Actualitate

Bornele care vor marca în BN ”drumul care unește”, inscripționate în campusul Tășuleasa (FOTO)

”Continuăm marcarea traseului Via Transilvanica, așa încât să respectăm numărul de kilometri pe care ne-am asumat că îi vom amenaja în acest an. Bornele care urmează amplasate pe traseu se află în campusul de la Tășuleasa unde se lucrează la inscripționarea lor. 2018 este anul de început al acestui drum. Finalizarea lui va dura. Asta pentru că vrem să ne asigurăm că la momentul când parcursul o să fie integral pregătit să își primească drumeții, aceștia vor avea toate premisele pentru o călătorie în siguranță. Acum pregătim informațiile despre porțiunea pe care o vom marca în acest an. Se lucrează la toată infrastructura necesară pentru ca traseul numit Călimani, o primă porțiune a Via Transilvanica, să poată fi parcurs în siguranță la sfârșitul acestui an. Celelalte trasee urmează să le marcăm începând cu anul 2019, pregătind totodată date despre locuri de cazare, distanțe între locuri unde se poate campa sau puncte cu apă potabilă. Doar după o verificare și validare din partea echipelor de proiect ale acestor informații, li se va atribui sigla Via Transilvanica”, a menționat Asociația Tășuleasa Social pe Facebook.

   

Până în 12 august, zece studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, în calitate de parteneri ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, coordonați de Ilie Bostan – decanul Facultății de Arte Vizuale și Design, Specializarea Sculptură, dar și de sculptorii Alexandru Gavrilaș și Marcel Stanciu, realizează peste 100 de borne destinate marcării ”drumului care unește”. Participanții la Tabăra de sculptură ”Via Transilvanica” au posibilitatea, prin realizarea bornelor încrustate cu motive din arta populară/contemporană, să își exprime creativitatea și să surprindă caracterul poveștii inedite Via Transilvanica, marcând în acest fel 100 de ani de la nașterea României Mari.

 

În 21 iulie au fost amplasate primele două borne kilometrice pe Via Transilvanica, ”drumul care unește” și străbate județul Bistrița-Năsăud, pe 133 km, prin zece comune.

Via Transilvanica va fi realizat pe modelul ”El Camino”, cu un traseu de 950 km care străbate zece județe. În Bistrița-Năsăud, traseul va avea peste 130 km și va trece prin următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Lunca Ilvei.

Traseul național are ca punct de plecare Drobeta Turnu Severin (Podul lui Apolodor din Damasc) și se va desfășura pe următoarele trasee: Cerna (Dunăre-Munții Cernei), Terra Daco Romana (Orăștie-Ulpia Traiana Sarmisegetusa), Valea Mureșului (Orăștie-Copșa Mică), Terra Saxonia (Copșa Mică-Deia), Terra Siculorum (Deia-Sovata), Călimani (Sovata-Tihuța) și Bucovina (Tihuța-Putna), însumând astfel un număr de 950 km, pe raza a 10 județe (Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava). Acest traseu tematic va promova natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.

În 12 iunie, Asociația Tășuleasa Social a lansat la Alba Iulia proiectul ”Via Transilvanica – Drumul care unește”. Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare. Vor fi montate borne din kilometru în kilometru. Fiind un drum public, acesta va putea fi parcurs de persoanele iubitoare de drumeţii, natură, sport, doritoare să îl străbată în totalitate sau parţial. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Mai multe detalii despre proiect, pe viatransilvanica.com.

Foto: Tășuleasa Social, Complexul Muzeal BN

2 comentarii

  • Ptr. CC
    Te aşteptăm cu ceva păreri pertinente ,sfaturi etc.-fiind un proiect la care te-ai implicat încă de la început fiind alături de prietenii tăi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS