Social

Blocurile ANL din Feldru, în continuare goale. Cum explică primarul situaţia

Cele două blocuri construite de ANL în comuna Feldru sunt în continuare goale, cu toate că o bună parte dintre apartamente au fost repartizate de Consiliul Local. În timp ce chiriaşii acuză administraţia locală că nu le asigură utilităţile, primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan, îi îndeamnă să lectureze cu mai multă atenţie contractele de închiriere unde scrie clar cine trebuie să încheie contractele individuale cu furnizorii de apă, electricitate şi alte utilităţi.

Cu toate că fundaţia blocurilor ANL din Feldru a fost turnată în 2010, în mandatul fostului primar Ştefan Sîngeorzan, iar lucrările au fost gata în 2014, primarul Griogore Ţiolan spune că recepţia finală a blocurilor s-a făcut abia anul trecut: „A durat câteva luni de zile până am obţinut o Hotărâre de Consiliu Local care să fie validată de ANL. Noi am pus pentru început condiţii mai permisive pentru a găsi chiriaşi, iar HCL respectivă a fost respinsă iniţial. De exemplu, noi nu am condiţionat potenţialii chiriaşi să aibă loc de muncă la cel mult 15 km cum ne-a impus ANL, ci până la 130 de km. Ne-am gândit să aibă dreptul la un apartament şi cei care lucrează la Bistriţa sau Cluj dacă vor să facă naveta şi au familia în Feldru. Am pus condiţii permisive pentru că nu am avut solicitări la început, deşi am afişat la sediul Primăriei Feldru şi am anunţat prin biserică. Pe partcurs au venit însă cereri, iar cele care au îndeplinit condiţiile le-am aprobat şi am întocmit contracte de închiriere”, a spus Grigore Ţiolan.

Întrebat de ce a cerut Primăria Feldru să se construiască blocuri ANL în comună, deşi nu existau cereri, primarul a răspuns: „Solicitarea s-a făcut cu mult timp înainte ca eu să fiu primar. Cred că, la momentul respectiv, populaţia nu era atât de pusă pe ducă în străinătate. Şi acum, printre chiriaşi, sunt mulţi care nu au familii, doar vor să îşi întemeieze una. Probabil se vor muta. Avem 32 de locuinţe, iar repartizate vreo 27. Pentru celelalte cinci s-a făcut selecţia dosarelor şi vom face şi noi, în zilele următoare, contractele de închiriere. Nu s-a mutat până acum nimeni”.

Primarul a declarat că, în cursul anului 2017, o parte din locuinţele ANL au fost repartizate către cei care au dorit să închirieze un apartament.

„Conform contractului de închiriere, atât chiriaşul, cât şi noi, ca proprietari, avem anumite obligaţii pe care trebuie să le respectăm. Chiriaşul, de exemplu, are obligaţia să încheie separat cu furnizorii de utilităţi publice din zonă contracte de furnizare individuale, să plătească întreaga chirie, precum şi toate cheltuielile individuale şi comune legate de întreţinere, apă, canalizare, electricitate, menţinerea curăţeniei şi cheltuieli de administrare ce derivă din acestea. Tot chiriaşii au obligaţia, conform contractului, să se constituie într-o asociaţie care să îi reprezinte în relaţia cu primăria, iar asociaţia are obligaţia să încheie contracte în nume propriu cu furnizorii de utilităţi (pentru cheltuielile comune -n.r.)”, a declarat primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan pentru Timp Online.

Cu toate că apartamentele au fost repartizate încă de anul trecut, chiriaşii nu s-au organizat până acum în nicio asociaţie. „Puteau şi în nume propriu să facă aceste deschideri, dar nimeni nu a solicitat până acum un certificat de urbanism pentru racordarea la reţeaua de energie electrică. Aceasta este dusă de circa doi ani până lângă blocurile ANL. De asemenea, reţeaua de apă şi canalizare este în acest moment funcţională şi nu a solicitat nimeni racordarea”.

Întrebat cum vede rezolvarea problemei, primarul a răspuns: „Chiriaşii trebuie să formeze o asociaţie, iar dacă nu, chiar să-şi facă singuri contracte. Primăria are obligaţia să asigure utilităţi în zonă, nu la fiecare în parte. Sunt sigur că, din această primăvară, toţi se vor muta. Noi am prins bani în buget să facem acolo două lemnării pentru fiecare bloc unde să-şi depoziteze asociaţia lemnele de foc (încălzirea făcându-se cu centrală pe lemne -n.r.), să amenajăm parcări, spaţiu verde şi drumurile de acces, care există, dar se pot îmbunătăţi”.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a finalizat în decembrie 2014 un număr de 32 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, în comuna Feldru. În total sunt două garsoniere și 30 de apartamente cu două camere, construite în amplasamentul din satul Feldru nr. 583/B şi repartizate în două blocuri cu regim de înălţime S+P+2E+M (subsol, parter, două etaje, mansardă). Lucrările au fost începute în 2010.

Etichete

4 comentarii

  • Primaria are obligatia sa racordeze blocurile la reteaua de electricitate la fel cum ele sunt racordate la reteaua de apa si canalizare.Dupa asta fiecare chirias trebuie sa incheie contracte individuale cu furnizorul de electricitate.Cate strazi comunale asfaltati anul asta in Feldru?E noroiul pana in grinda.

  • Eu plătesc chiria din iunie 2017 deși nu pot să locuiesc acolo deoarece nu există utilitati.Înteleg că șmecherii (fata secretarului,nepoata vicelui…) care nu vor locui niciodată acolo nu au plătit ,dar după un an de la încheierea contractului o sa-l cumpere.Afișați lista cu pilile celor din primarie și ve-ti avea mari surprize.

  • Un pic de minciuna nu strica niciodata (valabil pentru politicieni. )Ne spune primarul ca utilitati exista dar apa si canalul sunt aproape de blocuri, lemnariile,caile de acces se vor construi la primavara. Daca iti respecti cuvantul la fel cum ai respectat termenul de executie a Casei de Nunti,asfaltarea strazilor si multe alte promisiuni …..atunci la Pastele Cailor sau la noi alegeri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS