Politică

Bogdan Ivan: Până când toți românii vor da click, românii trebuie să dea mâna cu poștașul

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan, spune că Poșta Română nu trebuie schimbată dând afară oamenii care conectează românii din toate colțurile țării și că digitalizarea trebuie să meargă mână în mână cu modernizarea instituției.

Lucrătorii poştali au protestat, luni, la Ministerul Digitalizării, reclamând lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu, ceea ce a făcut ca 80% din personal să aibă salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională.

”Pentru problemele pe care liderii sindicali le ridică astăzi, aștept încă de la conducerea Poștei Române soluții concrete, corecte și reale. Mâine, la prima oră, am convocat reprezentanții ministerului – în calitate de acționar majoritar, ai sindicatelor Poștei, precum și managementul companiei pentru a găsi soluții pentru oameni și pentru viitorul Poștei Române. Putem găsi soluțiile cele mai bune doar prin dialog.

Digitalizarea va oferi românilor șanse egale. Dar până atunci, Poșta Română este modelul analog de conectare a românilor! Până când toți românii vor da click, românii trebuie să dea mâna cu poștașul.

Cifrele Poștei sunt solide. În fiecare lună:

• 8 milioane de români sunt clienți ai Poștei, în subunități sau în contact direct pe teren

• 4,5 milioane de oameni își primesc pensia la ușă

• 2,5 milioane de români primesc vouchere de energie prin poștași.

Comunitățile mari au multe metode de comunicare la dispoziție. Dar nu toată România are aceleași oportunități. Pentru oamenii din comunitățile mici, poștașul este legătura cu țara, cu autoritățile, cu familia. Nu putem lua poștașii din teren. Nu putem izola românii de țara lor.

Digitalizarea României și modernizarea Poștei Române trebuie să meargă mână-n mână, să fie implementate coordonat, simultan, în așa fel încât să păstrăm legătura cu românii din toată țara. Prin tehnologie, poșta română va evolua și va avea venituri proprii. Trebuie să investim în tehnologie. Doar așa putem moderniza poșta, nu dând oamenii afară. Tehnologia schimbă jocul. Poștașul echipat cu un dispozitiv digital va putea încasa facturi direct la poarta omului. Va putea elibera chitanțe. Va face românilor viața mai ușoară.

Poștașul este cel care le poate rezolva românilor problemele curente: pensiile și facturile. Și așa Poșta Română va avea venituri mai mari”, spune ministrul Bogdan Ivan.

El a menționat într-o conferință de presă că trebuie văzut modul în care se va face organizarea Poștei Române ”fără a da afară pe nimeni şi pentru a stabili planul de măsuri prin care managementul Poştei Române îşi asumă să găsească venituri suplimentare prin care să acopere creşterea de salarizare generată de creşterea salariului minim pe economie şi, foarte clar, să găsim acele soluţii prin care oamenii să nu-şi mai facă griji pentru locul lor de muncă de mâine”.

Bogdan Ivan a explicat: ”Vorbim de o sumă aproximativă de 13 milioane de lei lunar, în plus faţă de ceea ce avem astăzi ca şi cost cu forţa directă de muncă. Vorbim despre faptul că managementul Poştei Române trebuie să găsească o soluţie foarte clară prin care va creşte veniturile cu 13 milioane de lei, cel puţin în fiecare lună, începând cu luna viitoare. Problemele în Poşta Română trenează de 33 de ani. Eu sunt de trei luni la minister şi împreună cu sindicatele şi cu managementul vom găsi soluţii ca să trecem perioada asta foarte dificilă nu doar pentru Poşta Română, ci pentru toată societatea din România. Nu o să curgă de mâine lapte şi miere, dar împreună vom găsi soluţii prin care oamenii să fie siguri că vor rămâne în continuare, că oamenii vor putea să-şi primească în continuare pensiile, vor putea să-şi primească în continuare drepturile pe care le au în contextul perioadei iernii, pentru că urmează vouchere pentru încălzire, pentru alimente şi să ne asigurăm că această companie va creşte şi va fi competitivă pe piaţă, va avea venituri suplimentare noi şi va putea să îşi plătească angajaţii la nivelul stabilit de noua legislaţie prin care va creşte salariul minim pe economie”.

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.