Actualitate

Bugetarea participativă, deocamdată la stadiul de secțiune într-o aplicație închiriată

Bugetarea participativă, care le permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor este, deocamdată, la Bistrița, la stadiul de teorie ce nu are suport logistic pentru a fi pusă în practică.

Realitatea a ieșit la iveală la ultima ședință a Consiliului Local Bistrița în care s-a interesat despre starea ei consilierul USR PLUS Nicolae Pavelean, cel care a observat că în aplicația City Health Bistrița s-a lansat de curând și secțiunea de bugetare participativă.

”Am văzut că aplicația oferă posibilitatea selectării problemelor pe categorii, cum ar fi iluminatul public, drumurile sau spațiile verzi. Acest lucru e binevenit în sensul că s-ar putea face o analiză pe tipuri de probleme care să ne arate care sunt problemele care afectează cel mai mult calitatea vieții bistrițenilor. Aș vrea să știu dacă Executivul folosește acest datele extrase din aplicația City Health Bistrița și aș mai vrea să știu dacă ni se pot pune la dispoziție aceste date, astfel proiectele inițiate de noi și de Executiv să fie cât mai bine concentrate pe problemele care afectează cel mai mult calitatea vieții bistrițenilor. Am văzut că zilele trecute s-a lansat și secțiunea de bugetare participativă – lucru care nu face decât să ne bucure. Aș dori să știu dacă există un regulament clar cu privire la modul de derulare a acestui proces care să stabilească toate etapele care trebuie parcurse în cadrul lui, cât și bugetul pentru proiectele ce urmează a fi alese. Consider că un asemenea regulament ar trebui să fie adoptat printr-o Hotârâre de Consiliu Local și aș dori să știu dacă există în derulare un asemenea proiect de hotărâre. Reprezentanții USR PLUS suntem deschiși la participarea în dezvoltarea unui asemenea. Încă din 2019 a m cerut să fie implementat”, a spus Nicolae Pavelean.

Primarul Ioan Turc i-a răspuns că aplicația City Health este ”una cu configurații prestabilite, cu modul pentru sesizări, pentru bugetare participativă și pentru sondaje”.

”Am închiriat această aplicație și ea va funcționa până în momentul în care vom avea o aplicație dedicată pentru municipiul Bistrița realizată de către cei de la Indeco și care va fi furnizată odată cu noul site și cu aparatura, etc. Avem nevoie de un regulament pentru bugetarea participativă și vom intra într-o ședință de CL cu o propunere de regulament până la ședința de CL în care vom adopta bugetul sau cel mai târziu în ședința aceea”, a spus Turc.

Bugetarea participativă nu este o noutate în lume, aceasta a fost adoptată în anul 1989 în Brazilia, în ultimii cincisprezece ani extinzându-se şi în Europa. Funcţionează în peste 1 500 de oraşe din întreaga lume, dintre care aproximativ o sută de oraşe în care este implementat bugetul participativ pot fi găsite la vecinii români (de ex., Cluj, Sibiu).

Scopul bugetului participativ nu este numai acela de a repartiza o anumită sumă de bani, deci nu este vorba de un program de granturi cu o nouă denumire. Scopul bugetului participativ este de a implica locuitorii în dialogul privind formarea locului în care trăiesc, de a arăta oamenilor care sunt posibilităţile localităţii şi modul în care pot contribui la formarea acesteia, precum şi de a învăţa Primăria cum să asculte cetăţenii şi cum să comunice în mod eficient şi constructiv cu ei. O parte importantă a bugetului participativ o constituie întâlnirile publice şi dezbaterile privind propunerile în cadrul cărora se pot naşte noi relaţii între vecini şi o atmosferă constructivă și plăcută în localitate.

Forma procesului şi cuantumul sumei repartizate în bugetul participativ diferă de la o localitate la alta. Nu este adevărat însă că bugetul participativ aduce cheltuieli inutile în bugetul local – dimpotrivă. În oraşul brazilian, Porto Alegre, în ziua de astăzi, deja legendar, bugetarea participativă s-a implementat tocmai în momentul în care oraşul se afla pe punctul de a intra în faliment, iar Primăria s-a adresat cetăţenilor pentru a decide în privinţa cheltuielilor pe care le consideră a fi indispensabile. În prezent, în oraşele din America de Sud se decide astfel chiar şi în privinţa serviciilor urbane de bază şi, de aceea, adesea este vorba chiar şi de zeci de procente din bugetul total. Acest lucru se reflectă şi în structura decizională – discuţiile privind proiectele propuse sunt dezvoltate în cadrul unei serii de grupuri de lucru tematice sau regionale, la care participă un număr mare de locuitori.

În Europa situaţia este diferită. Luarea deciziilor privind investiţiile strategice în infrastructură intră şi pe mai departe în competenţa conducerii localităților, iar bugetul participativ lasă spaţiu mai degrabă creativităţii şi ideilor locuitorilor. Adesea este vorba de proiecte civice pentru amenajarea spaţiilor publice şi a spaţiilor verzi, dar şi de proiecte „moi“ cum ar fi educaţia, festivităţile sau întâlnirile vecinilor.

Primăria alocă o parte din bugetul anual, după care locuitorii vor veni cu propuneri cu privire la ceea ce ar trebui îmbunătăţit în anul viitor în localitate. În cadrul formulării acestor propuneri, cetăţenii, asistaţi de administraţia oraşului, se întâlnesc la discuţii publice locale sau tematice şi cu vecinii, unde discută despre ceea ce vor să schimbe în localitatea lor şi în ce mod. Apoi depun la Primărie propunerile comune pentru a fi verificată fezabilitatea lor. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care vor fi realizate de autoritățile locale. Mai multe citiți AICI.

Etichete

18 comentarii

  • Nelu Turc este doar vrajeală. Politrucul perfect!
    Oare cât crede că mai ține cu demagogia ieftină? A trecut o luna din anul nou. UNDE sunt ce le 7 măsuri pe care a promis că le ia până la sfârșitul anului?
    Doar bla, bla ,….bla. Zero barat!

    • Cum să facă treabă, când primarul ajunge după ora 10 la muncă și pe la 3 e dispărut?
      Primele măsuri luate de către Nelu Turc, au fost schimbarea mobilierului și decorarea noului birou, precum și comandarea unei mașini de serviciu noi.
      Vorbesc pe la colțuri, cei din primărie, că stau la ușa primarului câte trei ore cu documentele la semnat, că e dezastru cât de încet se mișcă lucrurile.

    • Au fost 6 chestii asumate si care au fost rezolvate, mai interesativa si nu aruncati cu pietre in oameni care vor sa faca ceva pentru oras, asa cum nu ati aruncat in Cretu ci bolovani care si merita va rog mai argumentati ce scrieti aici.

  • Pai de ce nu au cumparat aplicatia de la primarul Boc, ca si asa se tot uita cu invidie prin ograda aluia?
    Modificau aia în aplicatie doar numele orasului….
    Astia chiar ne iau de prosti?

    • Am spus clar sa o cumpere, nu sa o fure.
      Mars la culesul sparanghelului, analfabet functional ce esti.

    • ma bucur ca turcul si-a …rezolvat…sase bolovani care meritau sa ramana pietre mici, ca oamenii argumenteaza interesati chestii scrise prin oras!
      sau pe scurt 1. Degeaba va credeti bolovani sunteti doar niste pietricele mici numai bune de aruncat cu prastia!
      sau pe scurt 2. Ai auzit de m….e pesede?…acum e m…………….e penele!

  • Bistritene . Nu cred ca esti bistritean sadea ! Un BISTRITEAN adevarat nu poate sa se exprime asa de rau fata de orasul sau fix ca un prost. Orasul la capitolul curatenie este asa cum il mocicolim noi, in special cei de la blocuri care arunca la gramada mizeriile la comun. La curte este curat si ordine si oamenii toti au pubele si disciplinati sunt. Consumismul exagerat creaza mizerii. Asa e in Italia la Neapole si cam peste tot, asa este si prin Spania unde migrantii se comporta porceste, asa este si prin multe orase din Franta. Adevarat ca sunt peste 100 de stradute de pamant , insa oamenii si-au ales locul prin livezi si in buza padurilor fara sa se gandeasca la utilitati . Si-au asumat stricatul banilor si acuma injura administratia. Insa nu i-a fortat nimeni cand si-au ales locul. Am multi prieteni in tara si de cate ori vin la Bistrita se mira de pe Pasarela de la intrare cum a explodat orasul. Vin si cunostinte SASI din Austria si Germania si declara ca nu mai recunosc aproape nimic din B-ta pana ajung in centru. Este rea vointa si carcoteala din partea ta sa spui ca orasul este impietrit in secolul trecut si arata ca o comuna. Din pacate tu esti impietrit cu o gandire de postac impostor !Ca sa imi retrag aprecierea fata de tine trebuie sa te semnezi si sa iti ceri iertare orasului meu drag pe care-l iubesc din adancul sufletului. Nu folosesc cuvinte mari gratis, ci asta simt din adancul sufletului.

    • @Balane esti dus!!! Pana acum tot domn ti-am zis cu toate ca sunt mai in varsta ca tine, dar de data asta vorbeste politrucul din tine…. Bistrita este mai nou, un orah mohorat, posomorat, e intr-o letargie totala, parca e pe un pat la ATI asteptandu-si sfarsitul…
      De ce draku nu a candidat Radu Moldovan la Primarie???????????????????
      Radule…. ai facut cea mai mare greseala a vietii tale!!!!!!!!!!!1 L-ai lasat pe Niculaie sa piarda si tu te ocupi cu retragerea din viata publica??? Cati ani ai?? ai 50???? pai daca n-ai grade in buzunar nu iesi la penzie!!!!
      Mobilizeaza-te si fa din orasul asta macar capitala Ardealului!!!
      Un oras mic… poate fi cohet doar cu o gandire adecvata…. nu neaparat cu bani multi!!! Si orasul asta are potential enorm… si vrea sa traiasca, nu sa moara!!!!

  • Dl.primar ar trebui sa lanseze la nivel de primarie intrebari subordonatilor:
    -ce considerati ca ar trebui imbunatatit la activitatea desfasurata in cadrul managementului
    -Cat de creativi puteti fi?
    -Cum putem sa eficientizam activitatea?
    -Versus, daca ne reprosati ceva sau va reprosati ceva obiectiv, ca mod de coordonare activitate.
    -Sugestii,solutii… stimulative ,chiar daca le vedeti irationale, insolite dar originale si stimulative.
    Obstacole de genul:
    lipsa resurse si sustinere manageriala
    -birocratie
    -teama de critici
    -rezistenta la schimbare
    -teama de asumare riscuri
    -conformism
    -structuri ierarhice rigide

  • Fara implicarea serioasa, activa a cetatenilor la dezbatreile publice organizate de Primarie, nimic nu se schimba. Dupa modelul adoptat de cativa ani buni de cei da la Bistrita Civica trebuie ca reprezentanti ai cartierelor din municipiu sa fie prezenti si sa inregistreze si sa isi sustina toate aspectele legate de neajunsuri. Daca stati doar si carcotiti din spatele tastelor nu veti obtine nici o virgula. Imi permit dragi cititori sa va dau sfaturi pt. ca din 2007 am dobandit o experienta grozava in acest sens. La cele peste 100 de petitii inregistrate la Primarie, si la stransul a peste 10.000 semnaturi pe diferite probleme iscate de fosta administratie si de consilieri, cu incalcarea a numeroase legi in special de mediu , am dobandit o experienta mare in felul in care trebuie sa se prezinte un CIVIC in relatia directa cu administratia , care de multe ori greseste voit in cheltuirea necomforma a banilor publici.

  • MARTIN P. Aveti ocazia sa schimbati paradicma venind alaturi de Bistrita Civica. Noi avem argumente solide si prezenta noastra in JUSTITIE pe aceste aspecte demonstreaza multe. Nu servim nici un partid politic. PUNCT !

  • Bugetarea PARTICIPATIVA nu isi are sensul atata timp cat in Primarie in loc de un Urbanism legal avem o mare harababura cu doua PUG-uri. Pana nu se rezolva acest aspect orice participare este lovita si ea de nulitate. Astfel ca sa incepem cu inceputul, la intalnirea noastra cu domnii EDILI am cerut dezbatere publica intr-o anumita ordine. Nu poti lansa nici un PUG fara a avea CADASTRUL VERDE pe care legea il cerea facut pana in 2011. Mosmondreala facuta de groaza unei amenzi de 200.000 mii lei data de Garda de Mediu, greselile voite din proiectul VERDE lipsa specialistilor care au intocmit un proiect comandat de Cretu si compania , anuleaza din start si ce s-a facut pana in prezent. Sunt greseli de netrecut si totul este o bataie de joc in acea lucrare. Cei care au conceput o asemenea lucrare trebuie trasi la raspundere si refacut in profunzime lucrarea, si sa se tina cont de ceea ce am propus noi. Desigur ca notam ca actualii edili nu -i invinovatim decat pana la alte probe, si doar daca nu dau curs solicitarilor noastre.

  • votezi astfel incat alesii sa te reprezinte ca sa ia deciziile cele mai bune si ei HABAR NU AU PE CE LUME TRAIESC!
    1. ati votat doar boemi
    2. prin astfel de mijloace perturba cetateanul de la munca pentru plata impozitelor
    3. lasitate in a lua decizii
    4. cum zicea dottore sa se traga la sorti odata la patru ani cine sa fie primar ca oricum e la fel
    Primare/consiliule local, fa-te ca lucrezi!

  • Cetatene. Nu ma hranesc nici cu plusuri nici cu minusurile date de la voi impostorii care nici macar demnitatea asumarii numelui nu o aveti. Un prieten bun imi spunea ca un minus face cat trei plusuri, inseamna ca estti bagat in seama. Dar nu asta-i problema , ci cu totul in alta parte se invarte problema la acesti comentaci de aiurea care nu au nici o reactie sanatoasa atunci cand trebuie , adica la dezbateri serioase , la a face concret ceva ci sa stai ascuns dupa taste si sa dai cu noroi in altul pe care nu -l cunosti absolut deloc. Cetatene ai vazut cat de atacat am fost eu pt. neeliberarea Autorizatiei mele si mi-au scris impostorii si m-au tavalit pe aici de parca era treaba lor ardenta si eu li-as fi facut un rau suprem. Deci am raspuns si voi raspunde taios celor care au treaba cu mine si ma terfelesc pe nedrept. Ai inteles fratioare ?

  • Draga CETATENE. Tu faci parte din acei indivizi care nu au nimic in comun cu stirea citita, pun pariu ca doar iti arunci ochii pe ea in rest scopul tau este sa contabilizezi liniutele de minus si plus. Cu aceste semne cei mai multi traiti in lumea voastra , ascunsi de criticile celorlalti, si astfel usurinta cu care va balacariti aici la adresa unei persoane pe care nu o cunoasteti absolut deloc, este pt. voi un mod de viata. Ai stat cu mine de vorba macar trei minute ?De ce nu esti BARBAT ?

  • Nea Bălane, cunoști problemele prea bine…nu cumva cele 2 pugurile sint la tine…sau cadastru asta verde…dă-le măi Bălane și nu-i mai lăsa să le caute că cine știe ce alte măgării vor găsii.

  • Voi guralivii sunteti asteptati la Dezbaterea Publica pe teme de Urbanism , JOI 4 febr. ora 13. Acolo sa va vad cum si ce aveti de zis. O sa va caut din priviri sa va vad civismul din voi. O zi buna !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS