Social

Brândușele de toamnă au umplut pajiștile (FOTO)

Brânduşa de toamnă, o plantă medicinală care creşte pe păşuni, fâneţe umede în zona de deal sau munte, a colorat în violet pajiștile din județ. Câmpuri întregi au fost descoperite de Albert Gavrilă care a surprins florile în fotografii.

Florile ce pot fi admirate în septembrie au culoare violet-purpurie.

În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele şi bulbotuberii. Fructele se recoltează când seminţele au culoare gălbuie şi nu sunt maturate, înainte să sa se deschidă. Bulbii brânduşei se recoltează toamna.

Planta conţine alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoză, tanin. Principala acţiune a plantei este analgezică şi antiinflamatoare. Fitoterapia cu produse pe bază de brânduşă de toamnă este indicată atât pentru uzul intern, cât şi pentru cel extern în boli precum psoriazis, boli reumatice, nevralgii, tuse, tumori maligne, ascită, bronşită, pneumonii, afecţiuni oculare inflamatorii – sub formă de infuzie, iar pentru uz extern în leziuni precanceroase, psoriazis, pediculoză – sub formă de băi locale, comprese, cataplasme.

https://www.facebook.com/albert.gavrila/posts/3368926446523572

2 comentarii

  • Brândușa de toamnă cu denumirea stiintifică de „Colchicum autumnale” contine colchicina care este un protoalcaloid toxic din grupa derivaților de tropolonă, fiind folosită in industria farmaceutică. Extractul de colchicină este o substanță albă, amorfă, fotolabilă si termolabilă, (se descompune în prezența luminii si a temperaturii), din această cauză trebuie păstrată la întuneric și în frigider. Este un medicament extrem de toxic folosit în primul rând în tratamentul atacurilor acute de gută, dar si drept citostatic numai în cazurile extreme de neoplazii fără o altă alternativă.
    Colchicina este foarte mult folosită în lucrările de cercetare genetică în special pentru studii de citogenetică (genetică celulară) datorită efectelor pe care le are asupra diviziunii celulare, împiedicând formarea fusului de diviziune, fără a fi afectați cromozomii sub aspect structural și funcțional.

  • Mă bucur prin ceea ce postați, TimpOnline și d-le Albert,de o minunată și înfloritoare toamnă! Sunteți balsam pentru cei ce nu ajung să vadă atâtea frumuseți….mă înclin în fața dvs pentru pasiunea cu care ne încântați privirea! Cu respect, Horea Cornea

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS