Actualitate Sănătate

Bolnavii în moarte cerebrală plâng când li se prelevează organele, spun medicii. Poziţia Bisericii

În România s-au prelevat, anul trecut, organe de la 113 oameni în moarte cerebrală, un număr record de transplanturi efectuate într-o ţară din Europa. Subiectul a fost abordat şi la Seminarul de Medicină şi Teologie, unde comunitatea medicală a cerut o poziţie fermă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în chestiunea prelevării de organe.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Centrului Medical Naturalia, şi profesor de Bioetică creştină, a adus subiectul în discuţie la masa rotundă „Psihoterapia traumei”. El a anunţat că lucrează, împreună cu alţi colegi, la un studiu privind moartea cerebrală şi s-a adresat direct Mitropolitului Andrei, prezent la dezbatere, cu rugămintea de a prezenta acest studiu membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care să adopte o poziţie oficială a Bisericii în acest caz.

„În momentul în care se recoltează organele unui bolnav declarat în moarte cebrală, în momentul în care chirurgul înfige bisturiul bolnavului îi apar lacrimi spontane în ochi. Deşi e declarat în moarte cerebrală, are şase semne prin care e definită moartea cerebrală – e adevărat că definiţia morţii cerebrale în vreo 15 ţări diferă de la ţară la ţară, deci sunt probleme juridice, medicale, teologice, duhovniceşti – până în momentul în care e decupat organul şi se face inciza, până în momentul acesta bolnavul, sau mortul cum vor să îi spună transplantologii, nu plânge. Plânge în momentul în care i se recoltează, de regulă, cele cinci organe după care aleargă instituţia transplantologică ca să mă exprim foarte elegant”, a spus dr. Chirilă.

Potrivit dr. Chirilă, la toate acestea se adaugă faptul că un medic din Canada a publicat un studiu acceptat de comunitatea ştiinţifică în care prezenta că bolnavii aflaţi în moarte cerebrală au potenţiale electrice minuscule în emisferele cerebrale. „Toţi cercetătorii oneşti au fost de acord că acei oameni nu sunt în moarte cerebrală. Noi vom face public acest studiu cu rugămintea către membrii Sfântului Sinod de a reconsidera definiţiile. Cred că există în ţinutul Greciei o practică de a nu se exprima încă nici pro, nici contra. De şapte-opt ani, se întâlnesc teologii şi medicii, studiază conceptul de moarte cerebrală şi spun dacă au mai făcut vreun pas, dacă au găsit o nouă interpretare. Cred că e atitudinea cea mai cuminte”, a declarat prof. univ. dr. Pavel Chirilă.

În discuţie a intervenit şi profesorul de teologie pr. Stelian Tofană care a susţinut că în creier există o secţiune care acumulează amintiri, adună sentimente de iubire şi de ură, iar această secţiune nu poate fi „dovedită medical”. „Atâta timp cât creierul nu poate fi dovedit tot ca fiind mort, prelevarea de organe poate însemna o crimă. Atâta timp cât moartea cerebrală nu poate fi dovedită medical, acea parte de creier, omul nu e mort şi s-ar putea să ajungem să încuviinţăm crimele într-o industrie a transplantului în ţara noastră care nu are nimic de-a face – şi îşi asum asta – pe undeva cu salvarea de vieţi, ci cu fenomenul financiar”, a spus prof. Tofană.

La rândul lui, Mitropolitul Andrei Andreicuţ a spus că, „în principiu, Sfântul Sinod al BOR a fost de acord cu transplantul de organe, dar cel care hotărăşte când omul este mort este medicul”: „Nu e vorba de moarte cerebrală, ci de moartea-moarte. Eu personal şi cred că majoritatea membrilor Sfântului Sinod cred că moartea-moarte e atunci când a murit şi creierul, şi inima, şi respiraţia. Mai e un amănunt. Dacă e vorba de transplantul unui rinichi, trăieşte şi cu celălalt, dar când e vorba de inimă şi o iei, aici e o problemă morală foarte dificilă”.

Potrivit lui Adrian Opre de la catedra de Psihologie a UBB Cluj, participant la masa rotundă, problema morţii cerebrale e discutată intens şi în SUA.

„S-a dovedit că starea de moarte cerebrală nu este echivalentă cu starea de moarte biologică. Argumentul că creierul este organul integrativ al organismului nu este valabil, nu rezistă. Problema morţii cerebrale e şi acceptată, şi neaccpetată. E o confuzie acolo şi nu trebuie lăsată această confuzie într-un document oficial al BOR. Eu personal nu mi-am schimbat prea mult punctele de vedere. Dacă noi considerăm o persoană în moarte cerebrală moartă pentru că nu îi mai funcţionează creierul şi pentru că în felul acesta îşi pierde conştiinţa, iar dacă o persoană care e vie credem că are conştiinţă, ce ne facem cu embrionul? Ce ne facem cu copiii anecefalici? Biserica nu îi consideră nonpersoane. Cum putem accepta, în aceste condiţii, moartea cerebrală?”, a spus el.

seminar 1 seminar 2 seminar 3 seminar 4

30 comentarii

 • Nu suntem masini de spálat,nici autoturisme,nici LCD TV,nici pompe de apá si nici orice alt produs mecanic,electronic,etc.fabricat in masá si cu posibilitate de folosire a pieselor de schimb….Suntem oameni..fiecare un unicat..creati intr-un mod minunat si perfect.. fiecare cu „orele lui de functionare” in raport de „cum te intretii asa te ai”etc…. Apoi,nu am eu dreptul sá stabilesc cine tráieste si cine moare,asa cum fac medicii in astfel de cazuri,oferind organe necesare transplantului la sume exorbitante si cui are bani mai multi si cash..adicá bogátasilor..E doar un bussines foarte rentabil ptr medici si nimic mai mult.. transformá o investitie 0 (zero) in multe zeci de mii de euro dacá nu sute de mii (in functie de organele prelevate si de costurile transplantului ce diferá de la caz la caz ).. Pe de altá parte,personal,am venit intr-un trup complet adaptat cu toate cele necesare vietii pe pámánt si nu vreau sá plec din lumea asta cu „carcasa” goalá..Nimeni nu stie ce se intámplá dupá moartea trupului…unii putrezesc,altii nu…unii si-au „revenit” (chiar ingropati fiind) murind „incá o datá” ..altii s-au „trezit” la morga…deci,sunt atatea necunoscute plasate in domeniul fantasticului..si dacá,credincios fiind,compar si cu evenimente biblice (referindu-má la invieri in trup) atunci,cu sigurantá,vreau sá fiu intreg..Eu,unul,gásesc transplantul de orice fel ca fiind nici etic,nici normal,nici moral…ci doar o anomalie inspiratá din „Frankenstein”,din lipsa credintei in Dumnezeu,din setea de bani a unora si din frica de moarte a altora…Punct.

  • A-i mare dreptate ,Sile Vasile.Tot ceea ce ni se intampla ,este lasat de Dumnezeu. Se spune ca ,, un fir de par din cap ,nu cade fara voia Lui , Dumnezeu” -interventia omului in a’ti prelungi viata prin transplant de organe, recoltarea de organe interne de la un subiect in moarte clinica, atata timp cat aceste organe inca se alimenteaza din organismul acelui subiect, interventia omului ptr. o nastere prin inseminare in vitro, schimbare de sex, s-ar petrece fara voia Sa. Este necesara o analiza foarte complexa, prin implicarea tuturor factorilor cu expertiza si maxima competenta in domeniu.

  • Si daca ați fi bolnav și v ar trebui un rinichi să puteți supravietui ??? …. ce simplu judecăm….mergeți intr un centru de dializa și poate veți înțelege mai bine cum stă treaba cu dorința de viață.

 • Nicolae Aurelian , Vad ca ai mare problema cu biserica, se vede ca nu ai nici cea mai mica cunostinta de Istorie, Primele spitale sunt iesite din biserica,mai exact Sfantul Vasile cel Mare este intemeietorul primului spital. In legatura cu remediile,o foarte mare masura a remediilor naturale sunt date de biserica. Biserica Ortodoxa, este responsabila de continuitatea natiei Romane, cu alte cuvinte daca nu era biserica cu slujitorii ei (Stefan cel Mare,Constantin Brancoveanu,Neagoe Basarab) acum am fi fost cu toti fii de turci sau poate stersi de pe harta europei. De ce crezi tu ca Biserica nu are dreptul sa se bage cand ea este baza pe care s-a construit poporul Roman?, nu mi se pare corect sa imi dau istoria la o parte doar pentru a sustine un punct de vedere. Iar in legatura cu transplantul de organe,este inuman din toate punctele de vedere deoarece nu noi ne-am creat ca sa avem drepturi asupra trupului ci Dumnezeu,daca te consideri tras din maimuta este problema ta, Crima nu este doar atunci cand omori un om cu o arma ci si atunci cand avortezi si atunci cand ii iei ultimele minunte sau zile de trait prin indiferent ce metoda. Transplantul de organe este o Crima daca este facut fara acordul persoanei,iar daca este facut cu acordul ei este sinucidere .

 • sa …. la toti doctorii care comentati pe aici pro prelevarii de organe! de asa ceva sa aveti voi parte cu tot neamul vostru!!! ce e de vina amartul ala in moarte cerebrala ca nu stiu ce zdreanta nu a avut grija de viata lui si a baut si a fumat sau s-a drogat pana l-a luat dracu si acuma cerseste organe de la pacienti in moarte cerebrala??? Asta e crima ! Sa fie lasati sa moara dupa ce li se opresc aparatele. ….. de medici umani, ati ajuns voi sa dictati ce e bine si ce nu?!? Voi vorbiti de etica, ma? ….. Sunteti ….. de bubuiti, sunteti facuti doctori la apelul bocancilor, …. !!! (comentariu editat)

  2
  1
 • moartea cerebrala presupune NU pierderea tuturor functiilor cerebrale, ci a celor esentiale. Inafara examenului clinic se face electroencefalograma, care trebuie sa fie linie dreapta 20 de minute si angiografie- care arata ca in creier nu mai circula sangele! se repeat totul la 6 ore, de catre doi medici diferiti, care nu trebuie sa fie dintre cei care au ingrijit pacientul pana la moartea cerebrala. exista lege care guverneza donarea de organe, nu se face la intamplare. medicul legist confirma ca se poate face prelevare in cazurile medicolegale. Nu am vazut lacrimile de care se vorbeste niciodata si ar fi bine ca sa se aduca dovezi sau sa mearga respectivii in sala de operatie pentru a vedea daca este asa sau nu. Dle dr Chirila, nu „institutia transplantologica alearga dupa organe”, ci exista liste de asteptare cu pacientii care asteapta un transplant si nu au sansa sa il primeasca de la un donator in viata( asa cum se intampla cu rinichii, unele transpante hepatice sau de piele). Decent ar fi fost sa consultati pacienti de pe listele de asteptare, din cei transplantati deja, medici implicati in transplant, jurisiti si specialisti neurologi in moarte cerebrala. Pentru un demers serios si nu unul neprofesionist care face mult rau pacientilor si familiilor lor.

  • Stimate Medic…. dacă tot stiti asa multe despre știință medicală, am o intrebare pentru
   Dvs.
   De Dumnezeu ați auzit? Dvs, stiti cine lucrează prin mâinile medicilor? Va și răspund fara sa fiu medic….Dumnezeu,!
   Dumneavoastră știți că orice corp are suflet? Cu puteți să credeți că o ființă umană în moarte cerebrală poate fi golită de organe fără pic de frică lui Dumnezeu…. sufletul oare nu este în corp atat timp cat respira și îi curge sângele prin vene?
   Este ca si cum ai fi leșinat și cineva te taie și te golește de organe.
   Blestemul va veni asupra voastră, Dumnezeu vă lăsat să salvați ce crede el nu ce vreți voi …..daca va jucați de-a Dumnezeu o sa și platiti pentru toate crimele făcute.
   Dumnezeu să vă lumineze!

  • Domnilor! Înainte sa aruncați cu pietre în medicii care efectuează transplanturi puneți va în situația De părinte a cărui copil este pe cale sa moara daca nu face transplant. Și apoi dacă invocați atât de mult Divinitatea fiți realiști deoarece tot cu știința și puterea de la Dumnezeu se fac so transplanturile.

 • Nu va e rusine sa veniti cu asemenea ipoteza? Stiti unde este situata Romania in Europa la capitolul „donatori de organe”?
  Traim intr-o tara primitiva si asta multumita ortodoxismului care incurajeaza in randul oamenilor „simpli” in gandire, tot felul de practici.
  Chiar si excluderea metodelor contraceptive, de’aia ne trezim cu familii fara niciun venit dar cu 10-12 suflete de hranit.
  Biserica ortodoxa ar trebui sa sustina financiar integrarea tiganilor in societate, pentru toti anii de robie, sa-si spele pacatele.

  Si da, am acumulat destula revolta impotriva acestor oameni plini de aur si masini luxoase, cand ii vad cu coroana pe cap, se ridica parul pe mine. Rusine BOR!

  • Marie, habar n-ai de ce vorbesti ! Du-te si iti doneaza tu organele, ca ori ca esti vorbareata ori nu, tot nu conteaza la tine. Pt tine daca nu mai poti vorbi, inseamna ca trebuie sa ne dam organele. Cred ca iti plac tare bijou-rile , de te uiti cu atat jind la coroane, dar mai bine uita-te la coroana regelui tau Cioaba, sau a Imparatului vostru. Si vezi draga ca metodele contraceptive nu s-au aplicat la neamurile tale de romi, (ca tot vrei sa-i sustii financiar), ca ei fac cate 10 copii si apoi cersesc. Si ultima, eu nu ti-am jignit secta din care faci parte , asa ca stai locului femeie de mahala !!

  • Ce robie? De ce sa susțină cineva financiar (romii) care au cultul cerșitului? Le cade greu munca?

  • tu vorbesti cu mortii?
   cum reusesti?
   vezi ca articolul e dinaintea erei noastre cand mai mult de jumatate erau indoctrinati cu tot felul de religii…acum in 2021 am scapat de multi dintre aia!
   tu cum de ai scapat?

 • Si inca ceva pentru incuiatii care injura medicii ce au comentat, evident au facut-o cu „credinta’n Dumnezeu”!
  Bai imbecililor, prelevarea organelor se face doar cu consimtamantul persoanei in cauza sau a reprezentantilor acestora.
  Sa va „rugati” sa nu fiti pe lista de asteptare, voi sau cineva deag voua.

  • Si daca esti pe lista de așteptare ce?….trebuie să moară cineva clinic să te salveze pe tine.
   Te-ai intrebat vreodata de ce esti bolnavă….poate tu ar trebui să te rogi la Dumnezeu pentru tine mai mult și să nu astepti sa moara cineva sa-i iei organul care iti trebuie. Dumnezeu vă decide soarta ta…..si cu transplant și fără, însă vei avea încă un păcat de moarte în spate, viața aceluia care-i i s-a luat viața fara voia lui.
   Nimeni nu are voie să ia viața cuiva de Dumnezeu cel care ne-a și dat-o,.

 • Pt cel ce se semneaza medic!
  sa iti fie rusine ca minti atat de frumos in declaratii!!! Ekg.ul se face cu aparate vechi si intr.o stare indoielnica de functionale cu electrozi care inregistreaza indoielnic cat despre angiografie ….cred ca erai sub influenta alcoolului cand ai scris asta…sau ai vazut vreun film medical si te.ai trezit sa aberezi pe net…pt cei ce nu stiu in spitale cumperi cateterul de abgiografie din bani personali! Asa ca draga MEDICULE daca tot vrei sa informezi fa.o corect nu face o dezinformare selectiva!!!

 • Sunteti prost informati si utilizati date inventate.Spania,de exemplu,este prima in lume ca numar de transplante cu peste 3000/an .113 al nostru e la mare distanta…
  Lasati biserica sa se ocupe de rugaciuni si parastase , asta e treaba de medici !

  • Vai de capul tau….pai informează-te mai întâi ce înseamnă și apoi să vorbești…sa iei vată unui suflet să ti-o salvezi pe ă ta…. asa vezi tu?
   Habar nu ai tu ce înseamnă moarte clinică….doar creierul nu mai functioneaza in rest totul este normal.
   Ma rog de ce îmi bat capul cu o persoană care nu da doi bani pe viața să.

  • Ela, dacă ești așa de proastă după ce a coborât duhul sfânt peste tine, oare cum erai dacă nu te botezau?

   Moartea cerebrală nu afectează doar creierul ci toate organele pe care acesta le controlează. Da, împușcă un om în cap și plămânii îi vor rămâne neafectați. Dar fără impulsuri de la creier respirația se oprește. Corpul poate să trăiască fără creier (și deci fără „suflet”) doar dacă o mașină îi pompează aer în plămâni, îi ține sângele în circulație, îi golește excrețiile și îl hrănește prin tuburi. Nu există om care să trăiască autonom cu un creier mort. Din păcate trăiesc mulți cu un creier bolnav.

   Nu ai trecut prin școală? Nu ai învățat cum lucrează corpul uman? Nu ai învățat că sufletul e o noțiune filosofică, nu anatomică? Nu ai învățat că omul nu este creat de Dumnezeu printr-un act „minunat și perfect” ci de doi oameni, printr-un act sexual animalic?

 • Doamne cum să accepți asa ceva când un suflet drag încă respira sa-ti dai acordul sa-l omori tu cu bună știință…
  Dumnezeu ne-a creat și tot el vă decide când și cum ne ia.
  Moarte clinică nu înseamnă moarte adevărată, sufletuleste în corp, nu s-a ridicat și a părăsit corpul , cum să accepți această sinucidere.
  Este împotriva lui Hristos Dumnezeu, împotriva umanității, crimă cu bună știință!
  Dumnezeu să vă lumineze!

  • Ela, mortul cerebral nu respiră. Sufletul lui e acum o mașină. Oprești mașina – moare mortul definitiv. 🙂

   Prostia ta e o dovadă că Dumnezeu nu există și nu te-a creat după chipul și asemănarea sa.

  • Sufletele despre care tot vorbiti aici ca respira sunt ” suflete” conectate la aparate care de fapt respira pt ei, inima le bate pt ca droguri administrate continuu susțin funcțiile ei,luandu-le toate acestea în 2 secunde pacientul ar fi mort.am avut ocazia neplăcută sa vad un om care a stat pe aparate peste o Luna pt ca familia speră să își revină desi medicii nu dăduseră nicio speranță.dragii mei mirosea a cadavru,când îl întorceau infirmierele de pe o parte pe alta din gura lui ieșea un lichid verde care mirosea groaznic..a mort.oare asta nu e un păcat?? Nu te obliga nimeni sa ii doneze organele dar omenește este sa opresti bătaia de joc la adresa trupului ăluia.insa problemele de etică sunt nenumarate!!!

 • Un om este trecut la cele vesnice cand sufletul se desparte de trup.
  In Geneza, Leviticul, Deuteronomul in scrierile Sf. Vasile cel Mare scrie ca viata fiecarei fiinte trupesti este in sangele ei.
  Eu consider ca atat timp cat sangele mai circula prin corp donatorul este in viata deci conceptul de moarte cerebrala nu exista pentru ca de multe ori creerul pacientului este i-si incetineste functiile si este intr-o oarecare paralizie fata de restul corpului, pacientul in unele cazuri i-si poate reveni ulterior sau pastreaza o parte din funtiile cerebrale respira singur, raspunde la anumiti stimului, plange in timpul recoltari de organe, trupul sufera de aceia in practica medicala se face anestezie generala donatorilor in timpul transplantului, sau exista anumiti stimuli slabi la citirea encefalogramei si orice transplant care ar duce la moartea donatorului se numeste crima sau pentru cei ce-si dau acordul scris din timpu vieti se poate numi si sinucidere.
  Si chear daca ar fi incetata complet si irevocabil funtia cerebrala ceea ce nu sa constatat pentru ca aceasta este inca irigata cu sange si legata la restul corpului, omul mai are cateodata puterea de a se regenera este un organ daca indepartam un rinichi sau un plaman ce se intampla mai suntem in viata asa este si cu creierul suntem dar neputinciosi dupa puterea fiecarui organ.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.