunt doi nimurici care lucrează de o vreme încoace pe la primăria din Bistrița. Poate și din acest motiv apar tot mai des găurile prin asfalt și se desprind plăcile trotuarelor în orașul deja cocoșat de atâția impostori pe metru pătrat.

   (0)
 8. Cetatean

  PRIMARU DIN BISTRITA BARGAULUI își face VILE la Colibita din bani publici. Adică din ce-i 30%. Cari i se „cuvin” la orice lucrare.

  (0)
 9. Lucia

  Dacă dezbaterile publice s-ar face la o oră accesibilã tuturor, cei 65 ar fi fost prezenți acolo. Poate si alții. Dar la salariile pe care le au, șefii administrației nu pot depăși în cateva zile pe an cele 8 (dac-or fi atâtea) ore de muncă.

  (0)
  • votant

   Problema cu voi Chereji, Bălan și ceilați din ABC este că nu sunteți deloc credibili, din cauza asta nu vine nimeni la protestele organizate de voi. Voi nu sunteți percepuți ca reprezentanți ai societăți civile ci ca un apendic al partidului liberal. Chereji când a fost primar nu a făcut nimic ” zero barat” dar acum vine și dă indicați prețioase în toate domenile uitând că în precedenta capanie electoarală a propus niște aberații de care toată lumea râdea: ștrand la fosta centrală termică, extinderea fostei centuri etc.

   (0)
 10. Deco

  @ votant
  In Bistrita, orice se intampla, e de vina primarul : )). Mazare isi face port de vapoare sub casa si fuge in Madagascar si nu are parte de atatea „proteste” de cate are parte Cretu . S-a creat un precedent, devenind o moda iesirea asta la „proteste”, pentru ca asa cum spunea Rabinul, fac pariu ca alora care au mers , li s-a pus in brate o placa, pe care nici nu stiau ce scrie, ca apoi sa inceapa „protestele”. Putini stiu de trecutul lor, in functiile lor de conducere pe care le-au avut, cate realizari au avut. Oare nu vad ca sunt o mana de 20 de oameni, toti apartenenti ai PNL, care sunt ca si catelusul dupa gard? Eu personal urasc din tot sufletul ce a facut psd-ul in tara asta, ne-a distrus total, dar nu poti sa iei in serios asemenea oameni, care, chiar daca ar pica PSD-ul, nu ar avea cu ce sa vina din spate. Pur si simplu nu au cu ce. Cine, Chereji sa fie primar? Vasile Moldovan ce a facut? ca imi era rusine cum arata orasul cu el primar. Deja sunt ei enervanti, tot fac circul asta gratuit. Are multe minusuri si Cretu, gen pasarela peste Independentei sau altceva, dar la capitolul realizari pentru oras, i baga in buzunar pe toti din PNL.

  (0)
  • ion

   Daca lupta pentru gospodarirea banului public se duce doar la nivelul Cretu vs PNL, e jalnic… pentru cetatenii orasului! Si din pacata, doar atat si asta reiese din TOATE commentariile „psd-ilor”. Vai de noi, bistritenii!

   (0)
 11. ion

  Balan si ceilalti din”ABC”, sunt cat se poate de credibili si cu bun simt, vizibil de departe, in nici un caz de la „nivelul” tau… tu esti prea jos, nu ajungi tu acolo!

  Chereji, cel pe care voi, analfabetii, il tot acrosati cu … cat va duce mintea, este un om modest, cu bun simt si respect fata de tot omul si fata de banul public…. altfel isi vedea in continuare de viata profesionala si de familie si nu se implica in incercarea de a corecta atitudinea „carmuitorilor” locali. Intotdeauna cu cei „7 ani de acasa” la purtator, acesta niciodata nu s-a umflat in piept (si-n… alte parti)! Si cu un IQ mult peste cel al intregii voastre adunaturi la un loc, inginer cu diploma (adevarata!) si cu o serioasa pregatire profesionala!

  Tu, „votantule”, ai maaare nevoie, inscrie-te (si tu) la alfabetizare, ca atatia (prea) multi dintre cei pe care-i pupi in spate; iar daca vreodata vei ajunge la un nivel cat de cat, peste „”zeroul barat” pe care dupa cum vezi din greseala l-ai distribuit aiurea, continua sa postezi idei corecte si reale!

  (0)
  • votant

   Ioane, te-ai tot învârtit în jurul cozii și nu ai spus că Chereji este afiliat PNL și că a fost membru PD, așa că despre ce societate civilă vorbești?

   În altă ordine de idei poți să enumeri câteva din realizările lui din timpul când a fost el primar?

   (0)
 12. Balan Marius - contribuabil

  D-le Votant. Tare m-as bucura sa preiei dumneata ostilitatile si sa organizezi de unul singur ceea ce face BISTRITA CIVICA sau eu personal. O sa constati acelasi lucru. Vei fi singur si chiar O barat, atata timp cat nici macar nu ai un nume. De bine de rau ONG B-ta CIVICA si-a facut din plin datoria fata de oras. A organizat multe activitati cu copiii din scoli, concursuri la MUZEU care s-au intitulat CUNOSTI VALORILE BISTRITEI, cu premii si o excursie. A fost ecologizata de trei ori padurea CODRISOR, cu voluntari s-au trasat trei trasee pana in poiana. S-a intervenit pt. amplasarea de cosuri de gunoi pe aceste trasee, s-a facut o presiune constructiva in CL si astfel din bugetul pe 2018 Primaria va aloca 80.000 lei pt proiectare si studiu privind rolul acestei paduri de zona de agrement. Putea-i singur sa faci acestea ? Dupa cum scri si nu te semnezi , sunt convins ca nu ai participat la nici o astfel de actiune. B-TA CIVICA este un ONG de echipa, nu este formata numai din CHERJI si BALAN. Aici sunt oameni cu tinuta care isi respecta statutul de cetatean si nu asteapta totul de-a gata.

  (0)
  • ion

   Domnule Balan, nu va mai puneti mintea cu „baratii” astia, care nu sunt capabili sa inteleaga decat smenul si excrocheria,orice conform schemei „mult si prost”. O saptamana buna!

   (0)
  • votant

   Domnule Bălan,

   Mulți din membri ABC sunt membri PNL.

   Cunosc alți mulți oameni care au făcut multe lucruri bune pentru orașul ăsta fără să ia niciun ban de la primărie sau de la alte instituți ale statului și fără să fi lucrat vreodată la stat sau să fie membri vreunui partid.

   Sunt mulți alți oameni în oraș care vor alceva decât vreți voi și PNL-ul.
   PNL-ul și voi ați avut multe ocazi să vă expuneți propunerile, propuneri pe care vă spun respectuos locuitorii orașului le-au tratat cel puțin cu indiferență.

   (0)
  • Ecologistul

   Bine că distrugeți și pădurea Codrișor. Nu sunt deajuns distrugerile produse acolo de Str. Taberei și ruinele Bistrița Hills? În loc ca Codrișor să rămână pădure naturală voi vreți să o distrugeți și pe aceasta, prin transformarea ei în pădure parc.

   (0)
 13. Pt.toti cu comentarii negative!

  Las’ ca in timpul lu’Vasile Moldovan s-a luat un imprumut de 35 milioane lei pentru strazi si s-a ales praful de ele.A meritat? Macar pirtia, nu cred ca o s-o strice cineva,pt. care s-a luat un imprumut mai mic,de 18 milioane lei.O s-o vedeti acolo multi ani de aici incolo si se vor bucura mii de bistriteni iarna ,dar si vara.

  (0)
  • Leto

   Doar nu crezi ca protestatarii se leaga de unul de al lor.. De bine de rau, macar ramane ceva. Si asa suntem vai de noi. Cu toata lumea asta contra, asa cum sute de oameni s-au simtit bine ieri pe partie, asa o vor face si in continuare.

   (0)
  • Nelu

   ”Mii de bistriteni” ce vise marete si crete ai mai pozitivule mai,du-te si uita-te la partia din nou inchisa si fii fericit ca o s-o strice vremea intotdeauna ca-i un damb doar,cap sec.

   (0)
  • anemarie

   tinand cont de faptul ca se face asa numita „triare” a vocabularului , Dvs ati aparut cu acest text …..AUROLACI !!!! ce ar fii daca acesti ” Aurolaci v-ar da in judecata ?……de fapt asta suna si pentru altii care folosesc un vocabular lipsit de cel mai elementar bun simt !!!!

   (0)
 14. Rabinul

  17 nemultumiti peste 1000 multumiti! Adica ca sa inteleaga nea Caisa cu nea Fasole 17 la proteste 1000 la schi! Cam mare diferenta totusi!

  (0)
 15. Mirel

  De la redacția Jocuri și Concursuri propun un concurs organizat fară bani de la primârie cu titlu „Câți membri de partid CUNOSC din BISTRIȚA în aceste poze ?”.

  (0)
  • Redacția Jocuri și Concursuri

   Un titlu mai potrivit ar fi ” CUNOSC valorile DE PARTID ALE BISTRIȚEI”.

   (0)
 16. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta

  Mirel; nu te necaji prea tare. Eu sunt primul si sunt chiar seful PARTIDULUI VERDE si sunt foarte multumit de asta. No vezi ? Asa se recunoaste in DEMOCRATIE , si te semnezi. Care-i baiul ca esti membru de partid om normal, fara complicatii etc. serios ? Suntem cumva CIUMATI ?

  (0)
  • Mirel

   No bine, dacă ești membru de partid de ce te consideri reprezentant al societăți civile ? Sunteți niște politicieni care se luptă acum cu adversari lor politici. Nu trebuie să pretindeți că reprezentați societatea civilă în jocul vostru politicianist. Societatea civilă Bistrițeană vrea cu totul alte lucruri decât vreți voi politicenii.

   (0)
 17. Balan Marius -ecologist PV

  Draga MIREL , daca tu cunosti mai bine ce vrea soc. bistriteana te rog apuca-te de treaba. Lasa postarile si fa ceva concret. Uite de ex, in aprilie te astept la plantari de copacei.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.