Economie

Blocuri cu 20 de etaje la Bistrița? Primarul: E corect să trăim în clădiri înalte

Primarul Bistriței, Ioan Turc, este de părere că și la Bistrița ar trebui să înceapă construcția unor blocuri cu 20 de etaje care să aibă spații de locuit, birouri, dar și zone comerciale, așa cum se întâmplă în Cluj-Napoca.

Ioan Turc a vorbit despre felul în care vede dezvoltarea orașului în contextul în care terenurile sunt tot mai puține, iar oamenii care stau în zone de case refuză categoric să accepte construirea de blocuri în arealul respectiv.

Conceptul de ”locuință colectivă mică”, definit clar

”Celor care au emoții în legătură cu modul în care se construiește în zonele L2, de locuire individuală, le spun că voi convoca o ședință a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU), comisie formată din arhitecți, voi pune pe masă două-trei variante din care vom alege una pentru explicitarea conceptului de locuință colectivă mică. În momentul de față, în Regulamentul Local de urbanism se spune că în zona de locuire L2 pot fi construite case și locuințe colective mici. Dacă locuință colectivă mică înseamnă și un triplex și un bloc cu 30 de apartamente, înseamnă fie că unitatea locativă cu trei apartamente fie nu e bloc, fie blocul cu 30 de apartamente nu e locuință colectivă mică. Vom clarifica aceste lucruri”.

Pe de altă parte, nu putem nici bloca orașul, nu putem spune că terenurile din oraș sunt vaste. E un impediment pe care orașul îl are legat de suprafețele modeste pe care ne putem dezvolta. De aceea, trebuie să avem grijă ce facem cu terenul și trebuie să gândim un proces de extindere controlată a orașului și mă refer la acel gen de extindere care e dublat de viabilizări de teren, de rețele apă, de canalizare, de curent electric. Primăria trebuie să aibă capacitatea financiară de a veni cu aceste investiții publice corelativ cu investițiile pe care zona privată și le poate propune la un moment dat într-un anumit cadru reglementat”.

Câte apartamente vor avea locuințele colective mici

”Nu cred că este oportun ca într-o zonă de case, acolo unde oamenii au cheltuit mult, au cumpărat terenul scump, au făcut credite la bancă pe 20-30 de ani să se trezească lângă investiția făcută, lângă propria casă, cu un bloc. Asta perturbă totul. În primul rând le ia liniștea, în al doilea rând se supraaglomerează un anumit areal care a fost gândit pentru alt tip de aglomerare. Circulațiile nu fac față, mașinile sunt lăsate anapoda, la bordură, copiii, în general, nu au unde să se joace, dimineața apar blocaje în trafic. De aceea, trebuie să fim extrem de atenți la modul în care gândim perimetrele din zonele de case. Cel mai probabil voi susține varianta de limitare a numărului de apartamente la cel mult 6, nici 7, nici 8, cu un nivel maxim de înălțime de P+2 fără etaj retras, fără mansardă pentru că acestea sunt artificii pe care le folosesc beneficiarii.

Eu îi înțeleg: oamenii (dezvoltatorii imobiliari -n. r.) vor să câștige și este corect să fie așa, este bine pentru că atunci toată societatea are de câștigat, dar trebuie să fim atenți și la contextul în care câștigă unii ca să nu piardă foarte mulți alții. Nu blocăm, dar limităm de o manieră, cred eu, satisfăcătoare pentru oamenii care locuiesc în zonele de L2, de locuire individuală.

Rămâne de văzut dacă vom reglementa și suprafața minimă pe care urmează să fie construite. Există tot felul de indicatori, indici urbanistici care, până la urmă, și ei pot să regleze suprafața de teren. Eu voi merge pe varianta de a reglementa, de a stabili suprafața minimă pe care se poate construi. Îi asigur pe oameni că în zonele de case nu vor mai vedea, categoric, blocuri, clădiri mari care vor altera omogenitatea zonei respective și vor crea neplăceri. Asta până când vine noul Plan Urbanistic Generla (PUG) care va reglementa corect toate aceste lucruri”.

Blocuri cu 20 de etaje la Bistrița? De ce nu?

”În același timp, sunt adeptul valorificării terenurilor. Acolo unde se poate construi nu P+10, ci P+20. Nu înțeleg de ce la Cluj se poate construi P+30, iar la Bistrița nu se poate P+20. Trecând de pragul psihologic de 100.000 de locuitori într-o perioadă cât mai scurtă de timp – pentru că acest lucru modifică tot metabolismul economic, social, cultural – nu putem face acest lucru refuzând în permanență construirea de clădiri înalte.

Și aici mă refer la o parte dintre arhitecți. E mai bine să ne întindem ca pomana pe orizontală? În toată lumea, construirea pe verticală este o dovadă a faptului că terenul e prețios, e scump, că viabilizarea pe orizontală costă mult și că, în orașe, e corect să trăim în clădiri înalte care au tot felul de facilități, și birouri, și spații comerciale la parter.

Eu le-am sugerat antreprenorilor care construiesc clădiri înalte să pună la dispoziția autorității locale spații unde să amenajăm creșe pentru că nu pierd nimic, dar orașul câștigă pentru că e foarte important ca un număr cât mai mare de oameni care au copii mici să poată avea o facilitate cât mai aproape de locuință.

Eu vreau ca oamenii să fie mulțumiți, dar și ca antreprenorii să aibă de lucru, ca taxele și impozitele să se plătească la Primărie pentru că avem nevoie de bani pentru drumuri, parcuri, școli, etc.”

”Pentru unii mumă, pentru alții ciumă”?

”Dublul standard (pentru dezvoltatorii imobiliari -n.r.) este inacceptabil. Legea trebuie să fie pentru toți, iar interpretarea de asemenea. Noul PUG va trebui să fie cât se poate de clar, iar o reglementare pe locuințele colective mici în L2 trebuie să vină cât mai repede. Intrăm în CTATU, mergem cu proiect de hotărâre, mergem în Consiliul Local, mergem la Ministerul Dezvoltării, am făcut deja discuții prealabile. Nu discutăm despre o modificare a PUG, discutăm despre o explicitare a anumitor noțiuni”, a spus Ioan Turc îbntr-o emisiune la AS TV.

Foto credit: Simona Păcurar

38 comentarii

  • Foarte bine că orașul se va dezvolta și pe verticală, e un element de progres urbanistic. Important e că există cerere și oamenii vor să aibă un viitor la Bistrița.

    20
    78
    • …si daca se infunda canalizarea , nu urca apa, pica siguranta de vor sa faca un bloc de 20 de etaje de ex pe strada mihai viteazu?
      Bistrita e subdimensionata in ceea ce privesc utilitatile!
      Credeam ca vor sa mai demoleze cate un bloc , sa mai sparga cate o casa sa curga apa mai bine!

      48
      9
    • Stiti unde va fi amplasat blocul cu 20 de etaje? Pe stadionul Jean Pădureanu 😂
      Ar merge acolo!

      62
      10
  • Fiți calmi si nu pune-ți botul la gargara de campanie electorală ; măsurați ce se întâmpla si apoi trage-ți concluzii.

    40
    5
  • Foarte bine, tot ce aduce progrese pentru oraș e bine venit 👍🏻… Ceea ce nu e bine venit e intenția de a lăsa parte din cablurile atârnate pe noua Axă Gării/Năsăudului invocând diferite motive care cu un efort sunt soluționabile.
    Dacă tot sa depus un efort până acuma, duceți-l până la capăt ca să nu trebuiască să se vadă lucrurile doar pe jumătate făcute… eforturile mereu compensează la urmă.

    22
    40
    • Cred ca pe centura, in locul fostei fabrici de teracota, unde s a propus un puz cu blocuri cu 10 etaje , calculelelele teraplastului au devenit nerentabile si s a gandit primarul sa faca un lobyy clujeanului…. cu blocurile de 20 de etaje!!!
      Actiunile teraplast cum se prezinta in 2023?????????
      Putea pulsa din prima la 30 de etaje….ca ce l ….durea gura????
      Ar trebui primaru sa se gandeasca…daca se prabuseste vreunul ajunge fix peste primarie!

      22
      27
    • @ paradox, o mică coreție PUZ-ul blocurilor celor este pe strada Zefirului lângă fosta uzină termică şi nu pe terenul unde a fost fabrica de Teracotă . Nu este nici-un PUZ de blocuri pe terenul unde a fost fabrica de Teracotă din simplu motiv că acel teren nu mai este a firmei Teraplast.

      22
  • Cum o să facă fata infrastructura rutieră, daca apar 20 de blocuri cu 20 etaje , fiecare bloc are scara A, B, C, D.
    Cate patru apartamente pe etaj?
    6720 apartamente?
    Se blochează traficul!
    Cum face față canalizarea?
    Unde parchezi?

    Blocurile astea cu 20 de etaje sunt Ghetourile Parisului, ale Stockholmului, ale Bruxelles-ului..
    Construite in suburbii, la 15 km de centru, locuiesc acolo doar străinii, si șomerii. Ti-e teama sa te urci in trenul care merge in directia aceea sau sa mergi seara pe acolo.

    Oamenii isi doresc sa locuiască la casa! Sa aibă grădina cu gazon, sa facă un grătar in curte, copiii sa se joace pe afara, sa aibă flori in curte, să fie liniște, să poată ieși afara la umbră, când e caniculă.
    Unii (foarte bogați) au casa cu vedere la Mare, privesc corăbiile si pescărușii de la geam, si fac baie in mare in fiecare dimineața.
    Alții cu salarii normale locuiesc in case lipite una de alta, același tip, aceeași culoare, construite in același an.
    Gardul viu înalt de 2m te desparte de vecin. Ai si tu o grădină de 7mX7m, putin mai mare decât o terasa. Dar stai la casa, seara e întuneric si poți privi stelele.

    Unde vreți sa construiți blocuri cu 20 de etaje si pentru cine?
    In Viisoara?
    In Budacu de Jos?
    Pe dealurile din Bistrița?

    Trebuie făcut un plan urbanistic de dezvoltare pe 30 de ani. Cum va arată orașul peste 30 de ani?
    Nu asa cu heirupul, de la un an la altul, cum s-a făcut in ultimii 34 de ani.

    Deja se stie că Copenhaga (Danemarca) si Malmo (Suedia)vor fi un singur oraș peste 30 de ani.
    In Strâmtoarea care desparte cele doua orașe vor fi insule artificiale, (apa nu e adânca , doar 8 m, imediat formezi câteva insule. Insulele legate unele de altele cu poduri, Pe insule construiesti cartiere.

    Trebuie sa si o viziune de ansamblu, sa vezi întregul.

    Cum ar trebui sa arate Bistrița peste 30 de ani?

    79
    5
    • Nu la Viişoara, Budacul de Jos sau pe dealurile Bistriței trebuie construite blocurile înalte. Bistrița are deja cartiere de blocuri în oraş şi aici trebuie construite blocurile înalte lângă celelate blocuri înalte existente la Trezorerie, Decebal, Dalas, Independenței, Ştefan cel Mare, Calea Moldovei. Nu distrugeți şi periferiile superbe ale Bistriței cu urãtenile de blocuri.

      26
      4
  • Dupa tuneluri,gradini suspendate, sali de conferinte peste parcari ,vin zgarie norii.Nabucodonosor loveste din nou.

    63
    2
  • Constantin Noica, filozoful de la Păltiniș, le spunea celor care-l ascultau lucruri pe care stăpânii vremii nu prea doreau să le se audă: Nu construiți clădiri mai înalte decât arborii! Însă puternicii zilei îl socoteau pe Constantin, espèce de con. Noi ca să spunem aici, fericiți cei ce trăiesc la Bistrița și au primar deștept!

    33
    2
    • Au promis că demolează ruinele fostei centrale termice de pe Zefirului şi în locul ei Primăria va construi o bază sportivă lafel de frumoasă cum a făcut Consiliu Județean la Wonderland.

      18
  • Aici nu-i dau dreptate domnului PRIMAR. Tactica razboiului din Ucraina ,distrugerile ne arata noua cat de usor si cat de multe blocuri cu 8-10 etaje au fost lovite de rachetele si dronele rusesti. In plus ne zice noua INS national ca aceste puzderii de blocuri facute in graba pentru bani , aceasta isterie imobiliara , vor deveni prin 2050 viitoarele GHETOURI care vor adaposti doar refugiatii de razboie si mai ales refugiatii climatici.Dar asta este, Romania si administratiile se vor spala pe cap cu ele.Nu exista nici o strategie, nici o intrebare totul este facut gresit in numele dezvoltarii haotice care de fapt distruge viata,sanatatea si Mediul.

    21
    57
    • ” Locuințe colective mici ” şi alte Blocuri Penhous-uri pe strada Tabără în mijlocul Pădurii Codrişor aşa Distrugeți tot nu lăsați nimic nedistrus în urma voastră.
      Hai repede cu asfatarea străzii Tabără 😂

      28
      1
    • La noi ,mai este nevoie de rachete? Pai, lanseaza primarul rachete cu raza medie de actiune. Mai ales verbale.

  • Pentru blocurile dintre case ridicate deja, răspunde cineva? Străzi întregi din zonele de case individuale afectate de existența unor blocuri fără locuri de parcare și fără spații verzi- atunci cine le-a aprobat?

    71
    1
  • Intr-o economie de piata decizia de a construi aia sau aia vine din domeniul privat, adica dintr-o nevoie naturala economica ca ceva sa se intample nu din decizia unui reprezentant public cum facea tovarasul Ceausescu.. Acum nu stiu daca pe primar care e totusi din Partidul Liberal care se pretinde un partid de dreapta deci pe principiile economiei de piata, l-a apucat ceausismul sau vorbeste pt niste investitori privati. Ramane de vazut. oricum ar fi, afirmatia ca e „corect sa se locuiasca in blocuri de…” mi se pare de o prostie abisala..

    12
    1
    • Qoijote ,pune tu curse de șobolani .Ia tu si lopata.Pe ăstia din primarie lasă-i să iți cheltuie aiurea banii din taxe.Sau poate esti si tu dintre ei si in cazul ăsta te ințeleg .

      2
      1
  • Este necesar să fie interzisă total construirea de blocuri sau ” locuințe colective mici ” în cartierul compact de case individuale Vasile Goldiş UTR 27.

    42
    1
  • @ J , Pe locul unde a fost baza sportivă au promis în multe campani electoarele la rând că primăria va face o bază sportivă similară cu ce a făcut Moldovan de la Consiliu Județean în Wonderland.

    39
    0
  • Începeți construcția stadionului de Rugby de pe strada Drumul Cetății pe locul unde a fost LDP-ul. Luna viitoare începe Cupa Mondială la Rugby din Franța şi noi cei din Bistrița tot la TV ne uităm la alți că nu avem şi noi un stadion de Rugby. Un stadion de Rugby este necesar pe Drumul Cetății în mijlocul oraşului unde poate venii toată lumea şi nu la Cucuieții din Deal.

    33
    6
  • Arnautu

    La subsolul bl. M7 pe Artarilor, căcatul împlinește 50 de ani, fără sa se rezolve rețeaua stradală.
    Curând, scarna se va vinde ca aur.

    7
    1
  • Interziceți construirea de blocuri în cartierul frumos de vile de la soare Constantin Brâncoveanu.

    14
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.